Jure Zdovc in Aleksandar Džikić sta se letos pomerila že štirikrat. Trikrat je bil uspešnejši trener Uniona Olimpije. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jure Zdovc in Aleksandar Džikić sta se letos pomerila že štirikrat. Trikrat je bil uspešnejši trener Uniona Olimpije. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Pri Krki in Olimpiji letos odlično igrata Američana. V Novem mestu uspešno nastopa Chris Booker, pri zmajih pa blesti Kenny Gregory. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Stoženska dvorana bo velik adut zmajev, ki v zadnjem času niso v bleščeči formi. V državnem prvenstvu so izgubili že dve tekmi, Krka pa na drugi strani v Ligi Telemach blesti in je še neporažena. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Dušan Kecman
Junak lanske zmage Partizana Dušan Kecman je v letošnji sezoni stožensko dvorano že zapustil sklonjene glave. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Joe Dumars
V lovu za talenti bo v Ljubljani tudi legendarni branilec moštva Detroit Pistons Joe Dumars. Foto: EPA
Lisac ocenil sezono v Ligi NLB

Za slovensko javnost bo najzanimivejši seveda drugi polfinale, ko se bosta pomerili Union Olimpija in Krka. Zmaji so po rednem delu na lestvici za las prehiteli Novomeščane, ki so jih v letošnji sezoni že trikrat premagali. Prav vse tri tekme, ko so Ljubljančani igrali v polni zasedbi – superpokal je Olimpija odigrala brez nekaterih okrepitev –, so bile izjemno razburljive in odločene v samem zaključku.

Domača dvorana odgovornost in dodaten motiv
Olimpija v zadnjem času ni v najboljši formi, dokaz za to dva nepričakovana poraza v državnem prvenstvu, a vseeno trener Jure Zdovc odkrito priznava, da je cilj naslov: "Igramo v Ljubljani, v svoji dvorani in pred svojo publiko. Vse skupaj nam daje odgovornost in velik motiv ter tako cilj, da osvojimo prvo mesto. Od tega ne bežimo. Čaka nas dolga pot. Že proti Krki bo izjemno težko srečanje. Igrali bomo proti dobri ekipi, ki je odlično vodena. Ta ekipa ima pravi ekipni duh. Igrajo drug za drugega. Svojim igralcem govorim, da nam prav to manjka. Smo zdravi. Pripravljeni smo in bomo naredili vse, da to tekmo dobimo, kar pa ne bo lahko."

Igranje v domači dvorani je vsekakor prednost in po drugi strani tudi breme, česar se zaveda kapetan ljubljanske vrste Goran Jagodnik: "Tako kot vsi imamo tudi mi velike ambicije. Smo gostitelji in vsi veliko pričakujejo od nas, tako kot tudi mi sami. Vse cilje, ki smo si jih pred sezono zastavili, smo izpolnili. Zdaj nas čakajo le še sladke skrbi. S Krko nimamo nobenih skrivnosti. Tudi mi smo se dobro pripravili na njih. Ne bo nobenih presenečenj. Odločali bosta inspiracija in dnevna forma med igralci. Verjamem, da bomo odigrali bolje, kot igramo v zadnjem času."

Krka želi še korak ali dva naprej
Nedvomno so najprijetnejše presenečenje letošnje sezone košarkarji Krke. Malokdo je aktualne državne prvake videl kot udeležence zaključnega turnirja, a z igrami so si Novomeščani to vsekakor zaslužili. Navdušili so s konstantnimi predstavami skozi vso sezono in kar nekaj časa jim je uspelo celo držati prvo mesto v regionalnem tekmovanju, na koncu pa so bili vseeno odlični tretji.

"Med sezono so nas spraševali, ali smo presenečenje sezone in ali smo presenetili sami sebe. Ne vem. Povsem zasluženo smo se uvrstili na Final 4. Ne bomo se zadovoljili le s tem. Z Olimpijo imamo negativni medsebojni rezultat, a na vseh tekmah je odločala tako rekoč ena žoga. Vemo, da lahko in da želimo to. Ni nas strah. Želimo si uspeha. Žal bomo igrali brez Simona Petrova. Manjkale bodo njegove izkušnje. Igrali bomo brez pritiska. Veseli smo, da smo tu," je dejal trener Aleksandar Džikić, ki je najzaslužnejši za preporod Krke.

Namesto kapetana Jureta Balažiča je v imenu igralcev spregovoril Dragiša Drobnjak: "Za nami je zelo uspešna sezona. Letos smo naredili ogromno. Bili smo presenečenje Lige NLB. Tega se zavedamo in to jemljemo tudi kot odgovornost. Nismo se zadovoljili le z uvrstitvijo na Final 4. Želimo še več. Vemo, da imamo kakovost in da smo sposobni narediti še korak ali dva naprej do naslova. Ne čaka nas lahko delo. Z Olimpijo smo izgubili vse tri tekme, a so bile vse izenačene. Dokazali smo, da lahko igramo z evroligaši. Pričakujem težko tekmo vse do zadnjih sekund."

