Slovenija je po Ukrajini, Makedoniji, Latviji, Srbiji, Turčiji dvakrat ter Bosni in Hercegovini premagala še Rusijo. Foto: Aleš Fevžer
Slovenija je po Ukrajini, Makedoniji, Latviji, Srbiji, Turčiji dvakrat ter Bosni in Hercegovini premagala še Rusijo. Foto: Aleš Fevžer
Boštjan Nachbar
Boštjan Nachbar na zadnjih tekmah ni našel prave strelske forme, tokrat pa je bil odličen. Sodniki so mu sicer na začetku tekme hitro dosodili dve osebni in eno tehnično, za kar ga dolgo ni bilo nazaj na parket, a ko se je vrnil, je igral izvrstno. Foto: Aleš Fevžer
Goran Dragić
Slovenija ima dva odlična organizatorja igre, ki sta sijajno vodila ekipo na parketu. Goran Dragić je k zmagi sicer dodal 11 točk. Foto: Aleš Fevžer
Slovenska košarkarska reprezentanca
Slovenijo zdaj v Kopru čakata tekmi proti Črni gori in Italiji, nato pa še v Ljubljani obračun s Francijo, ki velja morda celo za favorita številka ena. Foto: Aleš Fevžer
Blažič po zmagi nad Rusijo

o skupino EP-ja.

Na dozdajšnjih preizkusih so Slovenci predvsem pozitiven vtis pustili z agresivno in borbeno obrambo. Tokrat so temu dodali še nepopustljivost. Po odličnem začetku Rusov, ki so vodili tudi že za 14 točk, so se vrnili v igro, v zadnji četrtini pa z izvrstnim Boštjanom Nachbarjem, ki je eksplodiral v zaključku obračuna, tudi ugnali branilce brona s prvenstva v Litvi 2011.

Poln hram slovenske košarke je z odličnim ozračjem spomnil na čase, ko je Olimpija v Tivoliju premagovala tudi evroligaške velikane. Vzdušje v dvorani je bilo odlično, navijači pa so z glasnim navijanjem spodbujali reprezentante ter zagotovo dodali kamenček v mozaik zmage nad slovito "zbornajo komando ". Konec tekme so tivolske tribune pričakale stoje.

Priprave se nadaljujejo ob morju
"Boki" je v ključnih trenutkih zadel trojko, nato pa še zabil ter tekmo končal kot prvi slovenski strelec z 18 točkami: "Za nami je zelo dober test. Še posebej, ker smo zaostajali v prvem polčasu, pa smo se potem pobrali, prišli do izenačenja in potem do zmage. S tega vidika je bilo super. Ves čas ponavljam, da se moramo še v vseh segmentih izboljšati. Ni, da bi rekli, zdaj pa ena stvar ne deluje in moramo samo to popraviti. Treba je popraviti vse, od podrobnosti v obrambi, do komunikacije v obrambi. Proti Rusiji smo nekajkrat slabo komunicirali v obrambi. V napadu mora v določenih trenutkih žoga bolje teči in si moramo ustvarjati odprte mete. Čaka nas še veliko dela." 14 točk je dodal znova razigrani Jaka Blažič, 11 pa Goran Dragić.

Reprezentanco najprej čaka prost ponedeljek, nato pa nadaljevanje priprav na Obali. Konec tedna pa v koprski Bonifiki sledita še tekmi proti Črni gori in Italiji. Za tem se bodo gostitelji Eurobasketa na pripravljalnih tekmah pomerili še s Francijo v Stožicah. Selitve k morju se veseli tudi Nachbar: "Gremo malo na morje pogledati. Se lepo sliši, ampak nas čaka trdo delo. Je pa dobro, da malo zamenjamo okolje. Naše slovenske gore so lepe, ampak jaz bi rad tudi videl morje."

Ekipa mora biti poznana po agresivni igri
Slovenija je veliko točk dosegla po hitrih proti- in polprotinapadih. Kot veliko prednost to vidi tudi Nachbar, ki je ob tem spregovoril še o položaju krilnega centra, na katerem zdaj največ igra, praktično vso svojo kariero pa je bil krilo: "Imamo nekaj igralcev, ki so zelo dobri v obrambi in ki zelo dobro tečejo, ko dobimo žogo. Ustvarjajo pritisk na nasprotnika in ga s tem spravljajo v podrejen položaj, ker so tako hitri. S tem ustvarjamo višek igralca. Tu gre zahvala Goranu Dragiću, ki dobro povleče žogo, in našim krilom, Blažiču, Lorbku, Zoran Dragić je zelo dober v tem in tudi Murić, ko bo prišel nazaj. Naše dvojke in trojke tu opravljajo odlično delo. Zdaj igram nekoliko bližje košu. Osebno si želim, da bi tudi tekel po krilu, saj sem to počel praktično 90 odstotkov svoje kariere. Sem že takoj rekel, moj položaj v reprezentanci je, kakršen je, sem ga sprejel in ga bom do konca oddelal stoodstotno. Ni pa to moj idealen položaj."

"Z izjemo tekme v Beogradu proti Srbiji smo na vseh tekmah pokazali veliko borbenosti in želje. To sem že po turnirju v Celju rekel, da mora biti naš zaščitni znak. Da bodo rekli, ko se bo nasprotna ekipa pripravila na nas, to so fantje, ki igrajo agresivno in z veliko energije. To mora biti prva stvar in za zdaj kaže, da smo na dobri poti, da bo," je še pristavil Nachbar. Besede nadomestnega slovenskega kapetana se uresničujejo, saj je na primer Aco Petrović, selektor Bosne in Hercegovine, po tekmi na Jesenicah ob opisu Slovenije izpostavil prav agresivnost.

V zadnje pol ure le štiri izgubljene žoge
Tudi Božidar Maljković je poudaril trdo obrambo, obenem pa izpostavil tudi število izgubljenih žog. Namreč Slovenija jih je na tekmi izgubila le deset, vsega štiri v zadnjih treh četrtinah, kar je proti Rusiji, ki tudi velja za agresivno ekipo, lep dosežek: "Odločila sta sprememba agresivnosti v obrambi ter dejstvo, da smo v drugi, tretji in zadnji četrtini proti tako dobri ekipi, kot je Rusija, izgubili vsega štiri žoge. To je odločilo tekmo in je bil ključ do zmage. Da smo izgubili tako malo žog proti tako dobri ekipi, mora biti vodilo za naprej. Lahko smo zadovoljni, saj smo premagali košarkarsko velesilo, ki je znova dokazala, da ima odlične igralce, predvsem natančne strelce z razdalje. Dobro jih poznamo. Igral sem proti njim. Videli ste, kakšen talent premore Šved, enako je Karašev igralec za v NBA."

Prvenstvo se počasi bliža koncu, do konca pripravljalnega obdobja so torej še tri tekme, glavna selektorjeva želja pa je, da igralci ostanejo zdravi: "Gremo naprej. Zdaj nas čakata dve najpomembnejši fazi, pa ne mislim, najpomembnejši tekmi. Časovno gledano. Približujemo se prvenstvu in moramo biti čim bolj pripravljeni. Vidite tudi, da nekoliko varčujemo z igralci in jih veliko menjamo. Če nas bo nekoliko spremljala sreča, bomo vsi zdravi na prvenstvu."

Blažič po zmagi nad Rusijo