Turški zvezdnik ni prikazal dobre igre, v 26 minutah je dosegel le osem točk. Foto: EPA
Turški zvezdnik ni prikazal dobre igre, v 26 minutah je dosegel le osem točk. Foto: EPA
Luigi Datome v akciji
Pri Italijanih je največ točk, kar 25, dosegel Luigi Datome. Foto: EPA
Grki so se znesli nad Švedi. Na koncu je bilo 79:51. Foto: EPA
Selektor Turčije je pohvalil organizacijo EuroBasketa 2013. Foto: EPA
selektor Grčije Andrea Trinchieri
Na grški klopi sedi Italijan Andrea Trinchieri. Foto: EPA

ni uspelo na kolena spraviti "velike" Turke, na drugi pa ji je na noge uspelo dvigniti kar 800 svojih navijačev, ki so zasluženo zmago na koprskih ulicah slavili še pozno v noč.

Finci so s suvereno zmago - končni rezultat (61:55) ni kazalnik dejanskega stanja na parketu, Finci so celo tekmo bili v vodstvu - zaprli usta vsem tistim, ki so jim na letošnjem EuroBasketu namenili zgolj epizodno vlogo. Finci so kmalu povedli, Turki v svojih vrstah niso imeli razpoloženega igralca, zelo slabo pa so izkoriščali svoje visoke igralce pod košem. V turških vrstah sta zatajila tudi NBA-jevca Hidayet Türkoglu in Ersan Ilyasova, pri strelsko izjemnih Fincih pa sta s svojimi predstavami navdušila Petteri Koponen in Sasu Salin, ki sta dosegla po 12 točk.

Nekdanji igralec Uniona Olimpije Teemu Ranniko, ki je zmago proti Turkom opisal kot enega največjih dosežkov v svoji karieri, je po tekmi strnil misli: "Igrali smo trdno, imeli smo srečo ... Ob polčasu smo si dejali, da se bodo vrnili (Turki, op. a.), in res so se. Ampak zmenili smo se, da moramo biti pripravljeni na to. Sasu Salin je na koncu odigral odlično, zadel je nekaj pomembnih trojk, tako da je zmaga pristala v naših rokah." Finski selektor Henrik Dettmann je na vprašanje, ali je zmaga prišla prehitro, ali se bodo njegovi fantje na ta način preveč sprostili, dejal: "Ni pravega ali napačnega časa za kaj takega, takšno zmago vzamem vedno, ne glede na čas. To je ena največjih zmag v zgodovini finske košarke, zagotovo, ampak mi že gledamo naprej, proti jutrišnjim tekmecem."

Turški selektor Bogdan Tanjević je bil kljub porazu dobro razpoložen, tekmo pa je ocenil tako: "Mi nismo v slabi formi, veste, ampak splet okoliščin privede do tega. Igralci niso pričakovali takšne tekme, niso dojeli, da bodo morali od prve minute dati vse od sebe. Dobri košarkarji so Finci, zadeli so 11 trojk, mi le štiri." O koncu tekme, ko so Turki že pošteno zadihali za ovratnik Fincev, pa je dejal: "Bili smo drugače dogovorjeni, veste, to je bila zelo težka tekma, in glava ne dela "pravilno" ves čas." Legendarni Boša je za MMC pohvalil tudi organizacijo EuroBasketa: "Vse je super, odlična organizacija, Slovenija je dežela košarke."

Zelo trezno pa so razmišljali Grki, ki so skozi celotno srečanje držali niti v svojih rokah. Švedi so z meti z razdalje čakali na čudež, a se ta ni zgodil. Grško ekipo, ki jo je spremljala manjša skupina navijačev - tudi švedskih navijačev ni bilo veliko - sta k novi zmagi naproti vodila Vassilis Spanoulis (13 točk) in Yannis Bourousis (12 točk). Pri Švedih je dvomestno število točk dosegel zgolj en igralec Jeffery Taylor (16 točk). Končni rezultat: Grčija proti Švedski 79:51.

