Brose je po treh porazih na začetku zdaj v Evroligi dve tekmi zapored zmagal. Nemški prvaki so ugnali Lietuvos Rytas in Partizan. Boštjan Nachbar je prvi nosilec kluba, v povprečju pa dosega 18,6 točke, 4,8 skoka ter 1,4 podaje na tekmo, nad njim pa je v povprečju storjenih skoraj sedem osebnih napak. V povprečju srečanja končuje z odličnim statističnim indeksom 20,8. Foto: EPA
Brose je po treh porazih na začetku zdaj v Evroligi dve tekmi zapored zmagal. Nemški prvaki so ugnali Lietuvos Rytas in Partizan. Boštjan Nachbar je prvi nosilec kluba, v povprečju pa dosega 18,6 točke, 4,8 skoka ter 1,4 podaje na tekmo, nad njim pa je v povprečju storjenih skoraj sedem osebnih napak. V povprečju srečanja končuje z odličnim statističnim indeksom 20,8. Foto: EPA
Boštjan Nachbar
Tudi v nemškem prvenstvu je klub z Bavarskega dobro začel in ima po sedmih krogih en sam poraz. Trenutno je drugi, pred njim pa je le Ratiopharm, ki ima dve tekmi več, ob tem pa tudi poraz več. Nachbar je z 18,6 točke na tekmo trenutno tudi vodilni strelec prvenstva. Foto: EPA

Marsikdo je bil pred sezono presenečen, ko sem se odločil za Nemčijo. Enostavno sem vedel, kaj hočem, in vedel sem, da mi Bamberg lahko to ponudi. Konec koncev gre za vrhunsko nemško ekipo in evroligaško moštvo, tako da s tem nisem prav nič izgubil, le še pridobil. Zadovoljen sem, da sem se tako odločil. Zagotovo je bila prava odločitev in ena boljših v moji karieri. Znova igram in sam sebi sem dokazal, da sem sposoben vrhunskih rezultatov.

Boštjan Nachbar
207 centimetrov visoki Nachbar je v svoji karieri poleg Brosa igral še v Mariboru, za Zlatorog, Olimpijo, Benetton, Houston Rockets, New Orleans Hornets, New Jersey Nets, moskovski Dinamo, Efes Pilsen in Unics iz Kazana. Foto: EPA
Boštjan Nachbar
Poleti se je Nachbar udeležil tudi reprezentančne akcije, ko je Slovenija odigrala dva prijateljska turnirja v Ljubljani in Beogradu. Boštjan je bil kapetan izbrane vrste, ki je nastopila precej pomlajena, priložnost pa so dobili tudi nekateri drugi košarkarji in tisti, ki so se vračali po poškodbah. Foto: Vladimir Nikolič
Boštjan Nachbar
Po Marku Milić, Rašu Nesteroviću in Primožu Brezcu je bil Nachbar četrti Slovenec, ki se je preizkusil v NBA-ju. V ZDA je odigral šest sezon. Nastopil je za Houston, New Orleans in New Jersey, kjer je tudi odigral najboljšo sezono. To je bila prav zadnja, ko je v povprečju dosegal skoraj deset točk na tekmo. Foto: EPA

Veliko lažje je iti na prvenstvo, če imaš za sabo dobro sezono. Potem lažje steče igra in imaš več samozavesti. Posledično tudi bolje pomagaš reprezentanci. Moj namen je, da letošnjo sezono odigram maksimalno dobro do konca in izkoristim vse priložnosti, ki jih dobivam. Na koncu vse skupaj povežem v reprezentančno akcijo in upam, da bom spet lahko pomagal reprezentanci tako, kot sem ji že v preteklosti.

Boštjan Nachbar
Na evropskem prvenstvu v Litvi je Nachbar sodeloval z RTV-jem kot strokovni komentator. V tej vlogi se je Boki dobro znašel, vse skupaj pa mu je bilo tudi zelo všeč, razmišlja pa, da bi se po končani karieri preizkusil tudi v takšni vlogi. Foto: MMC RTV SLO/Tilen Jamnik
Boštjan Nachbar
V Evropo se je vrnil leta 2008, ko je podpisal za ambiciozni in bogati moskovski Dinamo. Tedaj je podpisal eno najvišjih pogodb v zgodovini evropske košarke, a je klub med sezono padel v finančne težave in pred iztekom pogodbe je Nachbar zapustil rusko prestolnico. Foto: EPA

ji sezoni kot prerojen igra Boštjan Nachbar. Krilni košarkar blesti v dresu Brose Basketa tako v Evroligi kot tudi v nemškem prvenstvu, kar je odlična popotnica za domači Eurobasket.

