Jure Zdovc in Zoran Dragić, ki je bil izvrsten z 22 točkami. Foto: www.alesfevzer.com
Jure Zdovc in Zoran Dragić, ki je bil izvrsten z 22 točkami. Foto: www.alesfevzer.com
Grki pretrd oreh za Slovence

Jure Zdovc je pred obračunom z Grčijo dejal, da je to zanj celo najboljša ekipa v Evropi. Zares so dvakratni evropski prvaki v Zagrebu pokazali izjemno moč. Imajo izvrstne posameznike, na vseh položajih pa po dva kakovostna košarkarja, ki vrsto let igrata na najvišji ravni. V prvem polčasu Slovenci niso bili kos nasprotniku, ki si je brez težav priigral prednost 15 točk.

"Grki so zares dobri. So pametni košarkarji. Imajo vse. Imajo tudi velika imena, katerim hočeš ali nočeš v odločilnih trenutkih sodniki tudi malce podležejo. Vse to smo vedeli pred tekmo, a smo začeli s preveč strahu in spoštovanja. Želel sem fante prepričati, da je, kot bi igrali doma v Ljubljani in naj zaigrajo čvrsto ter trdo. Drugi polčas smo bili boljši. Prišli smo celo do pozicije, ko bi lahko povedli. V teh odločilnih trenutkih se mi zdi, da bi lahko sodniki kaj drugače zapiskali. Sem že rekel, da prejšnja tekma v takem ritmu pusti posledice za naslednji dan. V torek smo morali zmagati. Ni bilo lahko in smo se malce izpraznili. Grki so na drugi strani zlahka dobili Gruzijo," je dejal slovenski selektor.

Napadli, kjer so Grki šibkejši
"V drugem polčasu smo spremenili obrambo. Pritiskali smo na organizatorja igre. Na koncu je z utrujenostjo koncentracija padla. V napadu smo našli način, kako jih napasti in kje so v obrambi najšibkejši. Napadli smo jih ena na ena, saj smo vedeli, da bodo tako imeli težave. Lahko bi naredili kakšne stvari drugače, a Grki so zares dobri in jih je težko spraviti s tira,"
je opisal drugi polčas, ki ga je Slovenija dobila za štiri.

Zdovc obžaluje, da dopoldne niso s košarkarji opravili skupnega treninga, ki je bil napovedan sicer dokaj pozno, glede na zgodnjo uro tekme. V četrtek proti Makedoniji bo lažje, ko Slovenija trenira že ob 9.00, a je tudi to zelo neugodna ura in se bodo Slovenci po razpletu preostalih tekem odločili kaj in kako: "V drugem polčasu smo našli pravo taktiko in razpoložene igralce. Dopoldne nismo trenirali, kar je moja napaka. Lahko bi šli na trening. To se je morda poznalo, a ne veš, kdaj trenirati, ko igraš ob 15.00."

"Zmagujemo lahko le z obrambo"
Grčija je večino tekme igrala s tremi nizkimi branilci, kar pa, tako pravi Zdovc, je Sloveniji ustrezalo: "Imajo tri kreatorje, kar je za ekipo določena prednost, a za nas je to dobro, saj imamo prave košarkarje, da to branimo. Več problemov smo na primer imeli, ko je bil Perperoglu na krilu in je igral s hrbtom proti košu. Z branilci pa smo jim bili kos. Res pa je, da so vsi zelo izkušeni, znajo kreirati in ko narediš napako, te kaznujejo."

Nekaj posameznikov je pri Sloveniji našlo pravo formo in ob dobri obrambi uspešno konstantno igrajo tudi v napadu. Zdovc pa še naprej poudarja, da do uspeha Slovenijo lahko pripelje le dobra defenzivna predstava: "Imamo igralce, ki imajo še rezerve. Našli smo nekaj nosilcev in naš moto mora biti obramba. Zmagujemo lahko le z obrambo. Znova se je pokazalo, da, če dobimo več kot 70 točk, imamo težave. To lahko igraš z Nizozemsko, ko daš nekaj več košev, s tako močno ekipo pa žal ne gre."

Blestela Blažič in Dragić
Tokrat sta v napadu izstopala Jaka Blažič in Zoran Dragić, ki sta skupaj dala 49 točk. Blažič se lani ni znašel v Zdovčevem sistemu, letos pa se je skozi priprave dvigal in je zdaj ključen mož reprezentance: "Jaka je od samega začetka priprav zelo napredoval. Bili smo potrpežljivi in smo našli skupni jezik. Zadovoljen sem predvsem z obrambo, v napadu pa še izgubi kakšno žogo popolnoma po nepotrebnem. To mu oprostimo, saj z energijo v obrambi skuša to nadomestiti. Ne želim posebej hvaliti posameznikov, da to ne doseže nasprotnega učinka. Smo šele na polovici prvenstva."

Blažič se je v obrambi korektno zoperstavil velikemu Vasilisu Spanulisu, Dragić pa se je dobro kosal z višjimi in fizično močnejšimi grškimi krili. Tudi z njegovo igro na zadnjih dveh tekmah je Zdovc zelo zadovoljen, kot je dejal, pa slovenska reprezentanca potrebuje prav vse košarkarje, ki so na voljo: "Zoran je zadnji dve tekmi odigral zelo dobro. Mora biti potrpežljiv. Veliko sistemov imamo pripravljenih tudi zanj. Mora se vedeti, kdaj za koga igramo, zato tudi so sistemi. Kot sem večkrat dejal, mene zanima predvsem obramba, kjer je boljši, a ima še nekaj rezerve. Ta reprezentanca potrebuje vsakega. Ne moremo si privoščiti kakšnih sporov ali zamer. Lahko si pogledamo Grke, kjer imajo igralce, ki so osvajali Evroligo in imajo milijone, pa ne igrajo. Pri nas so pa vedno kakšni igralci nezadovoljni in užaljeni, ko ga daš ven. To me malce moti. O tem smo se pogovorili. Imamo skupni cilj, zmagati čim več tekem in priti čim dlje."

Iz Zagreba

Grki pretrd oreh za Slovence