Tony Parker je 13 let čakal na veliki trenutek. Nedelja zvečer v Stožicah je bila zanj enaka naslovu prvaka v Ligi NBA. Foto: EPA
Tony Parker je 13 let čakal na veliki trenutek. Nedelja zvečer v Stožicah je bila zanj enaka naslovu prvaka v Ligi NBA. Foto: EPA
Vincent Collet
Vincent Collet je dan po izjemnem uspehu že podaljšal pogodbo. Foto: EPA
Florent Pietrus in Tony Parker
Florent Pietrus in Tony Parker sta velika prijatelja tudi zunaj parketov. Kar nista se mogla nagledati zlate medalje. Foto: EPA
Francois Hollande
Danes je zlate košarkarje sprejel francoski predsednik Francois Hollande. Foto: EPA
Collet izjemno povezal francoske zvezdnike
Odmevi po zanesljivi finalni zmagi Francozov
Analiza po tekmi Francija - Litva
Francoski košarkarji prvič evropski prvaki

31-letni zvezdnik San Antonia se je po veliki zmagi nad Litvo v finalu (80:66) končno sprostil. Vse do nedelje ni bil zgovoren, dajal je kratke odgovore. Po izpolnjenem cilju je prišel pred sedmo silo s francosko zastavo na ramenih in več kot deset minut nasmejan odgovarjal na vprašanja.

Čestital mu je tudi "Pop"
"Zelo rad igram za reprezentanco in ponosen sem na to. Vodstvo San Antonia mi vedno dovoli, da grem poleti na priprave izbrane vrste in nato igram za Francijo na velikih tekmovanjih. Trener Gregg Popovich me je poklical po četrtfinalu in polfinalu, zaželel mi je srečo. Dal mi je tudi nekaj nasvetov, dobro je vedel, da si neizmerno želim zlato medaljo. Res se mu moram zahvaliti, saj se kmalu začnejo priprave na novo sezono Lige NBA, morda bom utrujen, a imam zlato medaljo," je poudaril nosilec treh prstanov za zmago v Ligi NBA (2003, 2005 in 2007).

Junija grenak poraz v Miamiju
Po šesti tekmi finala Lige NBA v pretekli sezoni je bil Parker tik pred četrtim naslovom, Spursi so vodili s 3:2 v zmagah proti Miamiju in tudi na šesti tekmi so imeli zmago praktično že v žepu. Vročica se je izmuznila na neverjeten način, Ray Allen je zadel trojko iz težkega položaja. V podaljšku je Miami izsilil sedmo tekmo, ki jo je tudi dobil. Parker in soigralci so bili potrti, na neverjetno nesrečen način so zapravili lovoriko.

Nemško opozorilo za uvod
Na vrsti so bile priprave za evropsko prvenstvo, ki ga Francozi niso začeli dobro. Na uvodni dan so jih v Tivoliju šokirali Nemci, obramba galskih petelinov je bila podobna švicarskemu siru. Heiko Schaffartzik, Robin Benzing in Lucca Staiger so bili neustavljivi, zadeli so kar 60 odstotkov metov iz igre. Parker je prvič eksplodiral na tekmi proti Ukrajini, ko je v zadnji četrtini dosegel 15 izmed 28 točk.

Finale dobili na ekipni način
Francozi tudi v drugem delu v Stožicah niso blesteli, Litva in Srbija sta jim dali pravi lekciji. Vse skupaj je bilo zelo vzgojno, saj je Parker zablestel prav v izločilnih bojih. Proti Sloveniji v četrtfinalu je prikazal pravi obraz, dosegel je 27 točk in bil pravi vodja ekipe. V polfinalu je sam potopil Špance, v finalu pa so se končno razigrali tudi njegovi soigralci.

"Zelo sem utrujen. Ob koncu tekem četrtfinala in polfinala sem bil izčrpan, trener Vincent Collet pa je imel načrt za finale. Dogovorila sva se, da bom zaupal soigralcem, saj bodo Litovci verjetno podvajali. Naš selektor je vse pravilno predvidel že pred finalno tekmo, kjer sem bil zares organizator igre, moji soigralci pa so zadevali. Res je lepo, da smo na ekipni način dobili finale," je povedal nesporni najkoristnejši igralec (MVP) prvenstva.

Collet podaljšal do leta 2016
"Upam, da nas bo tudi v prihodnje vodil trener Collet, ki zna ravnati z igralci. On je moj evropski trener Popovich. Na treningih me ne sili preveč, ker točno ve, da bom na velikih tekmah dobro igral. Collet mora podaljšati pogodbo. Zdaj imam pomembno nalogo, obiskal bom predsednika francoske košarkarske zveze in mu dejal, da mora zvišati plačo selektorju," je v nedeljo zvečer dejal Parker.