Pri Grkih so se vsi igralci vpisali med strelce, prav to pa najbolj veseli selektorja Andreo Trinchierija: "Nisem srečen, a sem zadovoljen s tekmo. Najbolj me veseli, da imam 9, 10 igralcev, ki lahko zaigrajo v prvi peterki. Kdor koli je stopil na igrišče, je odigral dobro. To je odlično, saj imamo rotacijo igralcev, le na takšen način pa lahko zdržimo tempo na prvenstvu in tako lahko pridemo do novih zmag." Italijan na klopi Grčije se je ozrl proti naslednjim tekmecem Rusom: "Jutri bo igra čisto drugačna. Rusi ves čas "grizejo", veliko mečejo na koš, so hitri, igrajo ena na ena ... Mi igramo počasneje, če nam jim bo uspelo vsiliti naš, počasnejši način igre, če bomo ustavili njihov nalet, bo vse v redu." Za konec je še odgovoril na vprašanje o favoritih prvenstva, o tistih, ki se bodo po njegovem potegovali za medalje: "Španija, Srbija, Slovenija, Francija, Litva, Rusija, Turčija, mi ..." Potem ko je nekdo izmed novinarjev vzkliknil, da bi tudi Finska lahko bila v tem krogu favoritov, pa je Trinchieri malo zares, malo za šalo odgovoril v italijanskem slogu: "Finska tudi, da, mamma mia, kakšna naverjetna igra Fincev, upajmo, da ne ponovijo tega proti nam!"

Zadnji sta na parket stopili še reprezentanci Rusije in Italije. Derbi skupine so s 76 proti 69 dobili naši sosedje. Dobro napolnjena dvorana - zbralo se je kar 3.700 gledalcev - je bila obarvana v barve italijanske zastave. Že med ogrevanjem ekip, ko so Italijani družno v en glas prepevali uspešnico Penso Positivo (Mislim pozitivno) italijanskega pevca Jovanottija, in pozneje med poslušanjem italijanske himne, je bilo jasno, da Rusom trda prede. Maloštevilni ruski navijači so sicer na trenutke preglasili številčnejše italijanske navijače, a to ni bilo dovolj, da bi jim uspelo zbuditi svoje fante. Rusi so v prvem polčasu pokazali precej bledo igro, Italijani pa so nasprotno zadevali kot za stavo, na krilih Belinellija in Datome so Italijani uspešno nabirali točke, "azurri" so v 26. minuti ušli na 50:33. Ko je že bilo videti, da bodo Rusi težko ujeli Italijane, slabi dve minuti pred koncem so Italijani vodili za deset točk, je vodstvo začelo počasi kopneti, Sergey Monja je zadel dve trojki, prebudili so se tudi drugi ruski igralci, tako da je 24 sekund pred koncem Italija imela štiri točke prednosti, ki jih je kljub nekaj naporom uspela ohraniti in tudi zvišati. Italija je proti Rusiji tako slavila s 76:69. Najboljši strelec pri Rusih je bil Aleksej Šved s 17 točkami (imel je še pet asistenc), pri Italijanih pa sta blestela NBA-jevca Marco Belinelli (16 točk, 5 asistenc) in Luigi Datome, ki je dosegel kar 25 točk.

"Bolje je začeti prvenstvo z zmago, to veliko pomeni. Zelo smo zadovoljni, vsi so govorili, kako nam manjka veliko igralcev, a sem pravil, da imamo kljub temu še veliko drugih dobrih igralcev. Turki so zdaj jezni, ker so izgubili proti Finski, zato se moramo dobro pripraviti, moramo nadaljevati dobro igro," je Datome, 25-letni košarkar Detroit Pistonsov, strnil misli po koncu tekme, dve leti starejši član ekipe San Antonio Spurs Belinelli pa je izpostavil še enega igralca, ki je po njegovem veliko prispeval k zmagi Italije: "Skoraj celo tekmo smo dobro igrali tako v napadu kot v obrambi, vsi smo prikazali dobro igro, Giussepe Poeta je na igrišču preživel le sedem minut, a je v tem času opravil veliko delo, ustavil je enega najboljših ruskih igralcev Monyo. Moramo ostati na zemlji in k drugim tekmam pristopiti resno in disciplinirano."

Selektor Rusije, nekdanji košarkar Vasilij Karasjov, je po tekmi dejal: "Začeli smo slabo v obrambi, kar se je poznalo tudi v napadu. Naši mladi igralci so bili živčni, saj je bila to za njih prva velika tekma na tako pomembnem tekmovanju, zato niso pokazali tistega, kar znajo. Ampak ni še konec, še smo v igri!"

Mamma mia? - italijansko: mati moja