Justin Cobbs je bil mož odločitve za zmago nad Mego. Tokrat je opravil svoje, vendar je odgovor našel Andres Feliz. Foto: www.alesfevzer.com
Justin Cobbs je bil mož odločitve za zmago nad Mego. Tokrat je opravil svoje, vendar je odgovor našel Andres Feliz. Foto: www.alesfevzer.com

Katalonska ekipa je bila pred sezono na stavnicah celo prvi favorit tekmovanja, v katerem je lani prišla do polfinala. V Stožice, kjer je pred slabim letom dni slavila z 22 točkami razlike, je prišla brez prvega organizatorja igre Andrewa Andrewsa, ki si je nedavno zvil gleženj. Njegova odsotnost se je poznala v gostujočem napadu predvsem v prvem polčasu, ko je imel Joventut s skromnim metom iz igre ogromno težav.

Cobbs povedel dve sekundi pred koncem, a je Feliz našel odgovor

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Na drugi strani so zmaji popravili vtis, ki so ga pustili na zadnjih tekmah. Tokrat je bila slika predvsem v prvem polčasu, ki so ga dobili za 11, precej boljša kot v drugem polčasu proti Megi in nato proti Hapoelu ter Crveni zvezdi, toda v drugem delu so Ljubljančani popustili. Ustavil se je napad. Znova so imeli težave z izgubljenimi žogami in nizkim številom podaj, ko na primer v tretji četrtini niso imeli niti ene.

V zadnji četrtini je Joventut povedel že za sedem, toda s trojkama Jake Blažiča so slovenski prvaki prišli do izenačenja, kapetan pa je tudi izsilil podaljšek, v katerem so slovenski prvaki znova zaigrali bolje, toda po dramatični končnici so bili uspešnejši gostje. Justin Cobbs je dve sekundi pred koncem zadel za domače vodstvo, a je bil na drugi strani od sirene hitrejši Andres Feliz. Cobbs se je izkazal z 28 točkami, 24 pa jih je dodal Blažič. Dvomestno število točk sta dosegla še Amadou Sow (11) in Karlo Matković (10). Razočaral je Sean Armand, ki je v 31 minutah zgrešil vseh devet metov iz igre.

11 točk prednosti Cedevite Olimpije ob polčasu

Jaka Blažič je bil zelo razigran. Kapetan je zadeval tudi v ključnih trenutkih. Foto: www.alesfevzer.com
Jaka Blažič je bil zelo razigran. Kapetan je zadeval tudi v ključnih trenutkih. Foto: www.alesfevzer.com

Joventut je s serijo 7:0 odprl tekmo, potem ko so zmaji v prvih dveh napadih izgubili žogo, toda hitro so gostitelji strnili vrste in na krilih Blažiča ujeli priključek. Sedem točk je kapetan dosegel v prvi četrtini. Na začetku druge je s trojko Ščuka popeljal Ljubljančane v prvo vodstvo. Najmlajši zmaj je, ko je tekla 13. minuta, uspešno blokiral Guillema Vivesa, a si ob tem poškodoval gleženj. Zaradi težav z mečno mišico je dobro minuto pozneje na klop odšel še Nikola Radičević.

Katalonski napad se je popolnoma zaustavil. V prvih šestih minutah druge četrtine so gostje dosegli le dve točki. Črne minute nekdanjega evropskega prvaka so gostitelji znali izkoristiti. Z devetimi točkami v drugi četrtini se je razigral Cobbs, ki je tekmecem težave povzročal z iznajdljivimi prodori, dvakrat pa je bil natančen tudi izza črte in po njegovem košu je v 17. minuti Cedevita Olimpija prvič povedla z dvomestno razliko. 11 je znašala ob odhodu v garderobo.

Blažič s trojko izsilil podaljšek

Cobbs je z elegantnim 'floaterjem' na začetku drugega dela poskrbel za +12, toda le dobri dve minuti pozneje se je Joventut približal na -4. Na vseh dozdajšnjih tekmah je imela Cedevita Olimpija veliko število izgubljenih žog. Tokrat jih je v prvem polčasu zapravila šest, v uvodnih treh minutah drugega pa kar pet – skupaj v tretji četrtini sedem. Ljubljanski strelski mrk je zasedba iz Badalone znala izkoristiti. Deshaun Thomas je poskrbel, da je ujela priključek, Pau Ribas pa je pobegnil obrambi za 53:51, kolikor je bil rezultat pred zadnjimi desetimi minutami.

