LeBron James in soigralci ne bi smeli imeti težav z Bucksi. Foto: EPA
LeBron James in soigralci ne bi smeli imeti težav z Bucksi. Foto: EPA
Ray Allen in Larry Sanders
Ray Allen je odšel v Miami samo z enim namenom - želi osvojiti drugi prstan v karieri. Za Buckse je igral med letoma 1996 in 2003. Foto: EPA
Chris Bosh
Chris Bosh je bil v Torontu do leta 2010 prva violina, a Raptorsi niso imeli konkurenčne ekipe. V Miamiju je zelo koristen. Foto: EPA
Paul Pierce in Raymond Felton
Paul Pierce pri 35 letih še ni odpisan, najboljši strelec Celticsov v povprečju dosega 18,6 točke na srečanje. Foto: EPA
Carmelo Anthony in Jeff Green
Carmelo Anthony je najboljši strelec rednega dela. S Kevinom Garnettom sta si izmenjala nekaj ostrih besed na parketu in tudi zunaj njega po tekmi 7. januarja. Foto: EPA
George Hill in Josh Smith
George Hill zaradi poškodbe dimelj zadnje dni ni treniral, vendar bo pripravljen za nedeljsko tekmo. Foto: EPA
Al Horford in Roy Hibbert
Pod obročema se bo iskrilo - v glavnih vlogah bosta Al Horford in Roy Hibbert. Foto: EPA
Deron Williams, Joakim Noah, Reggie Evans
Deron Williams je 8. marca Washingtonu nasul devet trojk v prvem polčasu, kar je rekord Lige NBA. Foto: EPA

Heati se bodo v prvem krogu pomerili z Milwaukeejem, že en poraz v tej seriji bi pomenil veliko presenečenje. Glavna tekmeca Miamija na Vzhodu sta New York in Indiana. Knicksi so dobili tri izmed štirih letošnjih medsebojnih tekem, tudi obe na Floridi, Pacersi pa so lani v polfinalu zelo namučili izbrance Erika Spoelstre.

MIAMI (1) - MILWAUKEE (8), v rednem delu 3:1
Miami je februarja in marca nanizal kar 27 zmag zapored. Chicago je zaustavil niz, rekord tako ostaja LA Lakersom iz sezone 1971/72 (33 zmag zapored). Vročica je dobila kar 66 tekem, neporažena je na zadnjih osmih. Lakersi so v sezoni 2000/01 v končnici izgubili le eno tekmo (Allan Iverson je dosegel 50 točk za zmago Philadelphie na prvi tekmi finala v Staples Centru) in nekateri strokovnjaki napovedujejo, da bi lahko Heati letos dosegli podoben uspeh.

James (26,8 točke, 8 skokov in 7,3 podaje v povprečju) je glavni kandidat za MVP-ja rednega dela sezone in je nesporni vodja ekipe, Dwyane Wade in Chris Bosh sta lastne interese potisnila v ozadje. Ostrostrelec Ray Allen se je sprijaznil z vlogo rezervista, lani je bil z Bostonom blizu presenečenja, saj so Celticsi v finalu Vzhoda vodili s 3:2 proti Miamiju, potem pa je James vzel stvari v svoje roke. Allen izza črte meče 41,9-odstotno, tudi Shane Battier in Mike Miller sta sijajna pri metih za tri točke. Na klopi ni novincev ali neznanih igralcev, veliko je izkušenih borcev, ki se zavedajo, da bo v Miamiju najlažje osvojiti prstan.

Milwaukee je zelo nevaren na branilskih položajih. Monta Ellis je blestel že v dresu Golden Stata, pri Bucksih je najboljši strelec (19,2 točke na tekmo). Brandon Jennings je izjemno hiter in se odlično dopolnjuje z Ellisom. Miami bi lahko imel težave proti ekipam, ki so sijajne pod košem. Milwaukee ima na položaju centra Larryja Sandersa, ki vsako tekmo podeli nekaj blokad (2,83 v povprečju), a ni preveč nevaren v napadalnih akcijah. Jim Boylan, ki je 8. januarja zamenjal Scota Skilesa na mestu glavnega trenerja, bo težko sestavil taktiko, saj nima pravega igralca, ki bi lahko solidno pokril Jamesa. Bucksi bodo lahko ponosni, če bodo dobili eno tekmo v seriji.


NEW YORK (2) - BOSTON (7), v rednem delu 3:1
New York ni dobil serije v končnici že 13 let. V Madison Square Gardnu so lačni uspehov, Carmelo Anthony je poskrbel za nov zagon v klubu. Trener Mike Woodson se je dokazal že v Atlanti, a pravi izziv bo zanj šele končnica. 40 let je minilo, odkar so se Knicksi veselili zadnjega naslova; to je zares neverjeten podatek, saj gre za eno izmed najuglednejših franšiz v ZDA.

