Domači parket v finalni seriji očitno ne pomeni prednosti. Vse tri tekme so dobili gostje in Helios tako vodi z 2:1 v zmagah. V nedeljo bo poskušal zmagati v domači dvorani in slaviti drugi naslov državnega prvaka. Foto: www.alesfevzer.com
Domači parket v finalni seriji očitno ne pomeni prednosti. Vse tri tekme so dobili gostje in Helios tako vodi z 2:1 v zmagah. V nedeljo bo poskušal zmagati v domači dvorani in slaviti drugi naslov državnega prvaka. Foto: www.alesfevzer.com
Helios izkoristil krč Zlatoroga
Helios le še korak do državnega naslova
Izjemno zabijanje Robertsona v Laškem
Helios prvi polčas končal z delnim izidom 0:7

Helios je prvi polčas dobil s 34:43 in imel v drugem delu le na začetku nekaj kriznih minut, ko se je Zlatorog približal na eno točko (44:45) in po zaslugi Jamarja Abramsa (21 točk) nekaj minut še držal ravnotežje. V zadnji četrtini gostitelji niso znali zadeti iz igre, kar je Helios s preudarno igro izkoristil in povedel za 16 točk. Najboljši strelec domžalske ekipe je bil hrvaški center Marjan Čakarun z 21 točkami.

Robertsonovih 14 točk v prvem polčasu
V prvem polčasu, ko je bilo na obeh straneh veliko divjanja, je imel Helios 54-odstotni met iz igre, skok pa je dobil z 20:11. Da je šel na odmor z zalogo devetih točk (34:43), je predvsem zasluga delnega izida 0:7 v zadnji minuti in pol prvega polčasa. Hugh Robertson je za goste v prvih dveh četrtinah dosegel 14 točk (zgrešil je le en met), zbral je tudi šest skokov.

Vašl prve točke dosegel šele v 3. četrtini
Tretjo četrtino je Zlatorog odprl z nizom osmih zaporednih točk, pri čemer se je Miha Vašl (na prejšnji tekmi je bil z 20 točkami prvi strelec) končno vpisal med strelce (to je bil njegov edini koš iz igre), trojko pa je primaknil tudi Goran Jurak. Toda Helios je hitro našel odgovor: Čakarun, Zagorac in Jan Močnik s slalomom pod koš Zlatoroga so poskrbeli za vodstvo 44:52.

Zlatorog devet minut brez koša iz igre
Jure Močnik
je odlično organiziral igro domžalske ekipe, strelci pa so zadevali iz vseh položajev. Pet minut pred koncem sta Simo Atanacković in Đorđe Lelić razliko v korist Heliosa povišala že na 16 točk (54:70) in Zlatorog, ki kar devet minut ni zadel iz igre, si ni več opomogel. Četrta tekma, na kateri lahko Helios že postane prvak (edini naslov ima iz leta 2007), bo v nedeljo ob 18. uri. Prenos bo na TV SLO 2 in na MMC-ju.


Aleš Pipan, trener Zlatoroga Laško: "Helios Sunsi so zasluženo zmagali. Mi smo tokrat igrali slabo, predvsem v obrambi, s čimer smo že prvem polčasu nasprotnikom dovolili, da se razigrajo. Nismo se držali načrta in igrali tako, kot da bo zmaga prišla sama od sebe. Tako se v finalih ne igra. Na drugi strani so Domžalčani prikazali strpno, potrpežljivo igro s čvrsto obrambo. Bili so boljši nasprotnik, za kar jim lahko le čestitam."

Jakša Vulić, trener Helios Sunsov: "Za nami je morda celo najbolje odigrana tekma v sezoni. Takšno predstavo smo prikazali v pravem trenutku, boljšega si ne bi mogli izbrati. Čestitke fantom in krasnim ljudem, ki so nas bodrili s tribun skozi celotno tekmo. Vse, kar smo se dogovorili, smo oddelali na najboljši mogoč način. Zaslužili smo to zmago! Zdaj moramo biti pametni in odigrati podobno tekmo tudi v Domžalah. Prepričan sem, da se v Laško ne bomo vračali več."

Miha Vašl, Zlatorog Laško: "V tretji četrtini smo se vrnili v igro, a so se nam nato začele dogajati podobne reči kot na prvi tekmi finalnega niza. Igrali smo v krču. Ne vem, zakaj, a Helios Sunsi so to izkoristili in zasluženo zmagali. Tekmo moramo čim prej pozabiti. Treba jo bo temeljito preučiti in oditi v Domžale po novo presenečenje."


Liga Nova KBM, finale, tretja tekma:
ZLATOROG - HELIOS (izid v zmagah 1:2)
65:77 (21:22, 13:21, 19:18, 12:16)
Abrams 21 (3/5 za tri), Booker 12 in 8 skokov, Jurak 9, Vašl 7, Krušič in Đekić po 5, Vujasinović 4, Jeftić 2; Čakarun 21 in 7 skokov, Robertson 16 in 10 skokov, Lelić 15, Zagorac 7, Atanacković 6, Jan Močnik, Ju. Močnik in Vončina po 4.

ZlatorogHelios
met za dve točki13/37
(35 %)
22/37
(59 %)
met za tri točke8/21
(38 %)
5/14
(36 %)
prosti meti15/17
(88 %)
18/23
(78 %)
skoki2639

Helios izkoristil krč Zlatoroga
Helios le še korak do državnega naslova
Izjemno zabijanje Robertsona v Laškem
Helios prvi polčas končal z delnim izidom 0:7