Bojan Bogdanović je bil z 12 točkami prvi strelec Hrvaške v osmini finala. Foto: EPA
Bojan Bogdanović je bil z 12 točkami prvi strelec Hrvaške v osmini finala. Foto: EPA

Ko te nasprotnik premaga za 20 točk in na tako lahek način, je težko reči kar koli pametnega. Bil je enosmerni promet. V vseh segmentih košarke so bili boljši. Nismo bili pravi. Lahko jim le čestitamo.

Roko Ukić, kapetan Hrvaške
Velimir Perasović
Velimir Perasović je prevzel glavno krivdo za neuspeh. Foto: EPA

Hrvati so pred dvema letoma v Sloveniji zasedli četrto mesto. Letos so bili nosilci igre še zrelejši, vidni vlogi pa sta dobila tudi dva najbolj nadarjena evropska košarkarja svojih generacij Mario Hezonja in Dario Šarić. Obenem je Hrvaška v Zagrebu tudi gostila predtekmovalno skupino in obetala si je prekinitev sušnega 20-letnega obdobja brez medalje na evropskem prvenstvu. Leta 1995 je Hrvaška zadnjič osvojila kolajno, ko je v Grčiji zasedla tretje mesto.

Brez prave kreacije v napadu
Tedanjo reprezentanco je sestavljala izjemno talentirana zasedba na čelu s Tonijem Kukočem in Dinom Rađo, v moštvu pa je bil tudi Velimir Perasović, ki je letos sedel na selektorsko mesto: "Če bi bilo preprosto razložiti, zakaj smo tako igrali, bi bili vsi pametni. Nikomur ni jasno, da smo lahko tako zlahka izgubili. Po petih minutah nismo imeli več koncentracije, želje in moči. Češka je videla, da nimamo rešitev in je le še rasla, vse bolj pritiskala, mi pa smo v napadu in obrambi igrali vse bolj neumno. V prvi četrtini smo bili še v nekem ritmu, čeprav smo imeli že težave z izgubljenimi žogami, v drugi pa je šlo vse narobe. Če imaš na eni tekmi 24 izgubljenih žog, vse pove o kakovosti igre. Niti en košarkar ni igral dobro, prvi krivec pa sem jaz, ki nisem iz njih izvlekel maksimuma."

Češka je bila boljša v vseh košarkarskih elementih. V obrambi Hrvaške ni bilo prave trdnosti, v napadu pa so igrali povsem brez idej. Na silo so zaključevali akcije, v večini ena na ena, kar kljub izjemni individualni moči in kakovosti posameznikov ni bilo dovolj: "Čehi imajo fizično dobro ekipo, mi pa smo slabo napadali. Imeli smo nekaj odprtih metov, a nismo zadeli. Problem je bil tudi v obrambi. Na čvrstost Čehov nismo reagirali. Napadali smo s preveč preigravanji in napadi niso bili tekoči. Mučili smo se že v prvi četrtini. Ne smemo odvzeti zasluge Čehom, ki so odigrali zelo dobro tekmo. Niso nam dovolili, da bi jih napadli s hrbtom in bi prihajali do odprtih metov, nimamo pa te kreacije v napadu, ki bi jo v takih trenutkih potrebovali. Veliko težav imamo, saj težko igramo pick'n'roll, ker nimamo lahkotnosti. Naša igra je proti Češki popolnoma razpadla."

Perasović prevzel glavno krivdo
"Obramba je bila katastrofalna. Tudi osebnih napak nismo naredili, ko je bilo treba, da bi jih malce zaustavili. Prava tragedija, ko po tekmi veš, da nisi naredil, kar bi lahko
," je povedal Perasović, ki se mu je po prvenstvu iztekla pogodba, ker pa ni dosegel ustreznega rezultata, pa je dodal, da to pomeni slovo od reprezentančne klopi: "Res so igralci slabo reagirali na teh odločilnih tekmah, a od mene ne boste slišali, da se bom izgovarjal na njih. Jaz sem odgovoren, da niso pokazali vsega. Ni mi uspelo iz njih izvleči maksimuma, kar je tudi zame presenečenje, saj sem verjel, da nam bo uspelo, glede na to, kaj so igralci pokazali do zdaj. Ni pošteno, da bi se izgovarjal na njih, ker so želeli, a so odigrali slabo."

Hrvaški novinarji so po tekmi dejali, da so se Slovenci vsaj borili in lahko prvenstvo vsaj na ta način zapustijo z nekoliko dvignjeno glavo. Predvsem so izpostavili slabe igre Anteja Tomića, Perasović pa je centru Barcelone stopil v bran: "Mislim, da je z izjemo zadnje tekme odigral dober turnir. Ne morem biti nezadovoljen. Ne moremo pa reči, da smo proti Češki izgubili zaradi Tomića. Številni igralci so bili zelo slabi, na čelu s trenerjem. Sem glavni krivec za slabo igro in ne bi izpostavljal košarkarjev. Enostavno nimamo dovolj kakovostnih igralcev za igro pick'n'roll, kar potem Tomiću povzroča težave."

"Nismo, kar mislimo, da smo"
"Imamo dobre posameznike, a jih imajo tudi drugi. Vsi imajo kakovostne košarkarje. Treba je biti realen in videti, da nismo tako dobri, kot mislimo, da smo. Če bi bili, bi v teh 20 letih naredili boljše izide. Treba je delati na mladih igralcih in jim tudi dati priložnost,"
je dodal 50-letni Dalmatinec, ki je bil nekoč izvrsten ostrostrelec. Hrvaška ima številne izvrstne posameznike, ki so med boljšimi v Evropi na svojih položajih, a manjka zares kakovosten organizator igre.

Zelo razočaran je bil tudi najboljši hrvaški posameznik Bojan Bogdanović, ki je proti Češki dosegel 12 točk (dvomestno število sta dosegla le še Hezonja in Roko Ukić): "Šokiran sem. Zares se sekiram, saj, kot kaže, nismo, kar smo mislili, da smo, in kar si sami predstavljamo, da smo. Ni sramota izgubiti proti Češki, sramota je izgubiti na tak način. Ne vem, kaj reči, da se tako lahko predamo … Sploh se v bistvu nismo predali, saj smo bili tako brez moči, da sploh ne vem, kako bi opisal. Neumno je izgubljati besede. Saj smo imeli energijo, a toliko izgubljenih žog, odprtih metov, ki so jih imeli Čehi, in nespametnih odločitev, je težko nadoknaditi. Celo prvenstvo smo igrali, kot bi bili brez kakršnega koli ritma."

Iz Lilla

Ko te nasprotnik premaga za 20 točk in na tako lahek način, je težko reči kar koli pametnega. Bil je enosmerni promet. V vseh segmentih košarke so bili boljši. Nismo bili pravi. Lahko jim le čestitamo.

Roko Ukić, kapetan Hrvaške