Odgovorni na francoski košarkarski zvezi so ga poslušali. Le dan po zmagoslavju so sklenili novo pogodbo s selektorjem Vincentom Colletom. 50-letni strokovnjak bo izbrano vrsto vodil tudi v prihodnjih treh letih, do olimpijskih iger v Riu de Janeiru leta 2016.

Collet je selektor Francije od leta 2009, pred tem je vodil Le Mans in Asvel, še vedno pa je strateg Strasbourga. Francija je pod njegovim vodstvom dosegla 64 zmag in doživela 26 porazov.

Ko Pau Gasol ne igra, je čas za Parkerja
Ta generacija je začela pisati zgodbo o uspehu že leta 2000. "Leta 2000 smo postali mladinski evropski prvaki. V ekipi sta bila tudi moja prijatelja Florent Pietrus in Ronny Turiaf. Srce nam je kar zaigralo, ko smo oblekli dres izbrane vrste. Takrat smo si obljubili, da bomo osvojili prvi naslov za Francijo v članski konkurenci. Na sceno je stopil Pau Gasol in Španci so prevladovali, nas pa je čakala dolga pot do tega naslova," je razlagal Parker.

Pau Gasol se je po težavah s kolenoma odločil, da izpusti evropsko prvenstvo in se pripravi na novo sezono Lige NBA, ki se začenja 30. oktobra. Imel bo še pomembnejšo vlogo, saj je Dwight Howard odšel v Houston.

"Gasolu sem povedal, da je on glavni razlog, da vedno znova poskušam s Francijo osvojiti ta naslov. Pred tremi meseci sva bila na kosilu v Barceloni, in takrat sem mu dejal, da že 13 let neuspešno lovim to lovoriko. Vse skupaj sem primerjal z bojem Chicaga proti Detroitu ob koncu osemdesetih let, ko so Pistonsi nekajkrat zapored izločili Bullse v končnici," je slikovito primerjavo podal Parker.

Tokrat se niso zadovoljili s finalom
Francozi so leta 2005 v Beogradu le dočakali medaljo, pripadel jim je bron. "Leta 2005 smo po dolgih letih suše osvojili bronasto medaljo, pred dvema letoma smo bili presrečni že ob preboju v finale, kjer pa so nas Španci nadigrali. Imeli smo boljšo ekipo kot letos. Pod košem smo imeli Joakima Noaha in Kevina Seraphina, igrali smo boljšo košarko. Ko smo tokrat zmagali v polfinalu in sem v soboto v hotelu govoril s soigralci, smo bili vsi trdno odločeni, da nikakor ne smemo izgubiti finala," je odločno poudaril Parker.

Igral bo še do olimpijskih iger v Riu
Leta 2007 je bil Parker tudi MVP finala Lige NBA, ko so Spursi s 4:0 pometli s Clevelandom. Dvojno priznanje si je prislužil tudi v nedeljo v Stožicah. "Težko je primerjati naslove, osvojene s San Antoniem, in to zmago. Vsakič, ko igraš za reprezentanco, je pritisk zelo velik. Vsi uspehi so neverjetni. Vsekakor je zmaga na evropskem prvenstvu posebna, saj smo se 13 let trudili za ta uspeh. Imamo še tri leta časa, potem pa se bom upokojil," je dodal Parker.

Nastop na SP-ju še ni potrjen
Za zdaj še ni jasno, ali bo zaigral na svetovnem prvenstvu v Španiji prihodnje leto. "Vsekakor bom igral na evropskem prvenstvu leta 2015. Če se bomo kvalificirali, pa tudi na olimpijskih igrah leto zatem v Riu. Za prihodnje leto, ko je na sporedu svetovno prvenstvo, še ne vem natančno, saj sem res zelo utrujen. Igral sem sedem tekem v finalu Lige NBA in še enajst tekem na tem prvenstvu. Zelo težko je reči, kako se bo odvila prihodnja sezona v Ligi NBA. Trener Popovich v rednem delu zelo pazi na minutažo ključnih igralcev, tudi Tim Duncan in Manu Ginobili sta veterana," je še dodal Parker.

Počitnic ne bo imel veliko. Že 5. oktobra se začnejo pripravljalne tekme Lige NBA, kjer bodo Spursi znova med glavnimi favoriti za naslov.

Collet izjemno povezal francoske zvezdnike
Odmevi po zanesljivi finalni zmagi Francozov
Analiza po tekmi Francija - Litva
Francoski košarkarji prvič evropski prvaki