Helios Suns je načrtoval igranje v Evropi in bil tudi predvideni četrti udeleženec Fibinega pokala iz Slovenije, a v ponedeljek so prejeli
Helios Suns je načrtoval igranje v Evropi in bil tudi predvideni četrti udeleženec Fibinega pokala iz Slovenije, a v ponedeljek so prejeli "košarico". Foto: www.alesfevzer.com
Rašo Nesterović, Matej Erjavec, Iztok Rems
Na KZS-ju poudarjajo, da so tudi oni presenečeni nad odločitvijo Fibe, a da nanjo nimajo vpliva. Foto: BoBo

Med 56 udeleženci Fibinega pokala so Krka, Zlatorog in državni prvak Tajfun, danes pa bodo v Münchnu izvedli žreb. Presenečenje je, da na žrebu ne bo Heliosa. Domžalčani so že plačali prijavnino in se tudi močno okrepili, a so prejeli obvestilo, da zanje ni več prostora v tem tekmovanju. Razočarani avstrijski lastnik Gerald Martens je celo napovedal umik iz kluba.

Tudi KZS nezadovoljen z Münchnom
"Prejeli smo vaše pismo v zvezi z neigranjem v Fibinem tekmovanju, odločitvijo, o kateri je Fiba vse zveze obvestila šele dan pred žrebom v Münchnu. Dovolite, da poudarimo, da tudi na Košarkarski zvezi Slovenije nismo zadovoljni z odločitvijo mednarodne košarkarske zveze, ki vodi tekmovanje, in si še naprej želimo, da bi v njem lahko nastopilo čim več slovenskih ekip,"
so v javnem pismu Heliosu zapisali pri KZS-ju.

Pravijo, da spoštujejo trud Heliosa, rezultate in uspehe v celotni zgodovini kluba, ki je zagotovo med najboljšimi v Sloveniji, obenem pa tudi njihove trženjske in promocijske prijeme, s katerimi so v zadnji sezoni poživili slovensko košarko.


Odloča izključno Fiba

"Priznati moramo, da smo presenečeni nad vašim odzivom oziroma pritiskom na KZS, ki ni legitimen, ni korekten in meji na izsiljevanje. KZS je storil vse, kar je v njegovi pristojnosti, da vse zainteresirane slovenske klube prijavi v želena tekmovanja, nihče iz zveze pa nikomur ni ničesar obljubljal, saj tega ne more. Kot smo že zapisali, evropsko tekmovanje organizira in o njem odloča izključno Fiba, ki je sprva želela izmed prijavljenih slovenskih ekip v redni del sprejeti le eno,"
pojasnjujejo na KZS-ju.

Dodajajo, da je igranje v evropskih pokalih posledica uvrstitve v državnem prvenstvu v pretekli sezoni, v katerem je Helios Suns osvojil sedmo mesto, kar pomeni, da imajo Tajfun, Krka in Zlatorog prednost, kar je Fiba tudi upoštevala. "Pri tej odločitvi KZS ni imel in ne sme imeti nobene druge besede," še pišejo pri KZS-ju.

V Evropo z izidom na parketu
"Spoštovana predsednik in direktor, Košarkarskemu klubu Helios želimo, da si v naslednji sezoni članska ekipa uvrstitev v mednarodna tekmovanja zagotovi na igrišču, in ne z nerazumljivimi pritiski v zakulisju. Če se bo klub odločil, da ne nastopa v državnem prvenstvu, si bo ta vrata zaprl, zveza pa bo z obžalovanjem sprejela takšno odločitev sicer zelo pomembne košarkarske sredine,"
so sklenili na slovenski košarkarski zvezi.

Kratek stik med Heliosom in KZS-jem
Klavžar: KZS naj zaščiti interese slovenske košarke
Helios ne bo igral v Fibinem pokalu
Kratek stik med Heliosom in KZS-jem
Klavžar: KZS naj zaščiti interese slovenske košarke
Helios ne bo igral v Fibinem pokalu