Yogi Ferrell, ki počasi postaja nočna mora Partizana, v objemu s predsednikom kluba Emilom Tedeschijem. Foto: www.alesfevzer.com
Yogi Ferrell, ki počasi postaja nočna mora Partizana, v objemu s predsednikom kluba Emilom Tedeschijem. Foto: www.alesfevzer.com

S 77:74 so bili zmaji boljši od letos izjemno močne zasedbe iz Beograda, ki so jo slovenski prvaki na kolena spravili tretjič zapored. Lani sta moštvi odigrali dve zelo razburljivi srečanji v Štark Areni in Tivoliju, podoben scenarij pa je bil tudi letos v Stožicah. Tako kot ob obeh lanskih zmagah je ključno vlogo odigral Yogi Ferrell, ki je bil z 18 točkami in osmimi podajami prvo ljubljansko ime. Američan je odlično vodil igro gostiteljev, minuto in pol pred konce pa švignil mimo Janisa Papapetruja ter s polaganjem dosegel izjemno pomembni točki.

Sorodna novica Zmaji v infarktni končnici na kolena spravili evroligaški Partizan

"Od prve minute smo igrali agresivno in bili nepopustljivi. Žoga je lepo krožila in veliko smo komunicirali. Dobro smo igrali v obrambi. Igra je bila zares kolektivna. Imamo dovolj orožij. Tokrat so naši visoki igralci opravili veliko dela v obrambi, ko so ves čas govorili in nas vodili. To je velika zmaga. Premagali smo evroligaško ekipo, kar je odlična popotnica za naprej," je povedal ameriški organizator igre. Z njim na parketu je bila Cedevita Olimpija za 13 točk boljša od Partizana.

Še boljši +/- je imel Zoran Dragić, 18. Izkušeni Ljubljančan je takoj po okrevanju po poškodbi pokazal, kako pomemben člen zmajskega mozaika je. Prispeval je 13 točk, veliko dela opravil tudi v obrambi in, kot vedno, vsakič ob prihodu v igro prinesel ogromno energije. Kot se za jadranski derbi spodobi, je bilo vzdušje v Stožicah izvrstno. Sprva po zaslugi gostujočih navijačev, ki se jih je, kot vedno ob tekmah Partizana v Ljubljani, zbrala lepa številka, ves čas pa so z glasnim navijanjem spodbujali svoje ljubljence. Toda v zaključku so bili vse glasnejši tudi tisti, ki so stiskali pesti za domačo vrsto.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

V zadnji četrtini jih je najprej s prodorom, ko je ob tem izsilil še osebno napako šest minut pred koncem, zatem pa tudi z izvrstno obrambno akcijo, ko je Beograjčanom zmanjkalo časa za napad, na noge dvakrat dvignil prav Dragić. "Teden dni smo trenirali popolni, kar se je takoj videlo na terenu. Sladka zmaga, ki pa jo moramo pozabiti in se osredotočiti na pomembne tekme, ki prihajajo. Samo tako moramo nadaljevati. Vedeli smo, da imamo kakovost in lahko igramo z vsakim, saj imamo v rotaciji 12 igralcev," je bil vesel Zoran, ki je ob zadnjem napadu Partizana, ko so gostje iskali podaljšek, dobro pokril Danila Anđušića.

Srbski ostrostrelec po Dragićevi zaslugi ni prišel do meta izza črte. Podal je Danteju Exumu, ki pa je trojko za podaljšek zgrešil. Avstralec je bil sicer najboljši strelec tekme s 24 točkami. Zadel je štiri trojke, toda pri sedmem poskusu se mu je roka zatresla. Do zdaj je v sezoni dal največ dve trojki na posamezni tekmi, zmaji pa so nekdanjemu NBA-jevcu in košarkarju Barcelone puščali malce več prostora, ker ne velja za odličnega strelca z razdalje, da bi tako onemogočili nevarnejša Partizanova orožja. "On meče z visokim odstotkom, a daje po eno trojko. Tako smo naredili, da bi zaprli raketo, ofenzivni skok, Punterja, Nunnallyja, Lessorta … Malce smo tvegali. Seveda ima Exum kakovost. Zadel je štiri trojke, ampak na koncu se je izkazalo za dobro taktično potezo, saj se Punter in Nunnally nista razigrala," je razlagal Jurica Golemac.

