Roman Volčič je sporočil, da KZS ne bo odstopil od kandidature. Na novinarski konferenci so med drugim pojasnili, da sta se v sredo na Letališču Jožeta Pučnika sešla minister za šolstvo in šport Igor Lukšič ter generalni sekretar Fiba Europe Nar Zanolin. Foto: MMC RTV SLO
Roman Volčič je sporočil, da KZS ne bo odstopil od kandidature. Na novinarski konferenci so med drugim pojasnili, da sta se v sredo na Letališču Jožeta Pučnika sešla minister za šolstvo in šport Igor Lukšič ter generalni sekretar Fiba Europe Nar Zanolin. Foto: MMC RTV SLO
KZS ne odstopa od kandidature
Volčič in Žorga razočarana nad odločitvijo vlade

Toliko jih zahteva evropski del Mednarodne košarkarske zveze. "Zveza ni zadovoljna z odločitvijo slovenske vlade, vendar pa od organizacije evropskega prvenstva ne bo odstopila. Vodstvu Fiba Europe bo KZS sporočil odločitev vlade, 4. in 5. decembra pa bo jasno, kakšne nadaljnje korake bo sprejela Fiba Europe," je na novinarski konferenci povedal predsednik Košarkarske zveze Slovenije Roman Volčič.

"Čeprav je podpora slovenske javnosti organizaciji evropskega prvenstva 2013 zelo visoka, očitno to ni dovolj za slovensko vlado, ki je sprejela odločitev, po kateri nismo nič bližje organizaciji evropskega prvenstva. Zavedamo se, da časi niso rožnati, da Slovenijo v letu 2013 čakata dva zahtevna projekta, univerzijada in evropska prestolnica kulture, vendar menim, da bi morala država spoznati prednosti in koristi, ki jih prinaša tako veliko in odmevno tekmovanje. Za KZS je organizacija evropskega prvenstva prevelik zalogaj, zato si je brez pomoči vlade ne moremo predstavljati," je še dodal Volčič.

"Glede razpisov, ki nam jih predlaga vlada, smo v dilemi, kaj narediti, saj bi jih morali v skladu z predpisi najprej predstaviti Fibi. Navsezadnje smo za dozdajšnje dejavnosti okoli organizacije EP-ja iz svojega proračuna porabili že več kot 75.000 evrov," je pojasnil generalni sekretar KZS-ja Iztok Rems. Poudaril je, da z ministrstva za šolstvo in šport do danes ni bilo nobene pobude za pogovore v tej smeri. "Če bi dobili kakšen namig, bi gotovo naredili vse, kar je v naši moči, da bi do teh sredstev prišli," je Rems pokomentiral besede Igorja Lukšiča na novinarski konferenci vlade, na kateri je minister za šolstvo in šport omenil, da bi KZS za dodatna sredstva lahko zaprosil pri nekaterih drugih ministrstvih in organizacijah.

Se bosta v igro vmešali tudi Velika Britanija in Grčija?
Odločitev vlade je sprožila veliko negotovost, ki bo najpozneje rešena 5. decembra na zasedanju izvršnega odbora Fiba Europe v Münchnu. Ta bo imel verjetno le dve možnosti: dodelitev evropskega prvenstva Sloveniji po precej nižji ceni kot 6,5 milijona evrov ali objavo novega razpisa. Zanimanje za organizacijo evropskega prvenstva 2013, če bo Fiba Europa znižala kotizacijo, sta že izrazili Grčija in Velika Britanija.

"Seveda si nihče ne želi, da tega prvenstva ne bi bilo v Sloveniji. Gre pač za to, da se je za to treba odločiti in ta sredstva nameniti. In če pridejo nazaj, tako kot smo mi prepričani, bi morala biti ta odločitev relativno hitro sprejeta. Mislim, da prav veliko časa več nimamo. Vsekakor bo verjetno še kakšen telefon in kakšno srečanje v naslednjih dneh, saj se tudi mi oprijemamo še najmanjše bilke, ki nam daje upanje, da to prvenstvo pripeljemo v Slovenijo. Borili se bomo do zadnjega trenutka, čeprav možnosti za uspeh v tem trenutku res težko ocenim, saj je vlada že dvakrat sprejela odločitev, kakršno poznamo. Sicer pravijo, da gre v tretje rado, tako da ne bi rad prejudiciral stvari, a časa enostavno ni. Še težje bo verjetno pozitivno odločitev sprejeti pet minut pred dvanajsto," je še povedal Volčič.

KZS ne odstopa od kandidature
Volčič in Žorga razočarana nad odločitvijo vlade