Jure Zdovc se bo preizkusil v najmočnejši evropski klubski košarkarski ligi. Foto: EPA
Jure Zdovc se bo preizkusil v najmočnejši evropski klubski košarkarski ligi. Foto: EPA

"Očitno je, da ekipa ne igra na nivoju, ki ga vsi pričakujejo. Že pred dnevi smo omenili, da morajo vsi sprejeti odgovornost. Na žalost nismo mogli tratiti dragocenega časa in morali smo sprejeti hitro odločitev. To ne pomeni, da vse, kar je delal trener Schiller, ni funkcioniralo. V 15 mesecih sodelovanja je bilo veliko pozitivnega v našem sodelovanju. Radi bi se mu zahvalili za vse delo, ki ga je opravil," je povedal direktor Žalgirisa Paulius Motiejunas.

Žalgiris, evropski prvak iz leta 1999, v novi sezoni ni prepričljiv, v Evroligi je izgubil oba obračuna, v 1. krogu je bil boljši Asvel (88:76), v 2. krogu pa ga je v Kaunasu v četrtek premagal Zenit s 64:70.

Iz kluba so sporočili, da bo Schillerjev naslednik nekdanji slovenski selektor Jure Zdovc, potem ko bodo opravili vse formalnosti v zvezi s podpisom pogodbe.

Nazadnje deloval v Franciji

54-letni Zdovc je bil do letošnjega avgusta na klopi francoskega prvoligaša Paris Metropolitanes. Z njim se je v prejšnji sezoni uvrstil v četrtfinala Evropskega pokala, a proti Gran Canarii zaradi poškodb in covida-19 Francozi niso imeli možnosti.

Zdovc je pred tem med drugim vodil slovensko reprezentanco, Iraklis, Spartak St. Peterburg, Gaziantep ter nekaj let Olimpijo.

Zdovc ima za sabo sicer izjemno uspešno igralsko kariero. Je najtrofejnejši slovenski košarkar. Bil je eden izmed ključnih mož jugoslovanske reprezentance, ki je postala svetovni in evropski prvak, prav tako pa ima v vitrini olimpijsko srebro. Je tudi prvi Slovenec, ki je osvojil Evroligo.