Ob odsotnosti brata in Juana Carlosa Navarra je Marc Gasol najbolj zveneče špansko ime. Foto: EPA
Ob odsotnosti brata in Juana Carlosa Navarra je Marc Gasol najbolj zveneče špansko ime. Foto: EPA
Jose Calderon
A za Gasolom dosti ne zaostajajo Jose Calderon, Ricky Rubio in RudyFernandez. Foto: EPA
Juan Orenga
Juan Orenga na prvem velikem tekmovanju vodi Španijo. Foto: EPA
Juan Carlos Navarro, Pau Gasol
Manjkata Juan Carlos Navarro in Pau Gasol, a ima Španija vseeno 12 zelo kakovostnih košarkarjev. Foto: EPA

Sijajna Katalonca sta že več kot deset let stalna člana izbrane vrste, starejši izmed bratov Gasol, sicer center Los Angeles Lakersov, je bil najkoristnejši igralec prvenstva na Poljskem leta 2009. Pau je odlično igral tudi v Litvi, a pred dvema letoma je bilo vse v znamenju njegovega velikega prijatelja "La Bombe" Navarra. Sijajni ostrostrelec Barcelone je eksplodiral v izločilnih bojih, na vsaki tekmi nato rešetal nasprotne obrambe in bil povsem zasluženo na koncu MVP turnirja.

Poleg omenjenih veteranov manjka tudi izvrstni Serge Ibaka, ki je igral v Litvi. Krilni center, ki prihaja iz Konga, je eden najboljših obrambnih igralcev na svetu. Odsotni so še Nikola Mirotić, Victor Sada in Felipe Reyes. Nov je tudi selektor. Uspešnega italijanskega strokovnjaka, ki je poskrbel za ta velika uspeha, je zamenjal Juan Orenga. Nekdanji center španske izbrane vrste je pred prihodom na selektorsko mesto vodil mlajše selekcije.

Izjemne predstave v zadnjih letih
Španci v zadnjih letih dominirajo v evropski košarki. Poleg omenjenih dveh zaporednih naslovih prvaka so bili pred šestimi leti, ko so gostili Eurobasket, drugi, leto prej so celo postali svetovni prvaki, na zadnjih dveh olimpijskih igrah pa so morali premoč priznati le izbrani vrsti ZDA. Sicer je Španija na evropskih prvenstvih osvojila deset medalj.

Prva peterka je sestavljena iz štirih NBA-igralcev in enim nekdanjim košarkarjem najmočnejše lige na svetu. Pod obročem je ključni mož Marc Gasol. 215 centimetrov visoki Katalonec je bil med nosilci igre že na zadnjih velikih tekmovanjih. Blesti tudi v NBA-ju, kjer nosi dres Memphis Grizzliesov in je eden najboljših obrambnih igralcev v ligi. Pod košem začenja tudi Victor Claver, ki se sicer bolje znajde na krilu. 205-centimetrov visoki 25-letnik je član Portland Trail Blazersov.

Po novo zlato kolajno
Pri tem moštvu se je preizkusil tudi Rudy Fernandez, ki pa se je vrnil v Evropo in zdaj blesti pri Realu. Branilski dvojec sestavljata izjemna Ricky Rubio iz Minnesota Timberwolvesov in Jose Calderon, novi član Dallas Mavericksov. S klopi prihajajo bistveno manj zveneča imena, nekaj je tudi novincev, proti Hrvaški sta od košarkarjev s klopi še največ pokazala Realova Sergio Rodriguez in Sergio Llull.

Kljub odpovedim prihajajo Španci, ki jih vrhunec čaka prihodnje leto, ko bodo gostili svetovno prvenstvo, v Slovenijo, kot pravi Rubio, ki je lanske olimpijske igre izpustil zaradi poškodbe, po tretjo zaporedno zlato medaljo: "Nihče ni rekel, da ne prihajamo po zlato. Kljub odpovedim imamo še vedno izjemno ekipo. Morda nismo taki favoriti, kot smo bili na prejšnjih prvenstvih, smo pa nedvomno med glavnimi kandidati za medaljo."

Odličen uvod in zaključek proti Hrvaški
"Dali bomo vse od sebe, da še enkrat osvojimo naslov,"
pa je povedal Fernandez, ki je novi kapetan reprezentance, a ob tem poudarja: "Tu je le en kapetan, to je Juan Carlos Navarro." Podobno kot pod Scariolom igra Španija tudi pod Orengo. Prva peterka, ki je sestavljena iz samih odličnih igralcev, naredi razliko. Visok ritem igre držita Rubio in Calderon. Proti Hrvaški so si hitro priigrali prednost in jo nato zanesljivo držali. Na koncu so po odlični obrambni predstavi v zadnji četrtini Hrvate nadigrali s kar 68:40.

Slovenija in Španija sta se pomerili na zadnjih dveh evropskih prvenstvih. Obakrat so bili boljši Španci. V Litvi so v četrtfinalu slavili s kar 86:64, na Poljskem pa sta se ekipi pomerili v predtekmovanju, ko je bilo 90:84. Sicer je Španija nad Slovenijo zbrala štiri zmage, Slovenija pa je le enkrat bila boljša od aktualnih evropskih prvakov.