S povprečjem 17,3 točke je prvi strelec, s 3,9 podaje pa podajalec Francije na letošnjem EuroBasketu. Njegovo glavno orožje je prodor, kjer blesti z iznajdljivostjo, spretnostjo in hitrostjo. Foto: EPA
S povprečjem 17,3 točke je prvi strelec, s 3,9 podaje pa podajalec Francije na letošnjem EuroBasketu. Njegovo glavno orožje je prodor, kjer blesti z iznajdljivostjo, spretnostjo in hitrostjo. Foto: EPA
Tony Parker
Dan pred tekmo je bil Parker dobro razpoložen in je sproščeno odgovarjal na vsa vprašanja. Foto: MMC RTV SLO/Tilen Jamnik
Gregg Popovich in Tony Parker
Tudi Gregg Popovich je igro Spursov osnoval okoli Parkerja, ki je v pretekli sezoni v povprečju dosegal več kot 20 točk na tekmo, San Antonio pa je klonil šele v finalu lige. Foto: EPA
Strokovnjaki o obračunu Slovenija - Francija
Francozi sila neugoden nasprotnik
Francozi za zdaj še niso blesteli

Francoski organizator igre v ZDA dejansko uživa status superzvezdnika. Gre za izjemno popularnega košarkarja, za kar je poskrbel z odličnimi predstavami v dresu San Antonia, za dodatno izpostavljenost pa še s poroko z igralko Evo Longorio, s katero pa sta se pred tremi leti ločila. Sijajni 31-letni "play" je v Slovenijo prišel z enim samim ciljem – osvojitvijo zlate medalje.

Pred dvema letoma je Francija v Litvi posegla po srebru, pred osmimi leti v Srbiji in Črni gori pa je osvojila bron, tako da do popolnosti Parkerjevi zbirki manjka le še najbolj žlahtna kolajna: "Fantastično bi bilo osvojiti naslov prvaka. V NBA-ju sem vse osvojil, v Evropi pa mi to manjka. Imam srebro in bron, tako mi manjka le zlato. Pred dvema letoma smo bili blizu. Tokrat poskušamo to osvojiti, če nam ne uspe, bom pa leta 2015 nazaj in še enkrat poskusil. To je košarka. Če nisi dovolj dober, se poskušaš izboljšati in še enkrat poskusiti."

Francija slabša kot leta 2011
Na letošnje prvenstvo so Parker in druščina prišli v vlogi favoritov, morda celo glavnih za končno slavje, a pričakovanih predstav še niso prikazali. Vse tekme na prvenstvu so odigrali v Ljubljani in do zdaj izgubili že tri: "Nismo konstantni. Če potegnemo črto, je to glavna naša težava. Igrati moramo kot prava ekipa, ključna pa je ta konstantnost. Moramo napredovati v obrambi. Tu imamo še veliko rezerv. Vsa ekipa se mora izboljšati. Če želimo priti daleč in poseči po najvišjih mestih, moramo popraviti obrambo."

Pred dvema letoma je Francija v Litvi igrala odlično. Parker je blestel in bil tudi prvi strelec turnirja, a v finalu so naleteli na previsoko oviro Španijo na čelu s sijajnim MVP-jem prvenstva Juanom Carlosom Navarrom ter Pauom Gasolom, ki pa manjkata v Sloveniji: "Težko je primerjati, saj ekipa ni ista kot pred dvema letoma. Smo brez Noaha, Seraphina, Turiafa in Traoreja. Manjka nam celotna centrska linija. To ni ista ekipa. Leta 2011 smo bili veliko močnejši pod košem. Za dober rezultat na tekmovanju, kot je evropsko prvenstvo, potrebuješ močno linijo pod obročem."

Ni pomembno, kdo je nasprotnik
Pred dvema letoma je Parker po finalu dejal, da upa, da Franciji uspe doseči raven, na kakršni je igra Špancev. Francozi so v Slovenijo prišli oslabljeni pod obročem, a prav nobena reprezentanca, ki sodi v krog favoritov, ni popolna. Zdaj gre zares, saj je na vrsti četrtfinale in ena tekma odloča o vsem, popravnih izpitov pa ni. Kot je rekel drugi francoski zvezdnik Nicolas Batum, se prvenstvo zares začenja šele zdaj. Prva prepreka Francozov pred izpolnitvijo sanj o zlati medalji pa je Slovenija.

