Boštjan Nachbar je zadovoljen s svojim vključevanjem v ekipo. Krilni košarkar se je reprezentanci pridružil teden pozneje. Foto: Aleš Fevžer
Boštjan Nachbar je zadovoljen s svojim vključevanjem v ekipo. Krilni košarkar se je reprezentanci pridružil teden pozneje. Foto: Aleš Fevžer
Božidar Maljković_Dušan Ivković
Legendarna srbska strokovnjaka in velika prijatelja Božidar Maljković in Dušan Ivković. Foto: Aleš Fevžer

Veseli me, da naši mlajši košarkarji prikažejo to ogromno željo in borbenost. S temi zmagami bo samozavest prišla tudi do njih in tako bomo zadeli še kakšen met več. Po teh zadnjih tekmah sem kar zadovoljen.

Boštjan Nachbar
Gašper Vidmar
Poleg skoka ima Slovenija še naprej težave s prostimi meti. Tokrat so jih zgrešili 12. Eden izmed najslabših izvajalcev je Gašper Vidmar. Foto: Aleš Fevžer
Goran Dragić
Goran Dragić je znova dokazal svoje odlike in da gre za res odličnega organizatorja igre ter pravega dojo Slovenije. Foto: Aleš Fevžer

. S 67:52 je ugnala Srbijo in na pripravljalnih tekmah pred Eurobasketom ostaja še brez poraza.

Tudi druga tekma v Zlatorogu je bila v praktično neregularnih razmerah. V veliki vročini, krepko prek 30 stopinj, je bilo enostavno težko obvladati žog, pa naj je šlo za vodenje, podajanje ali pa met. Obe ekipi sta imeli precej težav. Pri Sloveniji so tokrat v "civilu" tekmo spremljali Jaka Lakovič, Jaka Blažič in Gezim Morina, na parket tudi ni stopil lažje poškodovani Mirza Begić. Pri Srbih je manjkal prvi mož Nenad Krstić, ob njem je obsedel še Vladimir Lučić, s tribune pa je "orle" spodbujal Miloš Teodosić, ki še okreva po poškodbi.

V izjemno borbeni in trdi tekmi so Slovenci pokazali ravno nasproten obraz kot v petek proti Latviji, ko so povsem popustili na koncu tekme. Tokrat so samo še stopnjevali ritem in brez težav priigrano prednost zadržali. Z borbenostjo je bil zadovoljen tudi Božidar Maljković: "Pošteno smo opravili svoje delo. Nismo izgubljali časa. Solidno smo igrali v obrambi, še posebej glede na to, koliko časa smo delali. Ko imaš solidno obrambo, dobiš žogo in narekuješ ritem. Si gospodar situacije. Zaslužili smo si to zmago, to je vsem jasno."

Razmere niso bile normalne
"Čestitam igralcem za borbeno predstavo, saj razmere niso normalne. Žogo je nemogoče ukrotiti. Tu nobena ekipa ne bi imela dobrega odstotka meta. Verjetno bi še Michael Jordan imel slabši met od 40 %. Smo nižja ekipa, saj ima Begić nekaj težav, zato je počival. Nihče ni igral več kot 22 minut. Dobro smo razporedili minute, da smo lahko se regenerirali. Treba je bilo paziti, da ne dehidrirajo igralci, ob enem je pa treba vedeti, da smo tudi danes trenirali. Tudi v nedeljo zjutri imamo trening,"
je dodal selektor.

Ob odsotnosti Lakoviča je kapetan Boštjan Nachbar, ki je odigral drugo tekmo, dejal: "Letos je veliko lažje kot v prejšnjih letih, saj imam za sabo sezono, ko sem veliko igral in občutek je pravi. Glede na to, da tokrat individualno najboljše tekme, je to zame še najmanjši problem in skrb, bolj je pomembna ta igra, ki jo gradimo iz tekme v tekmo. Vidi se napredek. Nerealno je pričakovati, da bomo strmo zgradili to formo do prvenstva. Prišlo bodo padci, mogoče kdaj tudi namerni, da se sami nekoliko zbudimo, da vidimo, kaj moramo popraviti. Gremo v pravo smer."

Vseh pet na skok
"Boki", ki je bil proti Latviji s 13 točkami prvi strelec, Srbom pa jih je dal pet, mora pomagati tudi na položaju krilnega centra. Ob odsotnosti Begića je imela Slovenija precej težav skoku, ki ga je izgubila s 43:33, česar se Nachbar tudi zaveda: "Skok je problem. Tega se tudi zavedamo. Enostavno smo ekipa, ki bo potrebovala vseh pet igralcev, da fanatično skače za žogo. Bo pa pomagalo, ko bo Mirza v ekipi, ki veliko pomeni, kar se tiče obrambnega skoka. Tu še imamo rezerve."

Minute si novopečeni član Barcelone na položaju krilnega centra deli z Juretom Balažičem, ki je pri 32-letih debitant v reprezentanci. "To so pripravljalne tekme. Zdaj me verjetno preizkuša," je Novomeščan pokomentiral kar zajetno minutažo, ki mu jo namenja selektor.

Z Begićem bo pod košem lažje
Balažič, ki bo v novi sezoni igral pri turškemu Tofašu, to s pridom izkorišča, saj je bil proti Srbom za Goranom Dragićem z 11 točkami drugi slovenski strelec: "Zadovoljen sem s prikazanim. Še veliko stvari je treba popraviti, a računam, da bo še dosti bolje. Vsak trening se spoznavamo in gre na bolje. Največ poudarka bo moralo biti na uigranosti. Vse akcije so za nas nove in se še lovimo, a je z vsakim treningom bolje."

Tudi Balažič je potarnal nad razmerami, tudi on pa se veseli vrnitve Begića v ekipo: "Zelo težko je igrati v takih razmerah. Žoge drsijo, saj so povsem nove. Roke so potne in žoge kar letijo iz rok. Ob tem je še težko dihati. Begić je na prejšnji tekmi pokril vse, kar je šlo pod koš. Tokrat je bilo težje, a tudi oni niso bili popolni, tako da se mi zdi je bila kar pravična tekma."

Veseli me, da naši mlajši košarkarji prikažejo to ogromno željo in borbenost. S temi zmagami bo samozavest prišla tudi do njih in tako bomo zadeli še kakšen met več. Po teh zadnjih tekmah sem kar zadovoljen.

Boštjan Nachbar