Po težkem porazu v Evropskem pokalu se je Cedevita Olimpija dobro odzvala in zanesljivo začela dodatne tekme za polfinale Jadrana. Foto: www.alesfevzer.com
Po težkem porazu v Evropskem pokalu se je Cedevita Olimpija dobro odzvala in zanesljivo začela dodatne tekme za polfinale Jadrana. Foto: www.alesfevzer.com

Gostujoči trener Dragan Bajić je po srečanju dejal, da njegovi varovanci preprosto niso bili na ustrezni ravni, da bi parirali tako kakovostni zasedbi, kot jo imajo Ljubljančani. Ko je februarja gostoval v Stožicah, je z izbranimi besedami govoril o vrsti Jurice Golemca, ki se je tedaj ravno začela vzpenjati v formi. Bajić, ki je v regiji zelo cenjen strokovnjak, je takrat povedal, da je Olimpija moštvo po njegovem okusu in verjame, da je lahko konkurenčna za vrh Lige ABA. Nato je nanizala 15 zaporednih mednarodnih zmag in se prebila v končnico obeh tekmovanj.

Sorodna novica Zmaji boj za polfinale začeli z gladko zmago nad Igokeo

"Nisem želel ustvarjati kakršnega koli pritiska, le povedal sem svoje mišljenje. Po spremembah v ekipi so res naredili odlično moštvo, ki potem tri mesece tako rekoč ni izgubilo. Veseli me, da sem imel prav. Če nas izločijo, mislim, da bodo resen konkurent tudi Crveni zvezdi, ki bi znala imeti z njimi težave. Zvezda je evroligaška ekipa, ki ima večjo rotacijo in veliko kakovostnih igralcev z izkušnjami s težkih tekem. Toda Olimpija je res dobro moštvo s pravo energijo. Ko sem jih spremljal, so res postali prava ekipa. Nihče ni silil v ospredje in se izpostavljal. Ves čas se je iskal prost igralec in zato so tudi taki rezultati. Žal se jim ni uspelo uvrstiti v polfinale Evropskega pokala," je po prvem obračunu dodatnih tekem za polfinale Jadrana v Tivoliju razmišljal Bajić.

Blažič manjkal zaradi viroze

Z zanesljivo zmago nad Igoeko, ki je s petim mestom izenačila svoj tretji najboljši rezultat v jadranskem tekmovanju, so slovenski prvaki nekoliko zacelili rane po težkem četrtfinalnem izpadu v Evropskem pokalu. Z začetkom dvoboja v hramu slovenske košarke sicer v zmajevem gnezdu niso bili zadovoljni. Podobno kot v sredo proti Bursasporju so bili defenzivno premalo agresivni. V prvi četrtini so naredili le dve osebni napaki, v drugi pa komaj izpolnili bonus. Toda tokrat je pravočasno stekel napad in že po 20 minutah so dosegli 54 točk, potem ko so izza črte metali kar 56-odstotno (9/16).

Cedevita Olimpija po odlični predstavi v drugem polčasu blizu polfinala Lige ABA

"Čestitke fantom. Ta tekma je bila za nas zelo težka z mentalnega vidika – tudi s fizičnega, še posebej pa mentalnega. Težko je bilo trenirati zadnja dva dneva. Igralci so se odzvali. Začetek je bil znova slabši, verjetno je bila to nekakšna mentalna blokada. Začeli smo počasi in mehko. Ko se je tekma stopnjevala, smo dvigovali agresivnost in v drugem polčasu bili dobri v obrambi. Igokea je dobra ekipa. Veliko menja obrambo in smo se znali prilagoditi, toda na začetku nismo ničesar branili. Moramo biti agresivnejši," je slabšo obrambo v prvem polčasu izpostavil Golemac.

Ljubljanska trojka je bila na koncu 50-odstotna (14/28). Poleg dobrega meta z razdalje so zmaji dominirali v skoku, ki so ga dobili s 40:29. Kar 18 odbitih žog so ujeli v napadu, od tega 13 že v prvem polčasu. Z 11 in desetimi skoki sta se izkazala Melvin Ejim in Alen Omić. Golemac je imel kljub odsotnosti kapetana Jake Blažiča, ki je srečanje izpustil zaradi viroze, dovolj razpoloženih orožij. Jacob Pullen, ki je zadel štiri trojke, je prispeval 21 točk, Zoran Dragić, ki je Igokei težave povzročal s prodori, 18, Yogi Ferrell, ki je bil tudi štirikrat uspešen izza črte, pa 17.

Povratna tekma bo v sredo, morebitna tretja pa prihodnjo nedeljo v Ljubljani. Foto: www.alesfevzer.com
Povratna tekma bo v sredo, morebitna tretja pa prihodnjo nedeljo v Ljubljani. Foto: www.alesfevzer.com

"Zelo smo se bali te tekme. Upravičeno. Blažič je imel že proti Bursasporju težave z virozo. V petek in soboto ni nič jedel. Odločili smo se, da je najbolje, da se odpočije in ga imamo v sredo za povratno tekmo. Strah je bil prisoten, kar je dobro. Če je, si bolj fokusiran in daješ več od sebe," je še povedal Golemac, spregovoril pa tudi pred povratno tekmo, ki bo v sredo v Laktaših. "Moramo dvigniti raven obrambe v prvi četrtini. To je zelo pomembno. Napadalno nimam igralcem česa očitati, saj smo dobro igrali in brali igro. Vsak igralec je bil na svojem položaju razpoložen. Nekateri so slabše začeli, a so se dvignili čez tekmo. Moramo biti agresivnejših v obrambi in jih s protinapadi prisiliti v izpolnitev bonusa, da potem lahko tečemo, dosegamo lahke koše in prihajamo do odprtih metov."

Zmagovalca v polfinalu čaka Zvezda

"Zavedali smo se, da ne bo lahka tekma, še posebej ker je po Evropskem pokalu ostalo precej grenkega priokusa. Vesel sem, da smo zmagali in pokazali pravo energijo in igro, ki nas krasi zadnje tri mesece. Enako moramo pokazati tudi v sredo, da se potem lahko osredotočimo na polfinale. Čim prej moramo dobiti serijo, saj se bo treba dobro pripraviti na Zvezdo," je dodal Dragić. Pullen pa dodal: "Sredni poraz je bil zelo težak. Prisotnih je bilo veliko čustev, a imamo izkušene igralce, ki se zavedajo, da je to nova končnica, in mislim, da imamo v tem tekmovanju res lepe možnosti. Moramo biti osredotočeni. Težko se je bilo na začetku zbrati. Igokea je dobro začela, a potem smo se osredotočili in bili v drugem polčasu bolj agresivni. Prevzeli smo nadzor. Upam, da bomo imeli v sredo z Blažičem novo orožje, enako pa moramo biti čvrsti v obrambi in v skoku, saj so dobra skakalna ekipa."

V sredo so bile Stožice razprodane, v primeru napredovanja v polfinale Evropskega pokala bi bile vstopnice zagotovo razgrabljene ekspresno, tokrat pa se je v Tivoliju zbralo komaj 1000 gledalcev. Res je, da je bil večer kresovanj in konec tedna, ki so ga številni izkoristili za oddih, neposrečen, toda vseeno Cedevita Olimpija igra zelo pomembno tekmovanje, končnico, kjer je prvič po sezoni 2010/11, in pričakovati bi bilo zvestejšo podporo. V primeru uspeha nad Igokeo prihaja evroligaška Crvena zvezda, za kar bi morale Stožice znova grmeti, kot so v Eurocupu.

Golemac po napornem ritmu: Vsi igralci so že v rdečem