Jusuf Nurkić je kot obetaven mladenič iz domovine prišel v Slovenijo in se kalil v Laškem. Nato je sledil odhod v Zagreb. Foto: AP
Jusuf Nurkić je kot obetaven mladenič iz domovine prišel v Slovenijo in se kalil v Laškem. Nato je sledil odhod v Zagreb. Foto: AP

Potem ko se ni uvrstila na zadnje evropsko prvenstvu, bo Bosna in Hercegovina letos, kot kaže, nastopila v popolni postavi. Tretji igralni dan bo v Kölnu izzvala Slovenijo, v predtekmovalni skupini, v kateri si bodo izločilne boje v Berlinu reprezentance skušale izboriti v Kölnu, pa so še Francija, Litva, Nemčija in Madžarska.

Prvič po kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2019 se v izbrano vrsto vrača Jusuf Nurkić. 27-letni center Portlanda, ki je imel sicer v zadnjem obdobju veliko težav s poškodbami. Orjak, ki se je kalil tudi v Laškem pri Zlatorogu, pred odhodom v NBA pa je igral v Zagrebu za Cedevito, je najbolj zveneče ime na spisku Adisa Bećiragića.

Potem ko se v Ligi NBA ni najbolje znašel, se je Džana Musa vrnil v Evropo, zdaj pa blesti v španiji. Foto: EPA
Potem ko se v Ligi NBA ni najbolje znašel, se je Džana Musa vrnil v Evropo, zdaj pa blesti v španiji. Foto: EPA

Igra Bosne in Hercegovine se sicer vrti okoli Džanana Musa. Nekdanji NBA-jevec in najbolj nadarjen evropski košarkar generacije 1999 za Luko Dončićem ima za sabo izvrstno sezono pri Breoganu. Bil je MVP in prvi strelec španske lige, zdaj pa se seli v Madrid k Realu. Musa je bil tudi ključni mož na zadnjih kvalifikacijskih tekmah izbrane vrste.

Na seznamu je še v Sloveniji nekaj dobro znanih imen. Na njem je tudi Amar Alibegović, sin najboljšega strelca slovenske izbrane vrste Teomana Alibegovića in novopečeni član Cedevite Olimpije. Za nastop na EuroBasketu se poteguje tudi njegov bratranec Luka Garza, nekdanji najboljši igralec študentske Lige NCAA, ki se je v minuli sezoni preizkusil pri Detroitu v NBA-ju, na reprezentančni debi pa še čaka.

Tu so še nekdanji košarkar Olimpije Primorske, Slovana in Škofje Loke Aleksandar Lazić, za Olimpijo je igral tudi Emir Sulejmanović, Miralem Halilović in Adin Vrabac sta oblekla dres Krke, Ismet Sejfić Šenčurja, John Roberson pa Zlatoroga. Poleg njih je Bećiragića na spisek zapisal še Edina Atića, Amarja Gegića, Kenana Kamenjaša, Sanija Čamparo, Rijada Avdića, Ajdina Penavo, Jureta Zubca in Harisa Delalića.

Priprave bodo začeli 28. julija na Vlašiću. V sklopu drugega dela kvalifikacij za svetovno prvenstvo, ki bo tik pred EuroBasketom in kamor so se bosanski košarkarji uvrstili s polovičnim izkupičkom treh zmag in treh porazov, pa bodo gostovali v Črni gori in gostili Francijo.