Vidijo se sadovi dela Duška Vujoševića
Za drugo mesto v finalu se bosta pomerila Partizan in Budućnost. Predstavnikov podgoriškega kluba na novinarski konferenci ni bilo, saj Črnogorci še niso prišli v Ljubljano. "Pohvalil bi organizacijo Jadranske lige v tej sezoni. Liga je bila izjemno izenačena. Do samega zaključka se ni vedelo, kdo bo prišel na zaključni turnir. Vesel sem, da smo se uvrstili na Final four. Veseli smo, da ohranjamo to serijo dobrih rezultatov Partizana v ligi. Sam turnir bo zelo kakovosten, ekipe so zelo izenačene, pričakujemo dobro košarko," je dejal trener Partizana Vlada Jovanović.

37-letni učenec Duška Vujoševića je črno-bele prevzel pred letošnjo sezono. Partizan bo v Ljubljani naskakoval peti zaporedni naslov prvaka Lige NLB. "Moje osebno mišljenje je, da je bila liga letos morda, kar se klubov tiče, najmočnejša. Izjemno je bila izenačena. Srečen sem in zelo vesel, da se nam je v taki sezoni uspelo uvrstiti na Final four kot najboljši ekipi rednega dela. Na sam turnir prihajamo seveda z velikimi ambicijami, vendar nas zaradi moči in kakovosti drugih ekip čaka zelo težko delo," je dodal kapetan Beograjčanov Petar Božić.

"Z Budućnostjo gojimo podoben način igre, saj sva bila z Dejanom Radonjićem dolgoletna sodelavca pri Dušku Vujoševiću, tako da skrivnosti ni. V obeh ekipah se vidijo sadovi Duškovega dela. Dvakrat smo se letos pomerili, izid v zmagah je 1:1. Dnevna forma, motivacija in trenutna inspiracija bodo odločile zmagovalca," je o samem dvoboju z Budućnostjo povedal Jovanović.

Med 17 ogledniki tudi Joe Dumars
Prodanih naj bi bilo že več kot devet tisoč paketov. Zdaj bo mogoče kupiti tudi vstopnice za posamezen dan. Turnir si bodo ogledala številna znana imena, kot so Predrag Drobnjak, Miloš Vujanić in Saša Djordjević, poleg teh tudi številni slovenski legendarni košarkarji. Prišel bo tudi najuspešnejši trener Jadranske lige Vujošević. Final 4 bo spremljalo 17 oglednikov iz Lige NBA, med njimi tudi legendarni Joe Dumars, ki je z Detroitom, kjer deluje še danes, osvojil dva šampionska prstana.

KZS zahteva spoštovanje dogovora
Izvršni odbor Košarkarske zveze Slovenije je na redni seji sprejel sklep, da od vodstva lige NLB zahteva spoštovanje dopisa z dne 17. marca, v katerem KZS obvešča, da ima v naslednji sezoni pravico do štirih predstavnikov v tem tekmovanju.

"Skladno z rezultati vaših klubov v ligi NLB v sezoni 2009/10 in 2010/11 in odredbo Propozicij (člen 8.) vas obveščam, da imajo v sezoni 2011/12 pravico do nastopa v ligi NLB štirje klubi iz Slovenije - glede na uvrstitev v državnem prvenstvu Slovenije (ligi Telemach, op. a.) - in z obvezo, da zadovoljijo tudi drugim zahtevam, navedenim v Propozicijah lige NLB," se je glasil dopis direktorja lige Josipa Bilića.

"Vodstvo Lige NLB je Košarkarski zvezi Slovenije ob koncu rednega dela poslalo dopis, v katerem nas obvešča, da ima Slovenija v naslednji sezoni pravico do štirih predstavnikov. Povečano število klubov v tem regionalnem tekmovanju sta z odličnimi igrami in rezultati v tej sezoni priborili Krka in Union Olimpija, ki sta se uvrstili tudi na finalni turnir, kar je velik uspeh slovenske košarke in za kar jima tudi iskreno čestitamo. Izvršni odbor KZS in klubi od vodstva tekmovanja zato pričakujemo in zahtevamo, da bo spoštovalo dosežene rezultate slovenskih ekip," je dejal predsednik KZS Roman Volčič.

Povečanje števila slovenskih predstavnikov v Ligi NLB sta z rezultati v tej sezoni priborili Union Olimpija in Krka, ki sta skupaj zbrali 34 zmag (vsaka po 17), kar je pomenilo količnik 17. Po propozicijah Lige NLB je Slovenija s tem dobila tretjega predstavnika, še četrto ekipo pa z najboljšim seštevkom količnikov dveh dveh sezon.

Sezona 2009/10:
Hrvaška - 15
Srbija - 11,6
Slovenija - 10,5
BiH - 8,5

Sezona 2010/11:
Slovenija - 17
Srbija - 13
Hrvaška 11,5
BiH - 11,5

Skupaj sezoni 2009/10 in 2010/11:
Slovenija - 27,5
Hrvaška - 26,5
Srbija - 24,6
BiH - 20

Lisac ocenil sezono v Ligi NLB