Nebojša Joksimović je slovenske barve branil na Eurobasketih leta 2005 v Srbiji in Črni gori ter lani v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Nebojša Joksimović je slovenske barve branil na Eurobasketih leta 2005 v Srbiji in Črni gori ter lani v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Nebojša Joksimović
Lani je v dresu Olimpije v povprečju dosegal po dobrih šest točk v Ligi ABA in Eurocupu, v državnem prvenstvu pa nekaj več kot devet točk na tekmo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Nebojša Joksimović
Po Kopru, Pivovarni Laško, Hemofarmu, Lokomotivi Kuba, Scavoliniju, Igoeki in Olimpiji bo zdaj zaigral še za Krko. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

v Krke pred novo sezono predstavlja Nebojša Joksimović, ki je še lani igral za največjega tekmeca državnih prvakov Uniona Olimpijo.

"Tako se je zgodilo, da po dresu Olimpije oblečem še Krkinega. To je sestavni del življenja in športa, da po eni končani zgodbi greš naprej v drugo. Tako sem prejel Krkino ponudbo. Pričakovanja pa so relativna. O njih ne govorim rad, ampak si želim, da bi dobro delali in nadaljevali uigravanje, ki je najpomembnejše v tem obdobju pred sezono. Kam nas pa bo to pripeljalo, pa bomo videli čez nekaj tednov oziroma čez kakšen mesec," je prestop med najboljšima slovenskima kluboma pokomentiral 32-letni Koprčan.

Krkina ponudba je bila konkretna
Lani se je po osmih letih vrnil v domovino, ko je tedaj, potem ko se je leta 2003 iz rodnega Kopra preselil v Laško, odšel k Hemofarmu iz Vršca. Prvič je oblekel dres Olimpije, v zmajevem gnezdu so po sezoni pokazali zanimanje, da z nekdanjim slovenskim reprezentantom nadaljujejo sodelovanje, a pogovori se niso premaknili, Krka pa je bila bistveno konkretnejša in Joksimović se je odločil za novo selitev in osmi klub v karieri: "Konec junija oziroma začetek julija je prišla ponudba. Predtem so tekli tudi pogovori, da se nadaljuje sodelovanje z Olimpijo. Na koncu se to ni zgodilo. Na mizi sem imel ponudbo Krke, ki je bila konkretna. Takoj so mi dali vedeti, da želijo, da prestopim v Novo mesto. Nisem veliko razmišljal in tako sem se odločil."

Po koncu odločilne razburljive tekme finala državnega prvenstva je lani prišlo v dvorani Leona Štuklja do manjšega obračunavanja med igralci Krke in Olimpije. Vpleten je bil tudi Joksa, a kot pravi, je vse bilo hitro pozabljeno: "Bilo je povezano s tem, kar se je dogajalo na igrišču. Bile so nekatere stvari, ki so se dogajale v velikem žaru in boju. To se je potem preneslo tudi z igrišča, a ni bilo nič takega, da se ne bi dalo iti čez to."

Lani z Olimpijo svetla točka le evropski pokal
Krka je lani petič zapored postala državni prvak, Olimpija pa je ostala tudi brez pokalne lovorike. Ob tem je bil skromen tudi izkupiček v Ligi ABA, kjer so zmaji zasedli šele deseto mesto, najboljše predstave pa so prikazali v evropskem pokalu: "Plačali smo davek slabega začetka. Na koncu, ko smo ujeli ritem, ko smo končali Ligo ABA, bi lahko imeli dve ali tri realne zmage več na računu in bi bil lahko tudi pogled na lestvico popolnoma drugačen. Evropski pokal je bil svetla točka. To zagotovo, saj smo pokazali dobre igre. Sam zaključek, ko smo ostali brez lovorik v domačem prvenstvu, pa je pustil pečat, da sezona ni bila najbolj uspešna. Smo si pa delno krivi sami, saj bi bilo lahko drugače."

Lani so Ljubljančani sezono v jadranskem tekmovanju začeli s šestimi porazi. Letos Novomeščane čakajo zelo močni nasprotniki v uvodnih krogih Lige ABA, a kot pravi Joksimović, je vsak začetek težak: "Začetki sezone so vedno naporni. Še nisem imel sezone, za katero bi rekel, da je bil začetek enostaven. Če računaš na neko enostavnost, se hitro lahko opečeš. Zato sta previdnost oziroma resnost dobrodošli. Kar se tiče naših iger, nismo odigrali veliko tekem v popolni postavi. Predvsem v zadnjih dveh tednih je tako. Čakamo, da začnemo popolni trenirati, in te tekme, ki so pred vrati, odigrati kar se da dobro ter iti iz tekme v tekmo. To je vedno moj pogled oziroma moja filozofija. Ne gledam preveč naprej, ampak korak za korakom. Že naslednji teden se začenja s superpokalom in potem s težkim razporedom v Ligi ABA, a bomo že na začetku iz teh napornih tekem poskusili potegniti maksimum."

S Hukićem in Bookerjem zgled mlajšim
Novo mesto so zapustili nekateri nosilci igre in Krka ima letos nekoliko pomlajeno ekipo. Tako bo vloga Jokse podobna, kot je bila lani pri Olimpiji, ko je bil eden najbolj izkušenih v ekipi in vodja tako na parketu kot tudi v garderobi: "Res je. Fantje so sicer že kar nekaj časa skupaj in ekipa ni popolnoma nova. Mi, ki smo prišli na novo, se poskušamo čim prej povezati v eno pravo celoto. Kot starejšega oziroma enega najizkušenejših v ekipi te vedno čaka odgovornost, da z ostalimi bolj izkušenimi, kot sta Hukić in Booker, daješ mlajšim nasvete, obenem pa je naša odgovornost tudi, da dajemo na vsaki tekmi in treningu maksimum. S tem smo tudi lahko zgled mlajšim."

Krka bo letos ob Ligi ABA igrala le državno prvenstvo in bo brez evropskih tekmovanj, tako da bo še večji poudarek na jadranskem tekmovanju: "V državnem prvenstvu bomo klubom predstavljali velik izziv. Na to moramo biti pripravljeni. Kar se tiče ABA lige, vemo vsi, za kakšno tekmovanje gre in da je v njem veliko zares dobrih moštev. Tu sta tudi dve ekipi na novo. Sama liga bo še zanimivejša. Bomo videli. Zagotovo nas zanimajo visoka mesta. Pustimo pa nekaj časa, da odigramo nekaj tekem, in bomo videli, kako naprej."