Zmaji so na deveti tekmi v Ligi ABA zmagali sedmič in so tik pod vrhom. Imajo srečanje manj, saj morajo še odigrati zaostali dvoboj s Crveno zvezdo. Foto: www.alesfevzer.com
Zmaji so na deveti tekmi v Ligi ABA zmagali sedmič in so tik pod vrhom. Imajo srečanje manj, saj morajo še odigrati zaostali dvoboj s Crveno zvezdo. Foto: www.alesfevzer.com

Trener slovenskih prvakov je bil s predstavo svojih varovancev razumljivo zelo zadovoljen: "Odigrali smo najboljšo tekmo sezone. Fizično zelo močno, taktično zelo pametno. Konec koncev je 11 igralcev igralo in tako se je videlo, da ni nobeden ostal brez energije. Intenzivnost je bila na visoki ravni. Čestitam igralcem. V garderobi sem jim rekel, da je to pomembna zmaga, da vidimo, da smo dobra ekipa in premoremo kakovost. Pred tekmo smo naredili štiri res vrhunske treninge. Najboljše v tej sezoni, kar se je poznalo."

Cedevita Olimpija premagala vodilni Partizan

Zmaji niso imeli najboljšega napadalnega dne, kar je tudi razumljivo, če na drugi strani stoji tako kakovostna ekipa. Izza črte so recimo metali manj kot 35-odstotno, manj so v tej sezoni Lige ABA le enkrat, toda glavno delo so opravili v obrambi, kjer so, kot je poudaril že Golemac, zaustavili najnevarnejše posameznike, ki igrajo tudi za več kot milijon evrov na sezono. Kevin Punter je na primer dosegel le dve točki. "Intenzivnost v obrambi je bila vrhunska. Vsi so garali. Veliko smo rotirali, da ritem ni padel. Se je zgodilo Yogiju in Joshu (Adams, op. a), ki igrata največ, da sta prišla v nekaj rdečih minut, a vseeno. Imeli smo dovolj časa za pripravo na tekmo. Lahko smo se pripravili tudi na individualne karakteristike, kje lahko tvegamo in kaj moramo zapreti."

Proti fizično močni zasedbi je bilo zelo pomembno, da je bila Cedevita Olimpija enakovredna v skoku. V zadnji četrtini je Partizan v pomembnih trenutkih ujel nekaj odbitih žog v napadu in pokazal, kako je lahko nevaren, vseeno pa je na koncu skok domača zasedba celo dobila. "Skok je želja. Je energija in hrabrost. V bistvu, da nobenemu ne dovoliš, da ti vzame žogo. Govorili smo, da so na vsakem položaju višji od nas, in da, če bomo pustili, da nas zrinejo v raketo, skoka ne bomo dobili. Videli ste, kje sta Adams in Rebec pobrala žoge. Veliko so pomagali igralci iz druge linije. Odigrali smo kot ekipa, saj le tako lahko premagaš takšno moštvo," je dodal Golemac.

Željko Obradović je po tekmi dejal, da mora ekipo po nekaj porazih, ko je odločala
Željko Obradović je po tekmi dejal, da mora ekipo po nekaj porazih, ko je odločala "ena žoga" ekipo psihološko dvigniti. Foto: www.alesfevzer.com

"V ponedeljek se moramo spočiti, potem pa se pripravljamo na Brescio. Vabim navijače, da nas podprejo na zelo pomembni tekmi, če hočemo ostati v igri za drugi del. Imamo kakovost, a če mislimo, da smo nekaj dosegli s temi zmagami, se motimo. Zmagovati je treba kontinuirano. To dokaže kakovost. Vsak lahko zmaga enkrat," je še pristavil. Ljubljančane v sredo čaka pomembna tekma v Evropskem pokalu, ko v Stožice prihaja Brescia. Partizan na drugi strani že v torek v Evroligi gostuje pri Asvelu. V Francijo bodo Beograjčani odpotovali s čarterjem neposredno iz Ljubljane.

"Čestitke Olimpiji. V tako izenačeni tekmi so odločale malenkosti in detajli. Oni so bili srečnejši in pametnejši, zato so nas premagali," je o tekmi dejal sloviti Željko Obradović, ki je torej po vrnitvi na črno-belo klopi še tretjič zapored klonil pred največjim slovenskim klubom. Karizmatični trener se je zahvalil tudi navijačem, saj ima Partizan podporo s tribun praktično, kjer koli igra: "Vzdušje je bilo fenomenalno. Res smo klub, ki ima navijače, kamor koli pride. Zahvalil bi se jim rad, na žalost pa jim ne vračamo za to podporo. To je nekaj, kar me zares močno boli. Ne, da se igralci ne bi borili, a to ni dovolj. Zagotovo moramo nekatere stvari spremeniti. Čas bo pokazal, ali nam bo to uspelo rešiti."