V lanskem finalu je bila Krka boljša s 3:1. Naslov so Novomeščani osvojili v Stožicah. Najboljši posameznik je bil izraelski organizator igre Afik Nissim, ki pa ni več član Krke. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
V lanskem finalu je bila Krka boljša s 3:1. Naslov so Novomeščani osvojili v Stožicah. Najboljši posameznik je bil izraelski organizator igre Afik Nissim, ki pa ni več član Krke. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
V državnem prvenstvu je trenutno najboljši košarkar Krke kapetan Smiljan Pavić. Foto: Aleš Fevžer

Imamo težave, a jim imamo že nekaj mesecev. Prednost je v tem, da smo jih že vajeni. Murić je izgubljen. Rannikko še ne trenira, a pričakujemo, da se bo v soboto zvečer, najkasneje pa v nedeljo, tudi pridružil. Bomo videli, kako bo njegova poškodba zaceljena. Omić je dobil udarec v stegensko mišico, kar zna trajati, saj nima visokega praga bolečine.

Miro Alilović o zdravstvenem stanju Ljubljančanov
Glavna naloga v obrambi Novomeščanov bo zaustaviti Jako Blažiča. Foto: Aleš Fevžer
Miro Alilović bo drugič v finalu vodil Olimpijo. V prvem poskusu je bil neuspešen. Foto: Aleš Fevžer

Finale se zmaguje in ne le igra, je jasno športno vodilo. Tako tudi v obeh moštvih odkrito merijo na naslov prvaka. Krka lovi že četrto zaporedno zvezdico in šesto v klubski zgodovini, Olimpija pa si želi po treh sušnih sezonah lovoriko vrniti v prestolnico, kar bi bil za zmaje že 16. naslov državnega prvaka. Novomeščani so bili prvič prvaki leta 2000, ko so prekinili osemletno vladavino Ljubljančanov, ki so jih premagali v polfinalu, v finalu pa so bili boljši od Laščanov. Sicer sta se kluba v finalu pomerila šestkrat, štirikrat pa je bila boljša Krka.

Letos 3:2 za Krko
V zadnjih sezonah so obračuni med najboljšima slovenskima kluboma pravi derbiji in kot po pravilu vsi zelo izenačeni ter polni preobratov. Letos sta se pomerila že petkrat. V superpokalu je slavila Krka, ki je bila nato boljša še na domačem terenu v Ligi ABA in Ligi za prvaka. Tudi Olimpija je obakrat v teh dveh tekmovanjih zmagala doma, enkrat v Stožicah in enkrat v Tivoliju. V pokalu se nista srečala, saj je Krka, ki ima v finalu tudi prednost domačega igrišča, izpadla že v polfinalu, Olimpija pa je na koncu osvojila lovoriko.

Krko bo prvič do naslova poskušal popeljati Gašper Potočnik, ki je med sezono zamenjal Aleksandra Sekulića: "Smo zelo mirni. Pripravljamo se normalno kot na vsako drugo tekmo. Pričakujemo težko serijo tekem. Zavedamo se, da je Olimpija zelo dobra ekipa. Mislim, da v dvoboju ni izrazitega favorita in je finale povsem odprt. Predvsem bo pomembno, da se bomo prilagodili na njihovo zelo agresivno obrambo, ki so jo igrali na zadnjih tekmah. Ves čas na meji osebne napake. Če nam to uspe in uspemo tudi v skoku doseči ravnotežje, verjamem, da imamo dobre možnosti za ponovitev uspehov iz preteklih let. Vemo, da je težje braniti, kot napadati. Smo zdravi in optimistično pričakujemo finale."

Glede na izkušnje bo serija dolga
Več izkušenj s finali ima Smiljan Pavić. Kapetan aktualnih prvakov je bil med najbolj zasluženimi za vse tri zadnje naslove Krke: "Želimo si, da bi še četrtič zapored osvojili naslov. Vemo, da pot ne bo lahka. Po mojem mnenju sta ekipi izenačeni, tako da bodo odločale malenkosti. Videlo se bo, katera ekipa je pravi tim. Za zmago v seriji treh tekem se mora pokazati tudi karakter ekipe. Ni skrivnosti, saj se dobro poznamo. Igrali bomo praktično vsak drugi dan. Pričakujemo polno dvorano. Olimpija je za Novo mesto vedno atraktiven nasprotnik, tako da bomo imeli bučno podporo. Želimo si in verjamemo, da bomo osvojili naslov."

"Želimo si finale zaključiti v treh tekmah. To je želja, realnost pa je nekaj povsem drugega. Izkušnje kažejo, da so finalne tekme dolge. V finalu sem igral šestkrat in je bil izid največkrat 3:2. Verjetno je, da lahko pride do pete tekme," je dodal Pavić, ki je tudi najboljši strelec, skakalec in statistično najboljši igralec novomeške zasedbe. Krka je skozi sezono imela veliko težav s poškodbami, zdaj pa so vsi varovanci Potočnika zdravi.

Zmaji pred končnim izpitom
Več težav imajo v zmajevem gnezdu. Poškodoval se je statistično najboljši posameznik Olimpije v državnem prvenstvu Dino Murić. Tudi druge pestijo določene težave, a vseeno izjemno obetavni ljubljanski zasedbi po besedah najboljšega strelca Olimpije Jake Blažiča motiva ne manjka: "Trudili se bomo, da dokažemo, da si zaslužimo finale. Motivacija je na visokem nivoju in se že čuti, da smo igralci nestrpni pred finalom. Zagotovo bo to serija večih tekem. S Krko smo letos že nekajkrat igrali in se dobro poznamo. Zagotovo bo odločala kolektivna igra. Z borbenostjo in požrtvovalno igro v obrambi se bo zmagovalo tekme. Želimo si vrniti naslov nazaj v Ljubljano in zato tudi garamo vso sezono, zdaj pa nas čaka končni izpit."

Tako kot Potočnik je tudi Miro Alilović najprej deloval v klubu kot pomočnik, med sezono pa je postal prvi trener. Alilović je zmaje letos vodil na treh tekmah in vse dobil. V finalu je najuspešnejši slovenski klub vodil že pred dvema letoma po odstopu Jureta Zdovca in tedaj proti Krki izgubil s 3:2: "Vse bomo dali od sebe za cil, ki je osvojitev naslova. Pot do vrha bo izjemno težka. Na drugi strani je Krka, ki je zelo kakovostna ekipa, dobro vodena in izkušena. To so pokazali tudi skozi Ligo za prvaka, ko so bili najbolj konstantni. Nasprotnike so v večini 'lomili' v zadnjih četrtinah, kar je le dokaz kakovosti in karakterja te ekipe. V finalu odloča boljši kolektiv. Morali bomo predvsem odigrati dobro v obrambi in nadzorovati skok. V napadu moramo biti pa bolj potrpežljivi. Finale je zame maraton. Fante sem opozoril, da morajo po vsaki tekmi ne glede na izide pozabiti in se pripravljati ter razmišljati o naslednji."

Imamo težave, a jim imamo že nekaj mesecev. Prednost je v tem, da smo jih že vajeni. Murić je izgubljen. Rannikko še ne trenira, a pričakujemo, da se bo v soboto zvečer, najkasneje pa v nedeljo, tudi pridružil. Bomo videli, kako bo njegova poškodba zaceljena. Omić je dobil udarec v stegensko mišico, kar zna trajati, saj nima visokega praga bolečine.

Miro Alilović o zdravstvenem stanju Ljubljančanov