Pri Tofašu v povprečju letos dosega po 11,6 točke. Boljši je le odlični Američan Marcus Denmomn, ki prispeva več kot 19 točk na tekmo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Pri Tofašu v povprečju letos dosega po 11,6 točke. Boljši je le odlični Američan Marcus Denmomn, ki prispeva več kot 19 točk na tekmo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jure Balažič
Jure Balažič je prvič gostoval v rodnem Novem mestu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jure Balažič in Kostas Kaimakoglou
Prvič je letos nastopil na evropskem prvenstvu. V povprečju je dosegal skoraj po pet točk na tekmo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Krka se je uspela maščevati Tofašu

"Čudno. Nikoli prej nisem igral proti Krki. Že v Turčiji, ko smo igrali proti Krki, sem se "lomil ", tu je bilo pa še toliko bolj čudno, ko so še ti navijači, ki so bili toliko let z mano. Toda to je neke vrste posel in zdaj branim barve tega kluba," je po gostovanju v dvorani Leona Štuklja povedal Balažič.

Tofaš v rezultatski krizi
Po porazu (71:61) in izpadu iz tretjega najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja je bil 204 centimetre visoki 33-letni košarkar vidno razočaran: "Večkrat smo se približali, a nismo imeli moči za kaj več. Zares so bili dobro pripravljeni. Mi smo to napredovanje izgubili z domačim porazom proti Uralu, ko smo šli na vse, a se ni izšlo. Ekipa je bila tokrat nerazpoložena. Mi dajemo veliko točk, kar je dokaz, da je Krka odigrala dobro obrambo. V tekmi, ko je nižji rezultat, je zagotovo boljša od nas."

Balažič je Krki sicer povzročal ogromno težav. Izjemno razigran je bil predvsem v drugi četrtini. S 17 točkami je bil prvi strelec tekme (4/6 za tri), ob tem pa je ujel še šest odbitih žog. Ko so Novomeščani zaustavili Balažiča, so znova prevzeli pobudo in povedli za več kot deset: "Mi smo v rezultatski krizi. Zavedali smo se, da bo tu težko zmagati, a poskusili smo. Krka je bila boljša. Ustavili so praktično vso našo ekipo. Odigrali so odlično v obrambi in želim ji najboljše v nadaljevanju."

Drugo sezono igra v Turčiji
Izkušeni krilni center je začel pri Krki, najprej dve leti igral v članski ekipi, nato znova tri, sledil je odhod v tujino, mudil se je na Hrvaškem, Cipru in Madžarskem, leta 2007 pa se je vrnil v Novo mesto in Krko kot kapetan popeljal do treh naslovov državnega prvaka, dva pa je osvojil že pred tem.

Pred lansko sezono se je preselil v Turčijo, kjer je okrepil Erdemir. Dobro je igral, a klub so lastniki ob koncu sezone zaprli, toda slovenski reprezentant je hitro našel nove delodajalce: "Znašel sem se v redu. Klub je tak, kot mora biti. Same pohvale, a žal mi je, da nismo prišli naprej, saj je bil to eden izmed zelo pomembnih ciljev."

Tofaš organiziran na zelo visoki ravni
V Bursi se dobro počuti, še posebej zaradi dobro organiziranega kluba. Ne nazadnje je bil pred finančnimi težavami in izpadom v nižji rang Tofaš dvakrat tudi turški prvak in stabilen evroligaš: "Tudi lani je bil klub stabilen, dokler na koncu ni prišlo do neljubega dogodka, ko so se veljaki odločili, da bodo klub enostavno zaprli. Devet mesecev je bilo vse idealno. Tofaš pa je še toliko večji in so stvari postavljene še na višjo raven. Vse je tako, kot mora biti. Klub je stabilen, ima recimo svojo dvorano za trening ... "

Po dobrem začetku sezone je Tofaš trenutno v manjši krizi: "Če bi znal povedati, kaj je narobe, bi to lahko hitro verjetno rešili. Mislim, da nas je nekoliko iz tira vrgla tista domača tekma z Rusi, po kateri se enostavno nismo pobrali. Prelahko smo šli v tisto tekmo, zato je bilo tudi razočaranje toliko večje, posledično smo izgubili še naslednjo tekmo, ki jo tudi ne bi smeli, in zdaj še tole. Nekaj bo treba narediti."

Velike ekipe samo poskrbijo, da so v končnici
"Želimo si čim višje v turškem prvenstvu. Najprej se želimo prebiti v končnico, potem pa zagotoviti čim boljši položaj v Evropi,
" je dodal Balažič, drugi strelec kluba iz Burse, ki s polovičnim uspehom v državnem prvenstvu trenutno zaseda osmo mesto, kot prvi letos pa je v petem krogu premagal izjemno močni Fenerbahče: "Tudi Fener je že premagalo nekaj ekip. Je specifično tekmovanje. Nekatere ekipe so vedno močne, kar pa še nič ne pomeni do tekem, ko gre zares. Te velike ekipe samo poskrbijo, da pridejo v končnico. Poleg tega pa je drugače tudi to pravilo, kar pomeni, da je ekipa drugačna v Evroligi kot v turškem prvenstvu, ko morata biti dva turška igralca na terenu. Tako so tekme lahko videti popolnoma drugače."

Balažič je septembra pri 33. odigral prvo reprezentančno veliko tekmovanje. S Slovenijo je na domačem prvenstvu zasedel peto mesto, izkušnja pa je bila zanj nekaj popolnoma novega in je bil po koncu Eurobasketa zelo utrujen: "Zdaj sem sicer že prišel k sebi. Nisem še bil v tem položaju, kajti praktično odigraš eno celo sezono, preden se sezona začne. Ko drugi ravno začnejo, ti padeš. Potreboval sem nekaj časa. V klubu so videli, da sem utrujen, a sem se hitro sestavil."

Krka se je uspela maščevati Tofašu