Slovenski košarkarji se bodo v novem sistemu večkrat na leto predstavili domačim navijačem. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenski košarkarji se bodo v novem sistemu večkrat na leto predstavili domačim navijačem. Foto: www.alesfevzer.com
Kamil Novak
Kamil Novak je s sodelavci v Lillu, kjer potekajo izločilni boji evropskega prvenstva, predstavil nov sistem tekmovanj. Foto: www.alesfevzer.com
Naslednje svetovno prvenstvo bo čez štiri leta na Kitajskem, kjer bodo naslov branili Američani. Foto: Reuters
Jure Zdovc, Matej Erjavec
Predsednik KZS-ja Matej Erjavec je že večkrat dejal, da se bo Slovenija potegovala za organizacijo ene izmed predtekmovalnih skupin evropskega prvenstva 2017. Foto: www.alesfevzer.com
Fiba predstavila nov kvalifikacijski sistem

"Zvezam bomo na sestanku predstavili sistem tekmovanja, kjer jim bomo podrobno razložili, kako bodo potekale kvalifikacije, kdaj in kako se prebiti na velika tekmovanja. Sprva je videti preprosto, lahko pa je, ko pogledamo podrobno, malce zakompliciran sistem, želimo pa, da je vsem jasno, kaj in kako," je dejal izvršni direktor Fiba Europe Kamil Novak.

Reprezentanca na domačem parketu tudi med letom
"Ni dvoma, da so reprezentance lokomotiva in gonilna sila košarke. S sistemom, ki ga imamo zdaj, navijači in tudi pokrovitelji vidijo svojo reprezentanco le enkrat na leto poleti. Le nekaj držav pa ima srečo, da imajo reprezentanco doma na velikem tekmovanju. Le organizacija velikega tekmovanja ni dovolj. Težko se zveze predstavijo sponzorjem in javnosti, navijačem ter otrokom. Z novim sistemom se bo to spremenilo. Vse izbrane vrste bodo redno igrale doma, kot so že v preteklosti. To je velika priložnost za zveze,"
je dodal Novak.

Pri Fibi pravijo, da ni dovolj, da reprezentanca na domačem parketu odigra le nekaj prijateljskih tekem. Želijo, da je navzoča skozi vse leto, in to tudi z uradnimi srečanji. Tako bodo po vzoru nogometa organizirani kvalifikacijski turnirji čez leto. Glede bojazni, da se teh tekem vseeno najboljši košarkarji ne bodo udeležili, pa pri Fibi pravijo, da z drugimi organizacijami potekajo pogovori. Prepričani so, da bo Evroliga bila prekinjena za kvalifikacijske turnirje, košarkarjev iz Lige NBA pa v novembrskih in februarskih kvalifikacijah pač ne bo. Fiba sicer ves čas sestankuje z Ulebom (tudi tokratno potezo lahko razumemo kot nekakšen pritisk v sporu med obema organizacijama) in NBA-jem.

Vse manj igralcev iz NBA na EP-jih
Fibine študije so pokazale, da so velika tekmovanja prepogosto in tako se jih najboljši košarkarji ne udeležujejo redno. Vse večje je število igralcev iz Lige NBA, ki odpovedujejo nastope na evropskem prvenstvu (letos Slovenija brez obeh iz NBA-ja). Zdaj bodo priprave na tekmovanja krajše, prihaja pa tudi prosto poletje 2018, vse zato, da bodo na velikem tekmovanju navzoča vsa najbolj zveneča imena tega športa, ki se bodo med prostim poletjem lahko spočila.

Izvršni direktor Fiba Europe je potrdil, da bo v kratkem sestanek tudi glede naslednjega evropskega prvenstva. Ker Ukrajina ne bo mogla organizirati niti tega turnirja, se znova išče nov organizator. Verjetno do konca letošnjega leta bo(do) znan(i) prireditelj(i). Po sestanku bodo zainteresirane države - interes naj bi bil zelo velik - podale namero o organizaciji, decembra pa bo jasno, kjer bo prvenstvo. Novak je dodal, da so naklonjeni sistemu, kakršen je na letošnjem eurobasketu, kar pomeni, da bi bilo prvenstvo lahko znova v štirih državah, za kandidaturo ene izmed predtekmovalnih skupin pa bi se tako potegovala tudi Slovenija.