"Lahko smo boljši. Veliko imamo vzponov in padcev. Moramo najti način, da smo bolj konstantni. Že proti Sloveniji imamo lepo priložnost, da nam to uspe. Čaka nas velika tekma. Slovenija je odlična ekipa, ki igra doma, za sabo ima sijajno občinstvo in bo velik izziv za nas," je povedal Parker in dodal, da se Francozi s tem, kdo jim stoji nasproti, ne obremenjujejo: "Vsako moštvo je nevarno. V četrtfinalu ne moreš več izbirati tekmecev. Želimo zmagati in tako moraš premagati vsakogar. Slovenija, Hrvaška, Italija in Španija so vse odlične reprezentance, tako da sploh ni pomembno, s kom igramo."

Polna dvorana še dodaten izziv
Parker se v Sloveniji dobro počuti. V Ljubljani so Francozi zdaj že skoraj tri tedne. Boris Diaw, velik Parkerjev prijatelj in njegova poročna priča, je dejal, da se mu zdi, da je v Ljubljani doma. Zdaj jih čaka najtežja tekma v slovenski prestolnici in polna stoženska dvorana z glasnimi slovenskimi navijači: "To je najbolje. Velik izziv. Obožujem igranje v takem vzdušju. Slovenija je košarkarska dežela. Ljudje imajo radi košarko. Lepo bo igrati v polnih Stožicah."

V ospredju bo epski dvoboj dveh organizatorjev iz Lige NBA. Goran Dragić, prva violina orkestra Božidarja Maljkovića, dobro igra pri Phoenix Sunsih, na letošnjem prvenstvu pa je odličen: "Goran igra zelo dobro. Je zelo samozavesten, domače občinstvo mu je dalo dodatnega zagona. Vesel sem zanj. Je super fant. V Ligi NBA se vedno pozdraviva. Evropejci gledamo drug na drugega. Vedno je lepo igrati doma."

Rašo eden najljubših soigralcev
Pri Spursih je 188 centimetrov visoki zvezdnik igral tudi z Benom Udrihom in Rašem Nesterovićem ter z Benom osvojil dva prstana, v letih 2005 in 2007. Pri osvojitvi zadnjega je bil Francoz MVP finala, pri prvem pa je sodeloval tudi Nesterović, s katerim sta se srečala v Sloveniji, saj je Rašo zdaj del vodstva izbrane vrste: "Rašo je moj dober prijatelj. Dolgo časa sva igrala skupaj. Veliko sva prestala Večkrat sva bila tudi nasprotnika. Je eden mojih najljubših soigralcev. Ima zelo dober smisel za humor, vedno je zabaven. Organizatorju igre je igralca, kot je Rašo na centru, vedno lepo imeti v ekipi. Nekoga, ki ti krije hrbet."

Jasno je, da bo glavna slovenska naloga zaustaviti Parkerja. Igra Francije se vrti okoli sijajnega "playa": "Moram dobro igrati. To je moja naloga in s tem vedno lahko pomagam reprezentanci. Vsi moramo dobro igrati in ni odvisno le od mene." Res je, da je košarka ekipni šport in ima Francija v postavi tudi izjemnega Batuma in Diawa na primer, a vseeno največja nevarnost preži s strani Parkerja. Kapetan Diaw, s katerim sta soigralca tudi v San Antoniu, je povedal, zakaj je Tony tako pomemben za moštvo: "Parker je zelo pomemben za nas, saj se nanj lahko zanesemo. Ima niti igre v svojih rokah. Ko je on dober, cela ekipa igra dobra. Nanj se zanašamo, ker je pač tako dober. Ni le odličen strelec, ampak je tudi izjemen podajalec in ključ naših napadov."

Strokovnjaki o obračunu Slovenija - Francija
Francozi sila neugoden nasprotnik
Francozi za zdaj še niso blesteli