Luka Dončić je bil lani izvrsten najprej v Kaunasu na kvalifikacijah, pozneje pa tudi v Tokiu na olimpijskih igrah. Foto: Reuters
Luka Dončić je bil lani izvrsten najprej v Kaunasu na kvalifikacijah, pozneje pa tudi v Tokiu na olimpijskih igrah. Foto: Reuters

Junija bo premiera dokumentarnega filma z naslovom 2017, ki bo predstavil enega največjih uspehov slovenskega športa – naslova evropskega prvaka košarkarske reprezentance. Pet let po nepozabni pravljici v Helsinkih in Carigradu bo slovenska reprezentanca vendarle branila evropsko krono. Septembra bo skupinski del turnirja igrala v Kölnu, kjer jo čaka izjemno zahtevna druščina s Francijo, Litvo, Nemčijo, Madžarsko ter Bosno in Hercegovino. Izločilni boji bodo v Berlinu.

Embiid kmalu v dresu Francije?

Francoski mediji so poročali, da eden najboljših igralcev na svetu, Joel Embiid, želi igrati za Francijo. Prvi strelec rednega dela NBA-ja in eden izmed kandidatov za MVP-ja ni nikoli nastopil za rodni Kamerun, francoska zveza pa naj bi že vložila prošnjo za pridobitev potnega lista. Že pred leti se je govorilo o tej možnosti, zdaj pa naj bi postopki le stekli in izjemni center bi lahko francoski dres oblekel že na EuroBasketu, ko se bo v ponovitvi olimpijskega polfinala Francija v Kölnu pomerila s Slovenijo.

"Mi imamo bolj ali manj vse pripravljeno. Nekaj smo še v dogovoru z nemško zvezo, ki se je resno lotila organizacije z različnimi dogodki in promocijami. Smo še v dogovoru glede vstopnic. Veliko dela je sicer še pred nami, ampak je to delo prijetno," je povedal predsednik košarkarske zveze, ki verjame, da bo reprezentanca, kot je to na evropskih prvenstvih v navadi, tudi v Nemčiji imela glasno podporo s tribun.

Če bodo rezultati dobri, bo tudi gledalcev več

"Rekli so nam, da nam bodo dali zelo malo vstopnic za tekmo z Nemčijo, saj je že tako dovolj, da bo Luka Dončić igral proti njim (smeh, op. a.). Recimo Litovci bodo dobili 3000 vstopnic na tekmo. Mi se pogovarjamo o manjši številki, ker bo verjetno manjši interes v prvem delu. Köln je mogoče malce bolj oddaljen. Bomo videli. Iz tekme v tekmo potem raste. Če bodo rezultati dobri, bo tudi gledalcev več," je dodal. "Za zdaj največ navdušenja čutim med igralci, iz njih pa se bo to preneslo med občinstvo. Prve dve ali tri tekme, če bo dober rezultat, sem prepričan, da bodo ljudje množično hodili v Berlin. Upam, da bo tako."

Preteklo poletje je reprezentanca poskrbela za drugi najodmevnejši rezultat v zgodovini slovenske košarke, ko se je najprej prvič uvrstila na olimpijske igre, nato pa navdušila tudi pod petimi krogi, ko je zaigrala v polfinalu, za las pa v Tokiu ostala brez kolajne. Pričakovanja so tako tudi v tem poletju, ki prinaša najprej kvalifikacije za svetovno prvenstvo, septembra pa vrhunec z EuroBasketom, zelo visoka. Če bo Slovenija zaigrala popolna, bo zagotovo v krogu kandidatov za kolajne.

Vlatko Čančar je nosilec igre slovenske reprezentance na položaju krilnega centra. Foto: Fiba/Hendrik Osula
Vlatko Čančar je nosilec igre slovenske reprezentance na položaju krilnega centra. Foto: Fiba/Hendrik Osula

Prepeličeva rehabilitacija dobro poteka

Nekaj pomembnih členov igra v letošnji sezoni zelo dobro, nekaj pa jih ima tudi zdravstvene težave. Konec marca si je roko zlomil Klemen Prepelič, ki je bil do tedaj prvi strelec Valencie. Kot je povedal Erjavec, je okrevanje izkušenega branilca po operaciji uspešno in verjame, da bo lahko Bistričan pomagal na prvenstvu: "Rehabilitacija poteka dobro in upamo, da bo pripravljen."

Veliko težav je imel letos s poškodbo Vlatko Čančar, ki je v svoji tretji sezoni v Ligi NBA na parket stopil le na 15 tekmah. Poleti bo njegovo ime na košarkarski tržnici, v preteklosti pa je bila pogosta praksa med košarkarji, ki so podpisovali nove pogodbe, izpuščanje reprezentančnih akcij: "Videli smo, da se je vrnil na igrišče. Upam, da bo igral. Nič še ni dokončnega. Želja je zagotovo prisotna tudi pri njem. Če recimo vprašate Raša Nesterovića, zakaj je on vedno igral, bo povedal, da se najlažje in najboljše pripraviš skozi reprezentančne tekme in treninge. Boljše kot sam individualno. Upam, da bo tudi Vlatko tako razumel."

Jasno je, da bo glavno breme znova na izjemnem Luki Dončiću, ki z Dallasom prvič igra v drugem krogu končnice. Lani je Ljubljančan podpisal novo pogodbo, po kateri bo zdaj zavarovanje njegovega igranja bistveno zajetnejše. "Decembra smo bili pri njegovih ljudeh v Dallasu. Z njimi smo ves čas na vezi. Številke še nimamo, imamo pa princip pokrivanja tega. Ne bi smelo tako zelo prizadeti KZS, bomo pa morali participirati," je razkril predsednik zveze.

Matej Erjavec je bil predsednik KZS-ja, ko so košarkarji postali evropski prvaki. Foto: www.alesfevzer.com
Matej Erjavec je bil predsednik KZS-ja, ko so košarkarji postali evropski prvaki. Foto: www.alesfevzer.com

Želja dvigniti raven klubske košarke

"Želja Luke je nesporna. Lahko citiram Dirka Nowitzkega, ki je rekel, da razume, da smo ga prišli prepričat, naj igra za reprezentanco, a je rekel, da nam ga ni treba, ker Luka komaj čaka na to," je dodal Erjavec. Dirk Nowitzki, najboljši igralec v zgodovini teksaške franšize, je velik pečat pustil tudi v reprezentančni košarki. Dallas legendarnemu Nemcu, ki je Mavse vodil do edinega šampionskega prstana do zdaj, ni nikoli omejeval igranja za izbrano vrsto: "Zagotovo je Luki lažje, da je bil Dirk v takem položaju, a tudi če bi bil on tisti, ki bi prebijal led v klubu, bi ga prebil, ker njemu igranje za Slovenijo tako veliko pomeni."

Erjavec, ki zvezo vodi od leta 2014, je bil marca soglasno izvoljen za nov predsedniški mandat, ki prinaša kar nekaj izzivov: "Ciljev je veliko. Eden težjih je organizacija ženskega evropskega prvenstva, ki nam že zdaj jemlje energijo in še nam jo bo. Tega se zelo veselimo. Poleg tega bi recimo radi dvignili raven klubskih tekmovanj v Sloveniji, kar pa je težko, če nimaš vsebine. Se pravi, če klubi nimajo ambicij in želje. Upam, da bodo imeli in bomo nekaj naredili na tem področju. Lep primer je Cedevita Olimpija, kako se je dvignila nad druge. Mislim, da bi bilo treba temu slediti in približati še kakšen klub. Potem bi bilo precej lažje. To je velika želja."