Pred dvema letoma so Celticsi pometli z Knicksi v prvem krogu. Razmerja moči so se vmes zelo spremenila. Nosilci igre v Bostonu so že precej v letih, motor igre Rajon Rondo pa je končal sezono po operaciji kolena. V rednem delu sezone je New York dobil tri tekme, dvakrat je slavil v TD Gardnu.

Carmelo Anthony je bil najboljši strelec rednega dela (28,7 točke na tekmo), a to priznanje ne bo imelo velike teže, če ne bo Knicksov popeljal vsaj v konferenčni polfinale. Amare Stoudemire v letošnji sezoni ni začel niti na eni tekmi, odigral jih je 29. Še vedno ima bolečine v kolenu in v seriji proti Celticsom ne bo igral. Na začetku sezone je bil v začetni peterki organizator igre Jason Kidd. Veteran je mesto nato prepustil Raymondu Feltonu. Poleg Kidda je naslov v Dallasu pred dvema letoma osvojil tudi center Tyson Chandler. Knicksi so odlični pri metih izza črte, še posebej nevarna sta J. R. Smith in Steve Novak.

Boston je vedno zmožen velikega dosežka v končnici. Paul Pierce in Kevin Garnett znata izvleči maksimum na teh tekmah, ritem igranja ni prehud za veterana, saj je med tekmami vedno vsaj en prost dan. Ob odsotnosti Ronda bosta v osredje morala stopiti Jeff Green in Jason Terry. Doc Rivers je eden izmed najbolj cenjenih trenerjev v Ligi NBA, velik zagovornik obrambe pozna recept za uspeh v končnici.


INDIANA (3) - ATLANTA (6), v rednem delu 2:2
Obe moštvi sta zelo slabo končali redni del. Indiana si ni preveč želela končati na drugem mestu, saj bi se v prvem krogu nato srečala z Bostonom. Atlanta je izgubila zadnji dve tekmi, ko so igrali rezervisti, kar je pomenilo, da je padla na šesto mesto. V obeh klubih so zadovoljni, da se je ta obračun zgodil v uvodnem krogu, saj se bo zmagovalec izognil Miamiju v polfinalu.

Glavni zvezdnik Indiane je bil v preteklosti Danny Granger. V letošnji sezoni je zaradi hude poškodbe levega kolena odigral le pet tekem. Glavmo breme nosijo Paul George, David West in George Hill. Trener Frank Vogel goji odlično obrambo, Indiana je bil večji del sezone najboljša obrambna ekipa lige.

Hawksi so ostali brez Louisa Williamsa, ki je moral na operacijo levega kolena. Zaza Pachulia ne bo igral zaradi bolečin v ahilovi tetivi. Najboljša strelca sta Josh Smith in Al Horfoird, ki imata prav tako manjši poškodbi, vendar bosta lahko igrala. Jeff Teague in Kyle Korver poskrbita za hitro igro, obeta se zanimiv boj različnih slogov, saj Pacersi prisegajo na počasnejšo igro z veliko kontakta.


BROOKLYN (4) - CHICAGO (5), v rednem delu 1:3
Netsi imajo najmodernejšo dvorano v ligi, bogati predsednik Mihail Prohorov pa že načrtuje okrepitve letos poleti. Deron Williams (18,9 točke na tekmo) odlično vodi ekipo. Pod košem kraljuje Brook Lopez, ki bo imel ključen obračun z Joakimom Noahom. Joe Johnson, ki je prišel iz Atlante, se je hitro ujel z Williamsom. Odločil je štiri tekme s košem v zadnji akciji na tekmi. Trener P. J. Carlesimo je decembra zamenjal Averyja Johnsona in nanizal 35 zmag ob le 19 porazih. Netsi, ki so v končnici prvič po sezoni 2006/07, imajo tako celo prednost domačega igrišča, kar zna biti v izenačeni seriji ključna prednost.

Bullsi so popolnoma druga ekipa brez Derricka Rosa. Eden najboljših igralcev lige si je v prvem krogu lanske končnice proti Philadelphii poškodoval koleno in se še ni vrnil. Kirk Hinrich ga je solidno nadomestil. Najboljša strelca ekipa sta Luol Deng in Carlos Boozer. Biki imajo zelo močno klop. Nate Robinson, Richard Hamilton in Marco Bellinelli lahko hitro spremenijo potek tekme. Trener Tom Thibodeau je velik zagovornik obrambe.


Prve tekme, sobota:
NEW YORK (2) - BOSTON (7)
BROOKLYN (4) - CHICAGO (5)

Nedelja:
MIAMI (1) - MILWAUKEE (8)
INDIANA (3) - ATLANTA (6)

Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.