Aleksandar Džikić je v Sloveniji pustil velik pečat, v novo sezono pa vstopa brez kluba. Foto: www.alesfevzer.com
Aleksandar Džikić je v Sloveniji pustil velik pečat, v novo sezono pa vstopa brez kluba. Foto: www.alesfevzer.com

Mislim, da bi se Slovenija morala uvrstiti v četrtfinale, nadarjenosti za to ima dovolj. Za takšno košarko, ki jo igrajo, sploh niso slaba ekipa. Nimajo klasičnega organizatorja igre, je pa tu mnogo igralcev z energijo in visokih igralcev, ki lahko napadajo z obrazom proti košu.

Vlado Ilievski
Vlado Ilievski je marca dejal, da se je v reprezentanco vrnil prav zaradi Džikića. Foto: EPA

Vsega dva dni pred začetkom priprav so se mu v Makedoniji zahvalili za sodelovanje, kljub, kot pravi, nekorektnemu odnosu pa je prišel gledat svoje nekdanje varovance: "Košarkarji nimajo zveze s svinjarijo, ki se je zgodila. Če bi vprašali njih, bi bil jaz še naprej selektor. Ker jih nihče ni nič vprašal, se je izšlo, kot se je. Zveza bo to finančno plačala, bomo pa videli, kako se bo končalo."

Predsednik je stopil z njim v stik šele po dveh mesecih
Z zveze so prišle informacije, da je bil Džikić do njih nekorekten, na kar je 44-letni srbski strokovnjak dejal: "Jaz? Ste že kdaj slišali, da bi koga zamenjali dva dni pred začetkom priprav? Ne? Torej, hvala." In nato nadaljeval: "Rekli so, da so želeli, da ostanem. Novi predsednik me, ko je prevzel funkcijo, ni poklical osem tednov. To je čudno, mar ne? Ko se je le oglasil, me je vprašal, ali želim še naprej delati. Imel sem pogodbo, zato sem bil začuden. Vmes pa je že našel osebo, ki naj bi me zamenjala. Ker sem sprejel, da grem na evropsko prvenstvo, je tega človeka imenoval za direktorja reprezentance. Nato je on spreminjal moj strokovni štab in se vmešaval v vse zadeve, dva dni pred začetkom priprav pa nič krivega in dolžnega Srbinovskega imenoval za selektorja."

Petar Naumoski je nastavil Žareta Markovskega, ki je potem odstavil Džikića, v javnost pa je prišla še ena zgodba: "Dejali so, da sem vnaprej zahteval gotovino. Imam elektronska sporočila, ki lahko dokažejo, da to ni res. Jasno piše, da mi lahko plačajo, kadar koli želijo. Ne vem, kje je bil problem. Verjamem, da se na koncu izkaže pravica in da se bodo nekatere stvari vrnile tem, ki so tako odločali." Džikić je imel podporo igralcev in javnosti, še kapetan Vlado Ilievski je dejal, da se je v izbrano vrsto vrnil prav zaradi Džileta, s katerim sta uspešno sodelovala že na začetku njegove kariere pri Partizanu. Srbski strokovnjak pravi, da ni zamerljiv človek, a si dolgo zapomni stvari.

Stisk roke s Krkinim vodstvom za Džikića dovolj
Slovenija se bo z Makedonijo pomerila v četrtek, Džikić pa si je ogledal tudi igro vrste Jureta Zdovca: "Na tekmi proti Hrvaški bi lahko obe reprezentanci igrali bolje. Odločilo je tudi to, da je imel Tomić težave z osebnimi napakami, Žorić pa je odigral najboljšo tekmo v zadnjem letu. Simon je odigral dobro, pričakoval pa sem, da bodo Slovenci agresivnejši do njega. Pričakoval sem tudi hitrejšo igro Slovenije, še posebej, ko so bili na parketu visoki igralci, ki lahko razširijo igro. Slovenija je zgrešila odprte mete, ki bodo na naslednjih tekmah šli noter. Nasmejim se, ko nekateri pravijo, da Slovenci niso dobri. Pričakujem, da bo Slovenija napredovala, nato pa sledijo izločilni boji. Dobro je, da na fantih ni pritiska, ničesar ne morejo izgubiti, veliko pa lahko dobijo. Jaz bi jim to vseskozi ponavljal. Hrvaška je ekipa, ki išče kolajno, igrati enakovredno z njo 30 minut je zelo dobro."

Džikić je uspešno deloval na slovenski klubski sceni, saj je štirikrat postal državni prvak, po letošnji sezoni pa se je po neuspehu v polfinalu državnega prvenstva poslovil s Krkine klopi: "S Krko sem imel dveletno pogodbo, ki se je iztekla. V zadnjem letu sva si s predsednikom trikrat ali štirikrat podala roko, kar je meni zadoščalo. Za njih, kot kaže, ni in so izbrali nekoga drugega. Tega nisem pričakoval, a to je nekaj popolnoma normalnega. Imam pa težave, saj svoj posel opravljam preveč s srcem. Bolje bi bilo, če bi bil nekoliko drugačen."

Iz Zagreba,

Mislim, da bi se Slovenija morala uvrstiti v četrtfinale, nadarjenosti za to ima dovolj. Za takšno košarko, ki jo igrajo, sploh niso slaba ekipa. Nimajo klasičnega organizatorja igre, je pa tu mnogo igralcev z energijo in visokih igralcev, ki lahko napadajo z obrazom proti košu.