Veliko veselje košarkarjev Heliosa v Stožicah. Foto: Aleš Fevžer
Veliko veselje košarkarjev Heliosa v Stožicah. Foto: Aleš Fevžer
Igor Marić
Igor Marić je bil najboljši strelec srečanja s 23 točkami, zadel je pet trojk iz desetih poskusov. Foto: Aleš Fevžer
Alex Stepheson
Alex Stepheson je bil najbolj razpoloženi igralec pri Olimpiji. Foto: BoBo
Peter Vilfan in Rado Lorbek
Peter Vilfan in Rado Lorbek sta si ogledala novo slabo predstavo Olimpije. Foto: BoBo
Zvonko Buljan
Zvonko Buljan je bil najboljši igralec tekme v Novem mestu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Krka povsem razbila Hopse

Helios je do zmage prišel popolnoma zasluženo. Domače košarkarje je na začetku razorožil s trojkami - do 13. minute jih je zadel kar deset, v končnici pa s preudarno in zrelo igro.
Domžalčani si lahko uvrstitev v polfinale priigrajo že v četrtek, ko je ob 17.30 v dvorani Komunalnega centra druga tekma. Prenos bo na TV Slovenija 2 in na MMC-ju.

Izbranci Zmaga Sagadina se bodo tako potegovali za četrto uvrstitev v finale DP-ja, Ljubljančani pa bodo skušali preprečiti pravo katastrofo kluba, ki v finalu ni igral le v sezoni 1999/00.
Marić izjemen pri metih izza črte
V uvodnih minutah so Domžalčani izjemno zadevali izza črte, Igor Marić je že v 5. minuti zadel štiri trojke (7:15). Razigrana sta bila tudi Luka Vončina in Blaž Mahkovic, po prvi četrtini so gostje vodili za 13 točk (19:32).
Stepheson držal priključek
V drugi četrtini je Gregor Hrovat z dvema zaporednima trojkama povišal na 24:39. Pri zeleno-belih je bil edini razpoloženi igralec Alex Stepheson (19 točk in 6 skokov), ki je držal priključek do odmora (40:47).
Olimpija izenačila, nato pa znova popustila
Prednost so Domžalčani držali do 25. minute, ko je Olimpiji stekla igra in najprej so dosegli izenačenje po prostem metu Nebojše Joksimovića (54:54), v 34. minuti pa tudi vodstvo, ko je Paolo Marinelli zadel trojko (65:64). A le za kratek čas, saj se je Helios znova zatekel k svojemu najmočnejšemu orožju. Dve novi trojki Mahkovica in Marića, sicer prvi Heliosa po 13. minuti, sta goste vrnili v vodstvo v 37. minuti (65:72) in tega zeleno-belim ni več uspelo izničiti.

Sagadin v četrtek pričakuje nevarne zmaje
"V prvi četrtini smo dobili kar osem trojk, česar si ne bi smeli privoščiti. Premalo smo bili agresivni na igralcu z žogo. V drugem polčasu smo se poskušali umiriti in korak po korak prišli bližje in, ko smo povedli, smo ponovili iste napake iz prvega polčasa. V trenutkih, ko se je tekma odločala, smo dobili še tri trojke in to je odločilo srečanje. Svojim igralcem nimam kaj zameriti, saj so se borili, dali so vse od sebe, a preprosto smo naredili preveč napak in imeli preveč izgubljenih žog," je pojasnil trener zeleno-belih Aleš Pipan.

Sagadin je bil precej boljše volje: "Bili smo boljši celo tekmo in več kot zasluženo zmagali. Polfinale je niz treh tekem, od katerih moraš dobiti vsaj dve. Mi smo po prvi tekmi v psihološki prednosti. Union Olimpija bo v četrtek zelo nevarna, zato bomo morali mi zaigrati bistveno bolje in pametneje, še posebej pod obročem."

Hopsi začeli zelo dobro
V dvorani Leona Štuklja so gostje začeli odločno. Simo Atanacković je zadel dve trojki in v 7. minuti so Hopsi vodili za šest točk (11:17). Krka je uvodno četrtino končala z delnim izidom 8:0, Edo Murić je prispeval štiri točke (25:20).

Buljan neustavljiv
Miha Vašl
je v 15. minuti znižal na 34:28, potem pa so Hopsi popolnoma popustili. Izbranci Aleksandra Džikića so s serijo 18:0 že pred odmorom odločili o zmagovalcu. Blestel je Zvonko Buljan, ki je prispeval 21 točk in pet skokov, navdušil je tudi z atraktivnim zabijanjem. Ob polčasu je bilo 57:35 za Krko.

Navijači dočakali tudi stotico
Prednost so gostitelji v tretji četrtini zlahka zadržali, v zadnjem delu tekme pa so napolnili koš Hopsov in tako izenačili svojo najvišjo zmago v sezoni (pred desetimi dnevi nad Portorožem). To je bila prva stotica v sezoni v vseh tekmovanjih.

"Domač poraz s Hopsi v Ligi Telemach za prvaka je bil za nas očitno dobra šola. Tudi tokrat so Hopsi dobro začeli, a smo jih z dobro in agresivno obrambo hitro ustavili ter v drugi četrtini praktično že odločili tekmo. Zadovoljen sem s pristopom mojih igralcev, igrali so tako, kot je treba: agresivno in motivirano v obrambi, hitro v napadu. Niza seveda še zdaleč ni konec, Hopsi se bodo na Polzeli zagotovo prikazali v boljši luči," je dejal trener Krke Džikić.

POLFINALE, prvi tekmi:
KRKA
- HOPSI POLZELA
102:59 (25:20, 32:15, 16:15, 29:9)
1.000; Buljan 21, Lapornik 17, Klobučar 14, Booker 11, Murić 10, Pavić 8, Hukić 7, Bečirović in Kastrati po 6, Rojc 2; Wangmene 15, Vašl 13, Jagodnik 11, Atanacković 8, Mulalić 6, Rat 3, Gabriel 2, Lukan 1.

UNION OLIMPIJA - HELIOS DOMŽALE
81:84 (19:32, 21:15, 16:11, 25:26)
Stepheson 19, Omić in Murić po 15, Marinelli 11, Drobnjak 9, Joksimović 7, Rupnik 5; Marić 23, Mahkovic 14, Hrovat 10, Radulović 8, Rebec 7, Morina in Vončina po 6, Boltić 5, Ponjavić 3,
Majstorović 2.

Igrajo na dve zmagi. Drugi tekmi bosta v četrtek, morebitni tretji pa v soboto. Finale, v katerem se bo igralo na tri zmage, se bo začel v četrtek, 22. maja.

Krka povsem razbila Hopse