Projekt Eurobasket 2013 je za slovensko vlado predrag. Foto: Reuters
Projekt Eurobasket 2013 je za slovensko vlado predrag. Foto: Reuters
Borut Pahor
Borut Pahor je odločen: 6,5 milijona evrov je preveč. Foto: MMC RTV SLO
Želja Boštjana Nachbarja ni bila uslišana. Foto: MMC RTV SLO
Vlada izrazila podporo EP-ju, a s premalo denarja

Slovenska vlada je za organizacijo EP-ja v košarki 2013 v Sloveniji pripravljena plačati 1,16 milijona evrov. To je precej manj od 6,5 milijona, kot za kotizacijo zahteva Mednarodna košarkarska zveza.

Minister za šolstvo in šport Igor Lukšič je na novinarski konferenci večkrat poudaril, da vlada ni organizator prvenstva. "V javnosti se ustvarja napačen vtis. Organizator je Košarkarska zveza Slovenije! Mi smo le ponudili roko. Sredstva v državnem proračunu, na katera merijo organizatorji, so na razpolago v naslednjih treh letih, ne more pa vlada prevzeti odgovornosti, da bo zgrajena infrastruktura," je dejal Lukšič in pojasnil, da so sredstva za promocijo, denimo, na voljo v okviru Slovenske turistične organizacije in ministrstva za gospodarstvo ter da je od KZS-ja odvisno, ali bo z dodatnimi razgovori v prihodnjih dneh iz tega naslova še izposloval kaj dodatnega denarja.

Pahor: Še lahko kaj dodamo, a zdajšnja številka je previsoka
Odločitev je pojasnil tudi predsednik vlade Borut Pahor: "Organizator je KZS. KZS je od vlade pričakoval nekaj več kot 7 milijonov evrov. V tistem letu imamo univerzijado, imamo evropsko prestolnico kulture. O tem nisem odločal jaz. Zavedam se, da je odmevnost košarkarskega prvenstva veliko večja, a ob tej železni finančni disciplini, se mi ne zdi primerno sprejeti sklepa o plačilu tako visoke kotizacije. Če se bo KZS z dodatnimi sponozorji dogovoril s Fibo o novi ponudbi, bomo skušali projekt dodatno subvencionirati, ampak zdajšnja številka je previsoka. Vem, da je veliko športnih navdušencev, vem da lahko to prvenstvo poleg športnih doseže še gospodarske učinke. Podedovali smo univerzijado, ladjo Triglav, Patrie, evropsko prestolnico kulture in to spoštujemo, nalagali nove obveznosti proračunu ob taki nepredvidljivosti pa ne bomo. KZS ima možnost, da se s sponzorji in Fibo še enkrat usede, tudi sam sem jih pripravljen sprejeti. Še je čas za odločitev."
Lukšič je že v sredo nakazal odločitev vlade, ko je omenil, da ta podpira Eurobasket, vendar želi izpogajati nižjo ceno. Poljaki so za organizacijo EP-ja 2009 plačali le tri milijone evrov. Slovenija je po odstopu Italije edina kandidatka za organizacijo Eurobasketa 2013, Fiba pa bi o prireditelju morala odločati 5. decembra na zasedanju izvršnega odbora Fiba Europe v Münchnu.

Razdelitev stroškov med državo in KZS-jem
Celotni stroški prvenstva bi sicer znašali 14 milijonov evrov in bi bili porazdeljeni med državo in KZS. Prva bi morala plačati uradno pristojbino do krovne organizacije Fiba Europe in bančno jamstvo 6,5 milijona evrov, KZS pa bi moral po izkušnjah prirediteljev zadnjih prvenstev odšteti 7,5 milijona evrov. Največji del stroškov bi predstavljali nastanitev udeležencev prvenstva, delegacije ekip, sodniki, delegati, zaposleni pri FIBA Europe, gostje, TV-produkcija vseh 90 tekem itd.

KZS: Državna blagajna bi se lepo napolnila
Na KZS-ju so izračunali, da bi država lahko samo z DDV-jem zaslužila od 4 do 5 milijonov evrov. V tem izračunu je bil uporabljen povprečen znesek prenočitve 70-100 evrov. Poleg tega bi v državno blagajno romali DDV od prodanih vstopnic, nastanitvenih zmogljivosti in dnevna poraba navijačev. Na KZS-ju so od prodanih vstopnic pričakovali okoli 6 milijonov evrov, vir prihodka pa bi predstavljali tudi pokrovitelji.

Ankete, poslanci, igralci v podporo projektu
Športna javnost je projekt podpirala. V MMC-jevi anketi je za plačilo kotizacije slovenske vlade glasovalo 77 % uporabnikov. Pod pismo v podporo EP-ju 2013 v Sloveniji se je podpisalo tudi 39 poslank in poslancev državnega zbora. Seveda so za Eurobasket zagreti tudi vsi košarkarski delavci in igralci. Zadnji se je danes prek Twitterja oglasil Boštjan Nachbar: "Kaj se bodo danes odločili naši politiki? Usoda in prihodnost slovenske košarke je v njihovih rokah. Zakaj sem zaradi tega nemiren?"

Vlada izrazila podporo EP-ju, a s premalo denarja