S Srbijo je Nemanja Bjelica lani postal svetovni podprvak, pred šestimi leti na Poljskem pa evropski podprvak. Foto: EPA
S Srbijo je Nemanja Bjelica lani postal svetovni podprvak, pred šestimi leti na Poljskem pa evropski podprvak. Foto: EPA
Nemanja Bjelica
Z gibčnostjo in hitrostjo je Bjelica prehiter za večino evropskih krilnih centrov. Foto: EPA

"Za zdaj gre na prvenstvu vse po načrtu. Dobro smo opravili svoje delo, a najpomembnejši del je šele pred nami. Imeli smo nekaj težav na tekmi osmine finala proti Finski, a smo na koncu le postavili stvari na pravo mesto in napredovali. Zdaj so misli usmerjene proti Čehom. Dobro se bomo pripravili in verjamem, da ne bomo dopustili presenečenja," je za MMC o prvenstvu povedal Bjelica, ki v povprečju dosega skoraj 15 točk, sedem skokov in tri podaje na tekmo.

Srbi so na prvenstvu nanizali že šest zmag, v četrtfinalu pa jih čaka Češka, ki je v osmini finala nadigrala Hrvaško: "Mnogi pravijo, da je bilo to veliko presenečenje, a Čehi so dokazali, da igrajo zelo dobro košarko. Imajo izvrstne posameznike, kot sta Satoransky in Vesely. Imajo kompletno ekipo na vseh položajih. To je četrtfinale. Le ena tekma odloča. Za nas jasno šteje le zmaga, a ostajamo previdni."

Pešić "odkril" izjemen potencial
Na zadnjem evropskem prvenstvu v Sloveniji je Srbija zasedla šele sedmo mesto in se kot zadnja prebila na svetovno prvenstvo, kjer pa je pod taktirko Aleksandra Đorđevića blestela v izločilnih bojih in Španijo zapustila z naslovom svetovnega podprvaka. Orli letos sodijo v najožji krog favoritov za naslov prvaka, javnost veliko pričakuje, tudi košarkarji pa ne skrivajo visokih ambicij: "Naš cilj je preboj na olimpijske igre. Zavedamo se, kaj moramo narediti, da nam to uspe. Ne bežimo od vloge favorita in vsako tekmo jemljemo, kot da je finalna."

Bjelica ima za sabo izjemno zanimivo zgodbo. Otrok blokovskega naselja v Beogradu je v mlajših selekcijah igral pri Partizanu, a so črno-beli razpustili celotno generacijo letnika 1988, v kateri naj ne bi bilo obetavnih posameznikov. Leta 2007 je srbski košarkar zapustil domovino in šel prek Slovenije, a se tu ni zadržal, temveč je košarkarsko pot nadaljeval v Avstriji. V vsega sedmih letih je tako prišel iz avstrijske lige do Lige NBA. Razmišljal je celo o koncu kariere, ko ga je k Zvezdi povabil Svetislav Pešić in takrat se je začel njegov preporod.

Lahko igra skoraj na vseh položajih
"Zares sem prehodil dolgo in trdo pot. Imel sem tudi nekaj sreče, a mislim, da sem si s požrtvovalnostjo in delom to zaslužil. Bilo je težko in naporno, da sem se uspel dokazati v teh letih. Me je pa naredilo močnejšega in mi dalo dodatno spodbude, da sem ves čas poskušal biti boljši in še bolj zavzeto treniral," je dejal 209 centimetrov visoki Beograjčan, ki v reprezentanci igra na položaju krilnega centra, a s svojim pregledom nad igro, tehniko, hitrostjo in metom lahko igral tudi na položajih od ena do tri. Preprosto je kompleten košarkar in velikokrat se vključuje tudi v organizacijo igre.

"V igri sem zelo samozavesten, saj mi je selektor namenil precej svobode na parketu. Trudim se, da na najboljši način pomagam ekipi. Na terenu se počutim zelo dobro, in to je najpomembnejše. Vsako tekmo je v naši reprezentanci nekdo drug razigran, kar je odlično. Tako tudi, če nekomu ne gre, drugi prevzame in ne zaidemo v težave," je zadovoljen s svojimi predstavami na evropskem prvenstvu. Ob Milošu Teodosiću je Bjelica pravi vodja izvrstne srbske reprezentance.

Nov izziv našel v Minneapolisu
V Zvezdi je hitro navdušil in se nato podal v Španijo, kjer je bil tri leta član Laboral Kutxe, nato pa ga je Željko Obradović pripeljal v Fenerbahče. V Carigradu se je odlično znašel. Izvrsten je bil v pretekli sezoni, ko je dobil tudi nagrado za MVP-ja Evrolige: "Veliko mi pomeni ta nagrada. Je poplačilo za ves trudi in dokaz dobrega dela. Je lepo individualno priznanje, a te stvari se hitro pozabijo, saj je treba zreti v prihodnost in s trdim delom iti naprej v nove izzive."

S sijajnimi predstavami v dresu Fenerja in reprezentance je dokazal, da je pripravljen še za en korak naprej. Zdaj je čas, da svoje znanje in kakovost pokaže še na največjem košarkarskem odru, v Ligi NBA, kjer je z Minnesoto Timberwolves podpisal triletno pogodbo, vredno malenkost manj kot 12 milijonov dolarjev: "Zdaj je pred mano nov velik izziv v Ligi NBA. Uresničil sem sanje. Želim se preizkusiti na najvišji ravni z najboljšimi košarkarji. Verjamem, da sem pripravljen, a za zdaj so misli usmerjene le k reprezentanci."

Iz Lilla