Za nami je polovica skupinskega dela najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja in po petih odigranih krogih je statistično eden najboljših posameznikov prav 32-letni Dravograjčan. Slovenski reprezentant si deli drugo mesto na lestvici strelcev z 18,6 točke na tekmo, tretji pa je na lestvici statistično najbolj učinkovitih igralcev. Ob tem je "Boki" z enakim točkovnim izkupičkom tudi najboljši strelec vse močnejše nemške lige.

V intervjuju za MMC je Nachbar, ki je moral lansko evropsko prvenstvo izpustiti zaradi operacije in je nato čakal ponudbo iz NBA-ja, nato pa drugi del sezone odigral za Unics iz Kazana, spregovoril o Eurobasketu, ki bo prihodnje leto v Sloveniji. Razkril je, zakaj se je odločil za odhod na Bavarsko, prav tako pa je pokomentiral tudi izkušnjo s prvenstva v Litvi, kjer se je preizkusil kot strokovni sodelavec RTV-ja in si je ob tem med tekmami, kot je dejal, pogrizel prav vse nohte.


Letos doživljate kar nekakšno novo pomlad. Verjetno je lepo odpreti, recimo, uradno strani Evrolige in na vrhu statističnih lestvic videti svoje ime?
Res je. Počutim se super in sezona se je res dobro začela. Našel sem okolje, kjer lahko pokažem, kaj znam narediti na terenu. To je zame najpomembneje. Sami statistični podatki in internet pa tisti, ki me poznajo, vedo, da sem glede tega katastrofa. Te stvari zelo slabo spremljam in sem večkrat kar presenečen nad kakšnim podatkom, ki mi ga pove kakšen novinar ali prijatelj. Prepuščam se toku igre v tej sezoni in za zdaj mi to kar lepo uspeva.

Po lanski težki sezoni in težavah s poškodbo je še toliko pomembneje, da igrate na tako vrhunski ravni. Zagotovo ste z odločitvijo zadovoljni?
To sem tudi iskal. Marsikdo je bil pred sezono presenečen, ko sem se odločil za Nemčijo. Enostavno sem vedel, kaj hočem, in vedel sem, da mi Bamberg lahko to ponudi. Konec koncev gre za vrhunsko nemško ekipo in evroligaško moštvo, tako da s tem nisem prav nič izgubil, le še pridobil. Zopet igranje za enega večjih evropskih klubov in imeti manjšo minutažo, mi v prvi vrsti ne bi prineslo veselja in zadovoljstva, ki ga imam tu. Zadovoljen sem, da sem se tako odločil. Zagotovo je bila prava odločitev in ena boljših v moji karieri. Znova igram in sam sebi sem dokazal, da sem sposoben vrhunskih rezultatov.

Nemški športni klubi so znani po odlični organizaciji. Kako je s tem v Bambergu?
Organizacija je tu res 'top'. Primerljiva je prav z vsemi največjimi evropskimi klubi. Na neki način celo malo kopirajo NBA in njihov slog organizacije. Tu ne gre le za naš klub, ampak na splošno kot liga so izredno dobro organizirani. Bil sem v velikih klubih, kot sta Efes in Dinamo, ki je tedaj imel ogromen proračun, pa, recimo, take organizacije ni bilo. Veseli me, da sem v takem okolju, kjer kot igralec ne potrebuješ razmišljati nič drugega, kot le to, kdaj je trening in kdaj tekma.

