Roman Horvat je imel v 90. letih ponudbo Houstona, a je ni izkoristil, kar zdaj obžaluje kot največjo napako v karieri. Foto: Aleš Fevžer
Roman Horvat je imel v 90. letih ponudbo Houstona, a je ni izkoristil, kar zdaj obžaluje kot največjo napako v karieri. Foto: Aleš Fevžer
Jaka Lakovič
Jaka Lakovič bo na domačem EP-ju postal reprezentančni rekorder po številu "pravih" tekem. Foto: EPA

Tokrat jih je pot zanesla na Gorenjsko, točneje v Žiri. Tamkajšnja osnovna šola ima namreč že kar 50-letno košarkarsko tradicijo. Uspešni so bili že v nekdanji Jugoslaviji, velik tekmovalni motiv za košarkarje na šoli, ki jo je v tem šolskem letu obiskovalo 469 učencev, pa je že od samega začetka tudi tekmovanje v Šolski košarkarski ligi. Kar dvakrat so bili košarkarji in košarkarice ŠKL-prvaki, vsako leto pa udeleženci finalnih bojev.

Z 10 trojkami junak Lozane
Legenda iz naslova oddaje je tokrat Roman Horvat, 42-letni košarkar, ki je zaznamoval kar nekaj košarkarskih obdobij. Nikoli ne bomo pozabili njegovih deset trojk v finalu evropskega pokala leta 1994 proti španski Vittorii. Olimpija je v Lozani na krilih skupno 36 točk Horvata postala evropski pokalni prvak, Roman pa je samo v drugem polčasu zadel šest trojk.

Košarkarice in košarkarji OŠ Žiri so poleg klasičnih vprašanj o začetkih kariere Romana vprašali marsikaj zanimivega, tudi to, ali je imel priložnost kdaj oditi prek velike luže in igrati v Ligi NBA. Njegov odgovor je bil presenetljiv: "Ja, imel sem priložnost, da bi odšel v Houston. V Olimpiji smo se takrat odločili, da je zame bolje, da ostanem v Ljubljani. "Fejst" mi je žal, da nisem odšel in vsaj poskusil, ali je to zame," je v kleni gorenjščini razložil Horvat, ki še vedno ne namerava končati svoje kariere. Vsaj še eno leto bo igral v Šenčurju, gorenjskem drugoligašu.

Nagradno vprašanje
V oddaji vsak teden nagradimo dva poslušalca ali poslušalki, ki pravilno odgovorita na zastavljeno vprašanje. Prejšnji teden smo vam zastavili zvito vprašanje - kdo ima največ nastopov za slovensko reprezentanco? Vprašanje je bilo zvito zato, ker sta dva - Jaka Lakovič in Goran Jagodnik - imela reprezentančni dres oblečen 75–krat.
To sta pravilno ugotovila:
- Jelka Breščak, Dobravlje 60a, ki prejme praktično nagrado Eurobasketa 2013,
- Tine Verbič, ki bo dobil dve vstopnici za eno izmed pripravljalnih tekem naše ekipe.

Zdaj pa nova zanka, spet bo treba malce brskati, dvomimo, da imate ta podatek v glavi: Koliko točk je v slovenskem dresu prispeval Roman Horvat?
Odgovor pošljite na elektronski naslov – epkosarka@rtvslo.si do srede, 26. 6., do 0.00. Imena nagrajencev bomo razodeli prihodnjo nedeljo ob 16.30 v Nedeljskem športnem popoldnevu na Valu 202.