Rudy Gobert in Evan Fournier sta najbolj zveneči imeni francoske reprezentance. Foto: Reuters
Rudy Gobert in Evan Fournier sta najbolj zveneči imeni francoske reprezentance. Foto: Reuters

Dolgoletni prvi mož strokovnega štaba francoske reprezentance je na seznam uvrstil 17 imen. Ekipa je nekoliko pomlajena, saj sta že pred časom izkušena Nicolas Batum in Nando de Colo sporočila, da bosta izpustila prihajajoče evropsko prvenstvo. Pred časom se je govorilo o nameri Joela Embiida, ki naj bi želel zaigrati za francosko reprezentanco, a (za zdaj) uresničitve te ideje še ni bilo.

Dvoboj Guerschona Yabuseleja in Victorja Wembanyame, ki velja za enega najbolj nadarjenih košarkarjev na svetu. Foto: EPA
Dvoboj Guerschona Yabuseleja in Victorja Wembanyame, ki velja za enega najbolj nadarjenih košarkarjev na svetu. Foto: EPA

Na priprave je Collet povabil pet NBA-jevcev – Rudyja Goberta, Evana Fourniera, Franka Ntilikino, Timothyja Luwawuja Cabarrota in Thea Maledona, poleg njih pa je na seznamu tudi izjemno nadarjeni Victor Wembanyama, ki mu trenutno napovedujejo številko ena na naboru prihodnje leto. Sedem igralcev je preteklo sezono igralo Evroligo.

Reprezentanca se bo 29. julija zbrala v Parizu, pred prvenstvom pa bo odigrala šest pripravljalnih tekem. Še pred začetkom turnirja v Nemčiji bodo Francozi odigrali dve kvalifikacijski tekmi za svetovno prvenstvo. V drugi del so napredovali s petimi zmagami in enim porazom, konec avgusta pa se bodo pomerili s Češko ter Bosno in Hercegovino.

BiH bo tudi njihov tekmec v skupinskem delu EuroBasketa, kjer se bodo srečali še z Nemčijo, Litvo in Madžarsko. Dvoboj s Slovenijo bo zadnji dan skupinskega dela, 7. septembra. Slovenija in Francija sta se pomerili na zadnjem EuroBasketu, kjer so bili v Helsinkih boljši poznejši evropski prvaki, in lani na olimpijskih igrah v Tokiu, kjer so bili po dramatični končnici v polfinalu uspešnejši Francozi.

Na seznamu Colleta so Andrew Albicy (178 cm), Isaiah Cordinier (191 cm), Moustapha Fall (216 cm), Evan Fournier (199 cm), Rudy Gobert (216 cm), Thomas Heurtel (188 cm), William Howard (202 cm), Mouhammadou Jaiteh (206 cm), Timothy Luwawu Cabarrot (198 cm), Theo Maledon (191 cm), Amath M'Baye (206 cm), Frank Ntilikina (198 cm), Elie Okobo (190 cm), Vincent Poirier (213 cm), Terry Tarpey (196 cm), Victor Wembanyama (219 cm) in Guerschon Yabusele (201 cm).