V reprezentanci je njuno sodelovanje sijajno in sta glavna nosilca Slovenije, zdaj pa bosta prvič brata Dragić moči združila tudi v klubu. Foto: Instagram
V reprezentanci je njuno sodelovanje sijajno in sta glavna nosilca Slovenije, zdaj pa bosta prvič brata Dragić moči združila tudi v klubu. Foto: Instagram
Goranova enka in Zoranova desetica. Foto: Twitter
Goran Dragić
Prvi nasprotnik Phoenixa bodo v novi sezoni Los Angeles Lakersi. Foto: Reuters

aj bosta tretjič do zdaj dva Slovenca zaigrala za isto moštvo.

Beno Udrih in Rašo Nesterović sta s Spursi leta 2005 skupaj postala prvaka najmočnejše lige na svetu, Nesterović pa je bil nato tudi soigralec z Urošem Slokarjem pri Raptorsih. Od Slovencev je do zdaj največ v NBA-ju pokazal Goran Dragić, ki je bil lani prvo ime Phoenixa, obenem pa si je za izvrstno sezono tudi prislužil individualno nagrado, ko je bil izbran za igralca, ki je najbolj napredoval. Tudi letos se v Arizoni od kapetana slovenske izbrane vrste veliko pričakuje, zdaj pa bo prvi reprezentančni nosilec imel ob sebi še drugega najpomembnejšega posameznika reprezentance in mlajšega brata Zorana Dragića, ki bo kot deveti Slovenec zaigral v NBA-ju, Dragića pa bosta prva evropska brata kot soigralca v Ligi NBA. Po Ljubljani, od koder prihajata Dragića, pa zdaj tudi Phoenix po Goranovem vzdevku (Dragon op. a.) postaja "mesto zmaja".

"Res sem vesel, da bom lahko preživel več časa z mlajšim bratom. Predtem ga nisem videl po osem mesecev, potem pa sva skupaj igrala za reprezentanco. Pred nama je vse leto, ki ga bova skupaj preživela," je za NBA TV povedal Gogi in dodal, da je Slovenija glede na velikost in uspešnost košarkarjev res nekakšen fenomen. "To je velik dosežek za našo državo. Sva prva slovenska brata, ki sta v NBA-ju. Že devet Slovencev je zaigralo v NBA-ju, pa nas je le dva milijona. To je velika stvar. Dobro se dela v slovenski košarki."

Letos je cilj končnica
Lansko sezono so bili Sunsi, ki sezono začenjajo proti Los Angeles Lakersom, prijetno presenečenje lige, saj pred začetkom ni nihče verjel, da se lahko vmešajo v boj za končnico, na koncu pa jim je le malo zmanjkalo, da bi prišli med osem na Zahodu. Pod taktirko Jeffa Hornaceka se je starejši izmed bratov Dragić dokončno uveljavil kot vodja moštva, ki je popolnoma prevzel odgovornost, ko se je poškodoval Eric Bledsoe, sicer druga violina Sonc. "Imam visoka pričakovanja. Želimo narediti korak naprej glede na lansko sezono. Lani ni nihče pričakoval, da bomo igrali tako. Imeli smo pravo kemijo in dobro smo igrali skupaj. Imeli smo 48 zmag. Cilj letošnje sezone je končnica. Smo zrelejši in imamo več izkušenj," je glede pričakovanj v novi sezoni dejal 28-letni Ljubljančan, ki ima za sabo že šest let v NBA-ju, lani pa je blestel s povprečjem več kot 20 točk na tekmo.

Sunsi so imeli po koncu lanske sezone še precej prostora za plače, uspelo jim je zadržati tudi Bledsoeja, ki je podpisal bistveno donosnejšo pogodbo. Glavna okrepitev ni bil superzvezdnik, kot so si sprva obetali, ne tudi pod obročem, kjer so najšibkejši, ampak je v Arizono prišel še en odličen "play" Isaiah Thomas, ki bo sicer rezerva, toda do zdaj je v NBA-ju že dokazal svojo kakovost, Hornacek pa je na pripravljalnih tekmah poskusil s kar tremi organizatorji igre, tako da je Goran kot najvišji pokrival celo igralca, ki je igral na položaju tri.

Ob bratih Dragić tudi dvojčka Morris
Pod obročem ima center Alex Len še naprej težave s poškodbo, kot prosti igralec pa se je v Orlando preselil Channing Frye. Tako bo glavni nosilec na položaju krilnega centra Markieff Morris, njegov brat dvojček Marcus pa bo s klopi pokrival oba krilna položaja. Na krilu bo sicer začenjal P. J. Tucker, ki se je dobro znašel v Phoenixu, hitra igra Sunsov pa prav tako zelo ustreza centru Milesu Plumleeju. Pomemben člen s klopi bo Gerald Green, atraktivni košarkar, ki bi se lahko prebil tudi v prvo peterko na krilo.

Potem pa je tu še Zoran. Nekateri so ob podpisu njegove pogodbe dejali, da so ga Sunsi vzeli le, ker je Goranov brat in bi s tem morda naredili odločilen korak pri podaljšanju pogodbe s starejšim bratom, ki se mu izteče po sezoni. Toda vendarle je treba vedeti, da je Zoran na velikih tekmovanjih in v Evroligi pustil odličen pečat, še posebej pa na svetovnem prvenstvu, kjer je morda odigral celo boljši turnir kot Gogi, prav v Španiji pa so si ga ogledali tudi Američani, čeprav ga je vodstvo Phoenixa opazovalo že na domačem EP-ju.

Lažje, ker je v klubu tudi Goran
"Lažje mi je, da sva soigralca. Skupaj sva igrala že v reprezentanci, zdaj pa sva še v klubu, kar je nekaj novega. Vesel sem, da sem ob bratu. Mi je v veliko pomoč, še posebej zdaj, ko je pred mano prvo leto, ki je najtežje. Na vsaki tekmi dam sto odstotkov od sebe. Poskušam igrati čim boljšo obrambo in tudi v napadu dam vse od sebe. Na najboljši način želim pomagati svojemu moštvu,"
je pred novim velikim izzivom v karieri povedal 25-letni Ljubljančan.

Pripravljalno obdobje res ni bilo spodbudno, obenem se je ukvarjal tudi s pridobivanjem delovnega vizuma in ni dobil prave priložnost. Pričakovati je, da bo na začetku deležen le drobtinic in bo minutaža zares minimalna, a vsak začetek je težak in borec, kakršen je Zoki, je že večkrat dokazal, da se nikoli ne predaja. Že večkrat je bil porinjen v ozadje, a je vedno znova prišel med nosilce igre. Tako je bilo že tako rekoč pri Slovanu, nato pri Krki, dejansko pa pri Unicaji, kjer je bil na začetku sezone med igralci, ki jih klub "ni potreboval", nato pa ekspresno postal glavni nosilec evroligaša iz Malage in v enem letu podpisal pogodbo v Ligi NBA. Navsezadnje pa je bilo tako tudi v reprezentanci, ko je kot zadnji odpadel pred SP-jem v Turčiji, v Litvi si je izboril minute, na zadnjih dveh velikih tekmovanjih pa je bil ob bratu ključni mož. Dejstvo je, Zoran je v NBA-ju in to si je nedvomno zaslužil, zdaj pa mora le čakati na priložnost in jo takoj izkoristiti.