Zgodba prve tekme so bili krči LeBrona Jamesa, ki je štiri minute pred koncem zapustil parket in se ni več vrnil. Na drugi tekmi je najkoristnejši igralec (MVP) zadnjih dveh finalnih serij odgovoril na sijajen način. Foto: EPA
Zgodba prve tekme so bili krči LeBrona Jamesa, ki je štiri minute pred koncem zapustil parket in se ni več vrnil. Na drugi tekmi je najkoristnejši igralec (MVP) zadnjih dveh finalnih serij odgovoril na sijajen način. Foto: EPA
Chris Bosh
Chris Bosh je zadel ključno trojko minuto in 17 sekund pred koncem. Foto: EPA
Tim Duncan
Tim Duncan je z 18 točkami in 15 skoki dosegel že 157. dvojni dvojček v končnici. S tem je izenačil rekord Magica Johnsona. Foto: EPA
Manu Ginobili
Manu Ginobili je v končnici izgubil žogo in še zgrešil trojko. Foto: EPA
Tony Parker
Tony Parker je prejel močan udarec v rebra sredi zadnje četrtine. Foto: EPA
Erik Spoelstra
Erik Spoelstra je po porazu na prvi tekmi svojim varovancem dejal, da so tudi v minulih dveh sezonah izgubili uvodno tekmo finala, nato pa osvojili naslov. Foto: EPA
Simultanka Jamesa za izenačenje na 1:1

BA San Antoniu nasul kar 35 točk, Miami pa je dosegel pomembno zmago v gosteh (96:98). Izid v zmagah je izenačen na 1:1.

V San Antoniu so odpravili težave s klimatsko napravo, tekma je potekala v normalnih temperaturah. Miami je v končnici po porazu v zadnjih 13 primerih vedno zmagal in ima zdaj pobudo v seriji, saj letos v končnici niti enkrat ni izgubil v American Airlines Areni, kjer bosta naslednji dve tekmi.
James, ki je zaradi krčev predčasno končal prvo tekmo, se je razigral v drugi četrtini, v drugem polčasu pa je bil neustavljiv, vodil je vse akcije gostov in skoraj vedno je našel pravo rešitev. Zadel je vse tri mete za tri točke, zbral 10 skokov, v napetem zaključku pa našel osamljenega Chrisa Bosha, ki je zadel ključno trojko.

