Med nosilci igre Unicsa je bil hrvaški zvezdnik Mario Hezonja. Foto: EPA
Med nosilci igre Unicsa je bil hrvaški zvezdnik Mario Hezonja. Foto: EPA

“Vsem smo pustili proste roke. Vsaj dokler se razmere ne umirijo. Znašli smo se v kompliciranem položaju. Mi v Kazanu smo precej dlje oddaljeni od Kijeva kot ostali,“ je dejal nekdanji italijanski košarkar Claudio Coldbella, ki je zdaj športni direktor tatarskega kluba, predsednik Jevgenij Bogačev pa je dodal: “Veliko smo zapravili za čarterski let, saj so nam rekli, da bo tekma. Zdaj bodo lahko vsi tuji košarkarji in trenerji odšli v svoje domovine. Vse nas je strah.“

Unics je kljub zapletom odpotoval v Milano, kjer bi se moral v Evroligi pomeriti z Olimpio. Nato je sledilo odločitev vodstva tekmovanja, da izključi vse ruske klube. Ekipa se bo vrnila domov, a brez nekaterih košarkarjev, ki so že spakirali in imajo dovoljenja za vrnitev v domovine. Unics ima v kadru devet tujcev, večino strokovnega štaba sestavljajo tujci na čelu s hrvaškim strokovnjakom Velimirjem Perasovićem, trener za telesno pripravo pa je Slovenec Jure Drakslar. Podobno odločitev je predtem sprejel peterburški Zenit, številni tuji košarkarji pa so zapustili tudi moskovski CSKA.

Liga VTB se bo nadaljevala brez estonskega Kaleva

Medtem je vodstvo regionalne Lige VTB, ki jo v veliki večini sestavljajo ruski klubi, sporočilo, da bo nadaljevalo s tekmovanjem. Estonski Kalev je že izstopil iz lige, poljska Zielona Gora pa je prekinila sodelovanje v njej. Rezultati vseh tekem s Kalevom bodo izbrisani, za zdaj pa so trije obračuni Zielone Gore prestavljeni.

V ligi je še osem ruskih klubov in kazahstanska Astana ter beloruski Cmoki Minsk. V preteklosti so v regionalnem tekmovanju nastopili tudi predstavniki Češke, Finske, Gruzije, Latvije in Ukrajine.