Imeli smo dobljeno tekmo, a so na koncu igralci Joventuta zadeli težek met. To je šport. Res smo si želeli zmage. Naredili smo vse, da bi ta cilj tudi uresničili, a nam to preprosto ni bilo usojeno. Gledamo naprej. Kljub izidu smo na tekmi pokazali dober značaj, sploh po zaostanku v zadnji četrtini. Tekma je bila tako rekoč odločena, a smo se vrnili in priigrali podaljšek. Zagotovo je to nekaj pozitivnega in še se bomo temu posvečali.

Jaka Blažič

Na začetku zadnje četrtine je Feliz s trojko prek roke Gregorja Glasa, ki je v igro vstopil šele v 28. minuti, popeljal Joventut v vodstvo. Cobbs je prekinil strelski post Cedevite Olimpije, ki je trajal debelih pet minut in pol. Gostje so po domiselnem izvajanju prostih metov Chinanuja Onuakuja pet minut pred koncem povedli za šest. S štirimi zaporednimi točkami Matkovića so zmaji minuto in pol pred koncem prišli na -1, Blažič pa je v naslednjem napadu zadel trojko za 72:72. Thomas je bil nato dvakrat natančen s črte prostih metov, polovično je bil na drugi strani uspešen Cobbs, Ante Tomić pa je pod obročem, ko je ostalo še 32 sekund, zadel za 76:73.

Po minuti odmora je najprej za tri metal Armand, toda zmaji so dobili še en napad, ki ga je s trojko za izenačenje zaključil Blažič. 15 sekund je še ostalo Joventutu, vendar je bil Feliz v prodoru neuspešen. V podaljšku so imeli gostje manjšo pobudo, toda Cedevita Olimpija je ves čas držala korak. 15 sekund pred koncem je bil za vodstvo za tri znova nenatančen Armand. Potem je na drugi strani Feliz zgrešil oba prosta meta, skok v napadu je dobil Tomić, ki pa se mu je tudi zatresla roka na črti prostih metov. Devet sekund je ostalo Ljubljančanom, odgovornost je prevzel Cobbs, ki je šel v prodor in ob Vivesu zadel. Po minuti odmora je imel Joventut dve sekundi za zadnjo akcijo. Feliz je prodrl in s 'floaterjem' prek Shawna Jonesa odločil tekmo.

Zmaji v Stožicah izgubili na nespameten način

Evropski pokal, 2. krog:
CEDEVITA OLIMPIJA – JOVENTUT
87:88 (18:20, 25:12, 10:19, 23:25) - po podaljšku
1234; Cobbs 28 (met 12/13), Blažič 24 (7(13), Matković 11, Sow 10, Jones 6, Stewart 4, Ščuka 3, Radičević 1; Thomas 23, Brodziansky 19, Tomić in Feliz po 12, Onuaku 8, Ribas 7, Vives 3, Busquets in Allen po 2.


REYER VENEZIA – PARIS 75:81

BEŠIKTAŠ – PROMETEJ 92:70

TOWERS HAMBURG – LONDON LIONS 94:100

Preloženo:
HAPOEL TEL AVIV – WOLVES VILNIUS

Lestvica:                              
PARIS                      2  2  0  4  
BEŠIKTAŠ                   2  2  0  4  
LONDON LIONS               2  2  0  4  
HAPOEL TEL AVIV            1  1  0  2  
JOVENTUT                   2  1  1  3  
TOWERS HAMBURG             2  0  2  2  
CEDEVITA OLIMPIJA          2  0  2  2  
REYER VENEZIA              2  0  2  2  
PROMETEJ                   1  0  1  1  
WOLVES VILNIUS             1  0  1  1  
                                       
Napreduje šest ekip. Prvi dve se uvr-  
stita neposredno v četrtfinale.