Sezono ste dobro začeli. V nemški ligi ste v vrhu in tudi v Evroligi ste v igri za napredovanje. Verjetno so cilji in želje kluba kar visoki?
Bamberg je nemški prvak. Seveda si to želimo ponoviti, čeprav je treba vedeti, da je tudi nemška liga zelo izenačena. Je veliko močnejša, kot si bi marsikdo mislil. Iz leta v leto se krepi in mislim, da se bo ta trend le še nadaljeval. V Evroligi si želimo priti v Top 16. Klubu to že kar nekaj časa ni uspelo. Ta uvrstitev bi potrdila, da se v Nemčiji in Bambergu dela na pravi način. Konec koncev tudi Alba Berlin, drugi nemški predstavnik v Evroligi, igra zelo dobro. Nemška košarka, kar se tiče položaja v Evropi, se kar vzpenja po lestvici navzgor.

Nazadnje ste igrali v dveh res močnih ligah v Turčiji in Rusiji, ki sta, vsaj po denarju, med najmočnejšimi v Evropi. Pred leti ste igrali tudi v Italiji, ki je imela tedaj eno najmočnejših, če ne celo najmočnejš ligo v Evropi. Glede na bogate izkušnje, kam bi lahko uvrstile oziroma, kako bi lahko ocenili nemško?
Rekel bi, da je nemška liga nekje med rusko in špansko, ki sta na vrhu, in ligo ABA. Nekje vmes. To ni moje mišljenje, ampak mišljenje ljudi, s katerimi sem se pogovarjal, skavti, trenerji … Počasi že prehiteva italijansko ligo, grško seveda je že, saj sta tam močna le dva kluba, tako da sodi nekje v srednji višji rang evropskih lig. Kot sem prej rekel, mislim, da se bo ta trend le še nadaljeval. Ne bi bil presenečen, če bo nemška liga v treh ali petih letih ena najboljših v Evropi. Treba je vedeti, da imajo tu velik vpliv ameriški trenerji in sama ta ameriška šola košarke. Sama igra je zelo hitra. Igra se z nižjimi postavami in zaradi tega je morda nekoliko drugačna od, recimo, ruske ali pa španske, kjer zagovarjajo bolj klasično košarko, z visokimi centri in počasnejšo igro. Sam slog košarke je drugačen. Za oko je morda to še atraktivnejši način in to je tudi razlog, da so dvorane ne samo lepo zapolnjene, ampak nabito polne. Letos mislim, da še nisem igral, da ne bi bila dvorana razprodana. Tudi to je lep podatek.

Letos ste bili tudi z reprezentanco na dveh turnirjih. Nastopili so nekateri mlajši igralci. Napovedujete morda tem košarkarjem svetlo prihodnost in so lahko že na prihajajočem Eurobasketu med nosilci izbrane vrste?
Kakšna bo sestava ekipe, vprašanja in odgovore vedno prepuščam selektorju in ljudem, ki so odgovorni za to. Moja želja in upanje sta le to, da se bodo v tistem trenutku zbrali najboljši igralci, ki bodo tedaj v pravi formi in zdravi, da bodo lahko pomagali reprezentanci. Bo to starejši ali mlajši igralec, sploh ni pomembno, saj lovimo rezultat in ne skušamo zadovoljiti nekih osebnih apetitov. Za mlajše igralce sem prepričan, da se bo kateri izmed njih prebil visoko. So na pravi poti, res pa je, da je pred njimi še ogromno dela. Me veseli, da letos v nasprotju s prejšnjimi leti igra več slovenskih mladih fantov in da je v najboljših slovenskih klubih manj povprečnih ali pa celo podpovprečnih tujcev. Take poteze seveda pozdravljam, saj edini način, da slovenska košarka obstoji, je, da temelji na svojih igralcih. To je zagotovo velik plus. Tudi, če trenutno morda rezultat nekoliko izostaja, nič hudega, se bo slej kot prej to obrestovalo. Če ne drugega, bo pa Slovenija imela spet močne reprezentance in dobre mlade igralce.

Ste morda Bamberg z vedenjem, da boste veliko igrali, izbrali tudi za voljo domačega evropskega prvenstva?
To je šlo nekako z roko v roki. Vedel sem, da potrebujem dobro sezono, da bom lahko nato maksimalno pomagal izbrani vrsti. Veliko lažje je iti na prvenstvo, če imaš za sabo dobro sezono. Potem lažje steče igra in imaš več samozavesti. Posledično tudi bolje pomagaš reprezentanci. Moj namen je, da letošnjo sezono odigram maksimalno dobro do konca in izkoristim vse priložnosti, ki jih dobivam. Na koncu vse skupaj povežem v reprezentančno akcijo in upam, da bom spet lahko pomagal reprezentanci tako, kot sem ji že v preteklosti, z izjemo lani, ko sem bil poškodovan.

