Nikola Jokić je s Srbijo nastopil na dveh velikih tekmovanjih. Foto: EPA
Nikola Jokić je s Srbijo nastopil na dveh velikih tekmovanjih. Foto: EPA

Jokić, ki je bil letos drugič zapored izbran za najkoristnejšega posameznika rednega dela najmočnejše lige na svetu, je napovedal, da bo letos zaigral za Srbijo. Izjemni 27-letni center bo debitiral na evropskem prvenstvu, z izbrano vrsto pa je do zdaj nastopil leta 2016 na olimpijskih igrah v Riu, kjer je bila Srbija druga, in na minulem svetovnem prvenstvu na Kitajskem, kamor je odšla kot favoritinja, a izpadla nato v četrtfinalu.

Svetislavu Pešiću v bogati karieri manjka le še olimpijska medalja. Foto: EPA
Svetislavu Pešiću v bogati karieri manjka le še olimpijska medalja. Foto: EPA

Pešić je lani prevzel Srbijo, potem ko je reprezentanca končala sodelovanje z Igorjem Kokoškovom, pod vodstvo katerega se na domačem kvalifikacijskem turnirju v Beogradu ni uspela prebiti na olimpijske igre. 72-letni Kari je v dolgoletni trenerski karieri velike uspehe žel tudi v reprezentančni košarki. Vodil je sijajno jugoslovansko generacijo do naslova mladinskega svetovnega prvaka leta 1987 v Bormiu. Šest let pozneje je z Nemčijo presenetljivo osvojil evropsko prvenstvo. Leta 2001 mu je to uspelo še z Jugoslavijo, s katero je leto pozneje v Indianapolisu stopil na svetovni vrh.

Pešićeva vrsta bo med pripravami prišla tudi v Ljubljano, kjer se bo v sredo, 17. avgusta, na prijateljskem srečanju pomerila s Slovenijo. Pred EuroBasketom jo čakata dve kvalifikacijski tekmi za svetovno prvenstvo proti Grčiji in Turčiji, na prvenstvu pa se bo v skupini D v Pragi srečala z Nizozemsko, Finsko, Poljsko, Izraelom in Češko.

Srbija je ostala brez Bogdana Bogdanovića, najboljšega strelca reprezentance v zadnjih letih. Vseeno ima Pešić na svojem seznamu številna zveneča imena. Poleg MVP-ja Lige NBA sta na njem tudi dvakratni MVP zaključnega turnirja Evrolige Vasilije Micić in MVP finala Evropskega pokala Miloš Teodosić. Na spisu 22 kandidatov so še Aleksa Avramović, Nemanja Bjelica, Dejan Davidovac, Ognjen Dobrić, Marko Gudurić, Marko Jagodić-Kuridža, Ognjen Jaramaz, Nikola Jović, Balša Koprivica, Vladimir Lučić, Vanja Marinković, Nikola Milutinov, Nemanja Nedović, Aleksej Pokuševski, Filip Petrušev, Dušan Ristić, Boriša Simanić, Alen Smailagić in Nikola Kalinić.

Kalinić, ki je bil v minuli sezoni izbran za najboljšega igralca v Ligi ABA, je medtem postal novi košarkar Barcelone. 30-letni krilni igralec je v Kataloniji podpisal dvoletno pogodbo.