Duncan blestel v uvodni četrtini
Spursi so odlično začeli, Tim Duncan je bil neustavljiv v raketi, Marco Belinelli pa je po podaji Tonyja Parkerja zadel trojko za 10:4 in gledalci so bili na nogah. Veteran Rashard Lewis, ki na 22 tekmah rednega dela sploh ni igral, je v končnici v vse boljši formi. S polaganjem in trojko je ujel priključek (14:11). Duncan je bil izjemno razigran, v uvodni četrtini je nanizal kar 11 točk, James pa le štiri in Spursi so vodili s 26:19.
James ujel pravi ritem
Na začetku druge četrtine je Manu Ginobili povišal na 30:19, Belinelli je imel odprt met za tri točke, a je zgrešil, na drugi strani pa je Italijan še pozabil na Raya Allena, ki je bil natančen izza črte (30:22). To je zelo razjezilo Gregga Popovicha, ki je takoj vzel minuto odmora.
Gostiteljem se je ustavilo v napadu, James pa je po dveh protinapadih znižal na 30:28. Sredi druge četrtine sodniki niso piskali prekrška nad Duncanom. Vedno mirni in preudarni center je povedal nekaj krepkih delivcu pravice in dobil tehnično napako. James (13 točk v prvem delu) je celo poskrbel za vodstvo Vročice s 34:33. Štiri minute pred koncem druge četrtine je Dwyane Wade teatralno odigral prekšek, trznil je z glavo, sodniki pa so prisodili Ginobiliju že tretjo osebno napako in moral je na klop. Na odmor pa sta ekipi odšli z izenačenim izidom 43:43.
Tehnična napaka le še podžgala LeBrona
V 28. minuti je James naredil prekršek nad Duncanom, zelo se je razjezil na sodnika, ki je tudi njemu dosodil tehnično napako. Gostitelji so z dvema trojkama Kawhija Leonarda povedli s 62:56, potem pa je James vzel usodo v svoje roke. V razmaku 51 sekund je zadel dva meta za tri točke in še met iz petih metrov, soigralci se v teh napadih sploh niso dotaknili žoge (62:64). Na drugi strani je Patty Mills zadel dve trojki ob koncu tretje četrtine in Spursi so imeli po 36 minutah minimalno prednost (78:77).
Zgrešeni prosti meti pokopali Spurse
Mario Chalmers je sredi zadnje četrtine prodrl pod obroč, nato pa s komolcem v rebra udaril Parkerja. Sodniki so se po ogledu posnetka odločili za nešportno osebno napako. Parker je obležal na tleh. Ko se je pobral, ni bil zbran, zgrešil je oba prosta meta in nato zapustil igro. Gostje so že izpolnili bonus, zato je imel tik zatem dva prosta meta še Duncan, ki pa je prav tako zgrešil. Te štiri točke so bile v nadaljevanju usodne za Spurse. Že v naslednji akciji je prišla kazen, saj je James zadel trojko (87:88). Boris Diaw in Parker sta bila natančna izza črte, dve minuti pred koncem je San Antonio vodil s 93:92.
Napačne odločitve Ginobilija v končnici
Na sporedu je bila napeta končnica. James je prodrl v raketo in na desni strani našel Bosha, ki je zadel izjemno pomembno trojko (93:95). Ginobili je izgubil žogo, Leonard pa je naredil prekršek nad Jamesom, ki je zadel le en prosti met. Argentinec je skušal popraviti vtis, a ni bil natančen pri poskusu za tri točke pol minute pred koncem. Gostitelji se niso odločili za prekršek, Bosh pa je našel Wadea, ki je odločil srečanje s polaganjem (93:98). Trojka Ginobilija ob sireni ni več vplivala na razplet.
Spoelstra: Treba bo nadzorovati čustva
"To je bila zares velika zmaga v gosteh za našo ekipo. Na parketu sem hitro našel ritem in prave položaje ze mete. Veliko sem treniral mete od daleč. Delo, ko kamer ni zraven, se na takih tekmah obrestuje," je poudaril James.
"Zelo smo se trudili, da Duncan in Parker ne bi dosegala lahkih točk v raketi, a zelo težko je to preprečiti skozi celotno srečanje. Soigralci popolnoma zaupajo LeBronu, da se bo pravilno odločil. Na obeh straneh parketa je bil odličen. Zadnja dva dni smo bili precej na tleh po porazu na prvi tekmi, zdaj so nas preplavila popolnoma drugačna čustva, a treba se je zbrati, saj je že v torek naslednja tekma," je pojasnil trener Miamija Erik Spoelstra.
Popovich: Jamesa ne smemo podvajati
"James je bil izjemen v napadu, ne smemo ga podvajati, saj bo takoj našel odprtega soigralca. Bili smo vseskozi pod pritiskom, žal pa nam v odločilnih trenutkih ni uspelo. Naredili smo preveč napak, naše odločitve niso bile prave, preveč smo skušali z akcijami posameznikov, nismo igrali ekipno," je dodal trener gostiteljev Popovich.
"Zdaj smo v težkem položaju. Nikakor ne smemo priti na peto tekmo z zaostankom 1:3 v zmagah. Čaka nas velik izziv na obeh tekmah v Miamiju," je dejal Ginobili, ki ima še vedno grenke spomine na šesto in sedmo tekmo lanskega finala v Miamiju.

Finale, druga tekma:
SAN ANTONIO (1) - MIAMI (2) 1:1
96:98 (26:19, 17:24, 35:34, 18:21)
18.581; Parker 21 in 7 podaj, Ginobili 19, Duncan 18 in 15 skokov, Leonard in Green po 9, Diaw 8, Mills 7, Belinelli 3, Splitter 2; James 35 (14/22 iz igre, 3/3 za tri) in 10 skokov, Bosh 18, Lewis in Wade po 14, Allen 9, Chalmers 5, Anderson 3.

Met iz igre: 36/82; 37/70
Met za tri točke: 12/26; 8/19
Prosti meti: 12/20; 16/21
Skoki: 37; 38
Podaje: 26; 16

Tretja tekma, sreda ob 3.00:
MIAMI (2) - SAN ANTONIO (1)

Četrta
tekma, petek ob 3.00:
MIAMI (2) - SAN ANTONIO (1)

Peta tekma, 16. junija ob 2.00:
SAN ANTONIO (1) - MIAMI (2)




Šesta tekma, 18. junija ob 3.00:

MIAMI (2) - SAN ANTONIO (1)

Sedma tekma, 21. junija ob 3.00:
SAN ANTONIO (1) - MIAMI (2)

Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.

Simultanka Jamesa za izenačenje na 1:1