V Evropi dve kvalifikacijski diviziji
Po evropskem prvenstvu 2017 se bo spremenil koledar velikih tekmovanj. Od zadnjega svetovnega prvenstva, ki je bilo lani v Španiji, do naslednjega, ki bo na Kitajskem, bo minilo pet let. Namreč Fiba bo svoje največje tekmovanje organizirala zdaj na liha leta, saj je bila prej isto leto kot nogometno svetovno prvenstvo, čemur po priljubljenosti ni bila kos. Želja je, da bi bilo košarkarsko svetovno prvenstvo največji športni dogodek koledarskega leta.

32 reprezentanc bo sodelovalo na naslednjem svetovnem prvenstvu. Kvalifikacije se bodo začele novembra leta 2017 (prvi termin od 20. do 28. 11.), v njih pa bo sodelovalo 140 izbranih vrst. V kvalifikacijah bodo reprezentance za vsako tekmo lahko prijavile drugo ekipo. Kvalifikacije bodo trajale dve leti, vmes pa bo šest terminov tekem, poleg dveh novembrskih in februarskih še junijski in septembrski. V Evropi bodo ekipe razdeljene v dve diviziji, A in B.

Na evropskem prvenstvu ostaja 24 ekip
V diviziji A bo 32 reprezentanc, ki bodo v prvem delu kvalifikacij razporejene v osem skupin po štiri. Vsaka bo igrala po dvakrat z vsako, nato pa bodo najboljše tri odšle v drugi del kvalifikacij. Tam se bodo oblikovale nove štiri skupine s po šestimi ekipami in najboljše tri, skupaj 12, se bodo prebile na svetovno prvenstvo. Druge reprezentance bodo v skupini B, najboljše štiri iz te divizije pa se bodo s tistimi iz A, ki niso prišle iz prvega dela skupin, pomerile za mesta v diviziji A za naslednje kvalifikacije. Žreb prvih kvalifikacij bo verjetno maja 2017.

Podoben sistem bo tudi za evropsko prvenstvo, ki bo po letu 2017 na štiri leta. Prav tako bodo reprezentance razporejene v dve diviziji. V diviziji A bodo znova reprezentance razporejene v osem skupin po štiri, najboljše tri iz vsake pa se bodo prebile na EP. Zadnje iz skupin se bodo v "dodatnih kvalifikacijah" merile z najboljšimi štirimi iz B za mesto v naslednjih kvalifikacijah. Za tem se štiriletni ciklus ponovi.

Na olimpijske igre prek svetovnega prvenstva
Svetovno košarkarsko prvenstvo je v senci olimpijskih iger, kar se zavedajo tudi pri Fibi. Kot pravi vodja komunikacij Patrick Koller želijo pri Fibi dvigniti raven svetovnega prvenstva: "Če vprašate Lionela Messija, kaj bi rad osvojil z Argentino, bi odgovoril svetovno prvenstvo. Če vprašate LeBrona Jamesa, kaj bi rad osvojil z ZDA, je to olimpijsko zlato. To je realnost. Ideja je, da svetovno prvenstvo dvignemo na novo raven. Vemo, da so olimpijske igre izjemno pozitivna stvar za košarko, in ne želimo zmanjševati njihovega pomena. Pustili bomo tako, kot je. Želimo le povečati število udeleženk z 12 na 16."

Na olimpijske igre 2020, ki bodo v Tokiu, bodo kvalifikacije prek svetovnega prvenstva. Nanje se bosta neposredno uvrstili najboljši evropski reprezentanci svetovnega prvenstva 2019. Vse skupaj se sedem držav uvrsti na olimpijske igre neposredno. Poleg teh (in gostiteljev), ki se bodo na olimpijske igre uvrstile neposredno, se bo naslednjih najboljših 16 pomerilo še na štirih dodatnih kvalifikacijskih turnirjih za igre. Želja je, da se vsak turnir organizira na svojem kontinentu. Olimpijsko vozovnico bo dobil le zmagovalec turnirja.

Iz Lilla

Fiba predstavila nov kvalifikacijski sistem