Nekateri reprezentanti igrajo v svojih klubih odlično. Ste v stiku z drugmi člani izbrane vrste in vam morda misli že kaj uhajajo tudi na evropsko prvenstvo?
Smo v stiku, če ne drugače, se vidimo na tekmah. V naši evroligaški skupini igrata tudi Gašper Vidmar in Erazem Lorbek tako, da se vidimo na tekmah. Veseli me, da dobro igra tudi Mirza Begić v Realu, saj vsi vemo, kako pomembni so centri. Vsi vemo tudi, da oba igralca v Ligi NBA igrata super. Nekaj mlajših prihaja naprej. Prepričan sem, da bo ekipa dobra. Upam, da čim prej najde klub tudi Jaka Lakovič in zaigra, če ne drugače, vsaj v drugi polovici sezone. Kot za enkrat kaže, bomo vsi, upam seveda, da ne bo poškodb, imeli za sabo dobre sezone. To je lepa popotnica za evropsko prvenstvo. Še nekaj časa je do takrat in za zdaj smo vsi še osredotočeni na klubske sezone, čeprav tu pa tam pomislimo tudi na evropsko prvenstvo, saj se vseeno kar hitro bliža.

Lani, ko niste mogli nastopiti zaradi poškodbe, ste se na Erubasketu v Litvi preizkusili tudi v vlogi strokovnega komentatorja. Kako vam je bila všeč ta izkušnja?
Zelo mi je bilo všeč. Radio in televizija sta mi že od malih nog všeč. Že v osnovni šoli sem vodil šolski radio. Ta povezava "radio-televizija-šport-glasba" mi je bila vedno všeč. Mogoče se bom v karieri preizkusil tudi v teh vodah. Bomo videli, časa za razmislek je še nekaj. Ne bi pa bil presenečen, če se pozneje znajdem na drugi strani in tekme spremljam s studia oziroma komentatorskega mesta.

Torej vprašanje, ki se tolikokrat zastavi, je tekme lažje spremljati na ali ob terenu?
Igrati je veliko lažje. Recimo nekdo, ki nikoli ni igral prave košarkarske tekme, si to težko predstavlja. Veliko lažje je igrati, saj takrat nimaš časa za nervozo in razmišljanje. Takrat se enostavno prepustiš toku igre in igraš, razmišljaš o tekmi in kako zmagati. Ko pa enkrat sediš ob terenu, takrat pa živci kar pojejo. Mislim, da sem si lani kar vse nohte pogrizel, ko sem spremljal naše fante. Je bilo kar težko. Mislim pa, da ko bom končal kariero, bo vseeno lažje spremljati tekme, saj lani je bila precej specifična situacija in sem bil sam tudi nekakšen del te ekipe. Bilo je toliko težje spremljati tekme.

Marsikdo je bil pred sezono presenečen, ko sem se odločil za Nemčijo. Enostavno sem vedel, kaj hočem, in vedel sem, da mi Bamberg lahko to ponudi. Konec koncev gre za vrhunsko nemško ekipo in evroligaško moštvo, tako da s tem nisem prav nič izgubil, le še pridobil. Zadovoljen sem, da sem se tako odločil. Zagotovo je bila prava odločitev in ena boljših v moji karieri. Znova igram in sam sebi sem dokazal, da sem sposoben vrhunskih rezultatov.

Veliko lažje je iti na prvenstvo, če imaš za sabo dobro sezono. Potem lažje steče igra in imaš več samozavesti. Posledično tudi bolje pomagaš reprezentanci. Moj namen je, da letošnjo sezono odigram maksimalno dobro do konca in izkoristim vse priložnosti, ki jih dobivam. Na koncu vse skupaj povežem v reprezentančno akcijo in upam, da bom spet lahko pomagal reprezentanci tako, kot sem ji že v preteklosti.