Miloš Teodosić na evropskem prvenstvu v povprečju dosega po 12,4 točke in 8,3 podaje. Foto: EPA
Miloš Teodosić na evropskem prvenstvu v povprečju dosega po 12,4 točke in 8,3 podaje. Foto: EPA
Vrhunci tekme med Srbijo in Češko

V četrtfinalu je bila Srbija boljša od Češke (89:75), ki je na tem prvenstvu napisala najbolj presenetljivo zgodbo, in se bo drugo leto zapored na velikem tekmovanju bojevala za medalje. Lani so orli v Španiji blesteli v izločilnih bojih in postali svetovni podprvaki. Tudi na lanskem svetovnem prvenstvu je blestel Teodosić, ki je bil izvrsten tudi ob zadnji medalji Srbije na EP-jih, ko je v polfinalu leta 2009 pokopal Slovenijo. Izvrstni organizator igre iz Valjeva je vodja reprezentance in podaljšana roka Aleksandra Đorđevića na terenu.

Proti Češki je bil Teo gonilna sila Srbije. Sijajno je vodil igro svoje izbrane vrste ter prispeval 12 točk in kar 14 podaj. Za le eno podajo je zaostal za rekordom evropskih prvenstev, ki ga je postavil Tomaš Satoransky proti Litvi v prvem delu. Teodosić je s tem učinkom tudi prehitel češkega branilca na vrhu lestvice najboljših podajalcev. Zdaj jih srbski košarkar v povprečju dosega po 8,3 na tekmo.

Cilj Srbije je neposredna uvrstitev v Rio
Čehi niso našli prave obrambe proti pick'n'roll igri, ki jo je Teodosić igral z visokimi soigralci, prav tako ne proti izjemni podaji srbskega čarodeja, ko so njegovi soigralci vtekali s krila. Ves čas je imel vajeti igre v svojih rokah, ko pa je bilo treba, je tudi zadel. Tako je bil natančen izza črte sedem minut do konca za vodstvo Srbije s 75:64, po čemer se Čehi niso več pobrali.

"Težka tekma. Dolgo nam ni uspelo prelomiti dvoboja in pobegniti za več kot šest točk. Čehi so znova dokazali, da so zelo dobro moštvo. Mislim, da bo v polfinalu lažje, saj smo bili na tej tekmi v vlogi favorita, kar je včasih zelo težko. Verjamem, da bomo pokazali še boljšo igro in prišli v finale. Smo med štirimi in smo si zagotovili že kvalifikacijski turnir za olimpijske igre, a nanje želimo neposredno," je dejal organizator igre moskovskega CSKA-ja, ki je glede podajalskega učinka dodal: "Lahko rečem le to, da mi niti polovica tega ne bi uspela, če ne bi imel tako dobrih soigralcev."

Na treningih preseneti tudi Đorđevića
Tudi soigralci so navdušeni nad Teodosićem, eden izmed ključnih mož srbske reprezentance Stefan Marković je dejal: "Imam srečo, da z njim igram že od malih nog. Je neverjeten. Privilegij je igrati z njim in je naš vodja, ki nas pelje naprej. Je eden najboljših evropskih košarkarjev. Zares je edinstven." Đorđević, ki vodi izbrano vrsto na drugem velikem tekmovanju in jo je že drugič popeljal med najboljše štiri, je bil tudi sam izjemen organizator igre, selektor pa prizna, da ga Teodosić na treningih kdaj preseneti: "Vesel sem, da ga imam v ekipi. Gledam ga na treningih, ko dela stvari, ki jih nisem nikoli videl, in samo uživam. Pustil je velik pečat s svojim načinom igre in vizijo na parketu. Njegov pregled nad igro je neverjeten. Je izjemen podajalec, poseben in edinstven."

Z izbranimi besedami o njem govorijo tudi nasprotniki. Satoransky, ki je na letošnjem prvenstvu doslej dosegel le podajo manj, je o njem povedal: "Je zares pameten košarkar. Eden izmed najboljših organizatorjev igre v Evropi, če ne celo nasvetu. To je tudi dokazal. Ima izjemen pregled nad igro. Svojim soigralcem daje izvrstne žoge in je zares težko igrati proti njemu." Izraelski strokovnjak na češki klopi Ronen Ginzburg pa je nekoliko v šali le pristavil: "Da se ga včasih lahko ustavi, potrebujete policijo."

Iz Lilla

Vrhunci tekme med Srbijo in Češko