Kobe Bryant je tokrat imel veliko pomoč soigralcev. Foto: EPA
Kobe Bryant je tokrat imel veliko pomoč soigralcev. Foto: EPA
Saša Vujačič
Vujačič je zadel dve trojki, zagrizen je bil tudi v obrambi. Foto: EPA
Pau Gasol
Gasol je le ze eno podajo zgrešil trojni dvojček. Foto: EPA
Paul Pierce in Glen Davis
Paul Pierce in Glen Davis sta razočarana obsedela na klopi. "Big Baby" je odpovedal na celi črti. Na sedmi tekmi bo morda zaigral celo v prvi peterki, saj je nastop Kendricka Perkinsa zelo vprašljiv. Foto: EPA
Kendrick Perkins
Perkinsu je ob skoku v 7. minuti obrnilo desno koleno. Igrišče je zapustil v velikih bolečinah, do garderobe so mu pomagali, saj ni mogel obremeniti kolena. Foto: EPA
Jordan Farmar in Rajon Rondo
Tipičen prizor s šeste tekme. Bojeviti Jordan Farmar je prehitel Rajona Ronda in žogo podal v napad, kjer so Lakersi zlahka dosegli novi dve točki. Foto: EPA
Jack Nicholson
Legendarni Jack Nicholson je znova komentiral vsako sodniško odločitev. Kenu Mauerju jih je pošteno "napel", ko je dosodil žogo v korist Celticsov. Foto: EPA

Po zadnjih dveh zmagah Celticsov v TD Gardnu so mnogi pričakovali 18. naslov že na šesti tekmi, a Kobe Bryant in Pau Gasol sta imela drugačne načrte. MVP lanskega finala, ki je tudi glavni kandidat za ta laskavi naslov v letošnjem finalu, je dosegel 26 točk in 11 skokov. Španec, ki je razočaral na peti tekmi, je bil blizu trojnega dvojčka (17 točk, 13 skokov in 9 podaj). Lakersi so bili boljši v vseh prvinah igre. Že ob polčasu so vodili z 51:31. Varovanci Doca Riversa so iz igre metali le 33,3-odstotno.
Center Bostona Kendrick Perkins si je pri skoku v sedmi minuti poškodoval koleno in ni več igral, Andrew Bynum zaradi iste poškodbe ni igral v drugem delu. Saša Vujačič je igral 14 minut, dosegel je 9 točk, zadel je dve trojki.
Kobe odgovoril R. Allenu
Christina Aguilera
je čustveno zapela ameriško himno, v prvih vrstah se je znova trlo hollywoodskih zvezdnikov (Lenny Kravitz, Snoop Dogg, Diddy ...). V prostoru za posebne goste je sedela tudi žena ameriškega predsednika Michelle Obama.
Na začetku srečanja je bil razigran Ray Allen, ki je v štirih minutah prispeval osem točk. Po njegovi trojki so Celticsi zadnjič na tekmi vodili (10:12). Bryant je nanizal šest točk zapored, veliki dolžnik finalne serije Ron Artest je zadel izza črte in Lakersi so s serijo 18:6 končali uvodno četrtino (28:18).
Rezervisti Lakersov povišali prednost
Na začetku druge četrtine je Vujačič zadel lep met z leve strani, nato pa podal Lamarju Odomu, ki je povišal na 32:21. Boston je izgubljal žoge na lahek način, klop je bila popolnoma odsotna. Lakersom je uspel delni izid 11:2, Vujačič je bil natančen za tri točke, Jordan Farmar pa je zabil po prodoru mimo Kevina Garnetta za 45:25. Klop Lakersov je igrala z ogromno energije, vsaka odbita žoga je končala v njihovih rokah. V skokih je bilo v prvem delu kar 30:13 za Lakerse, točke s klopi (15:0!).
Izjemno zabijanje Browna
Bostonu ni uspelo ujeti priključka v tretji četrtini. Shannon Brown je v zraku ujel podajo Bryanta in z eno roko atraktivno zabil - najlepša akcija finala (60:40). Vstal je tudi zvesti navijač Jack Nicholson, v Staples Centru je završalo. Celticsi so šli iz ene napako v drugo. Zgrešili so lahka polaganja, predvsem Glen Davis in Shelden Williams sta se naravnost osmešila pod obročem. Vujačič in Artest sta zadela trojki in po treh četrtinah je bilo vse odločeno (76:51).
Stoječe ovacije za Bryanta
Ko je tri minute in 20 sekund pred koncem Phil Jackson (ima že rekordnih deset prstanov, a še nikoli ni vodil sedem tekme v finalni seriji) Bryanta poklical iz igre in ga zamenjal z Vujačičem, so gledalci vstali in Kobeja nagradili z glasnim vzklikanjem MVP.
Oba trenerja zaskrbljena zaradi poškodb centrov
''Obema ekipama se je poznalo dolgo potovanje. Imeli smo več energije. Igrali smo dobro obrambo, odlično smo skakali. Skrbi me poškodba Bynuma, v drugem polčasu ni mogel igrati,'' je dejal Jackson.
''Res nisem pričakoval tako slabe igre. Zelo slabo smo igrali v obrambi v prvem polčasu. Lakersi so igrali odlično, ne samo Kobe, tudi drugi so bili razigrani. Klop je imela veliko energije. Koleno Perkinsa res ni videti dobro. Glen Davis bo moral igrati veliko bolje, nisem bil zadovoljen z njim. Ne vem, ali bo lahko Perkins igral na odločilni tekmi. Seveda bi si želel sedmo tekmo doma, a zmagati bomo morali v Los Angelesu,'' je povedal Rivers, ki je bil leta 1994 organizator igre pri New Yorku. Knicksi so v finalu vodili s 3:2 proti Houstonu, nato pa so Rocketsi dobili zadnji dve srečanji na domačem parketu.
V letošnji sezoni so imeli Celticsi tri priložnosti, da bi serijo sklenili z zmago v gosteh (Miami, Orlando, Los Angeles), a jim nikoli ni uspelo. V zadnjih treh sezonah so od devetih priložnosti izkoristili le eno (leta 2008 so v finalu Vzhoda ugnali Detroit na šesti tekmi v Palace of Auburn Hillsu).
Allen si je vedno želel igrati na sedmi tekmi
''Vedno sem sanjal, da bom enkrat igral na sedmi tekmi finala. Zdaj je tu. Danes smo odpovedali v prvi četrtini. Nabrali smo si preveč zaostanka in klop je bila nato pred prevelikim pritiskom,'' je pojasnil Ray Allen. Le Utah leta 1998 na tretji finalni tekmi v Chicagu (96:54) je imel še slabši strelski večer v velikih finalih.

Bo Kobe tudi v primeru poraza MVP finala?

''Pred to tekmo sem bil zelo sproščen. Prepričan sem bil, da se nam bo odprlo. Prav nič nisem vesel, saj je pred nami odločilna tekma. Čaka nas zelo težko delo,'' je bil kratek Bryant, ki je v karieri dobil tri nepozabne sedme tekme, izgubil pa je le eno. V TD Gardnu je bilo vse breme na njemu, tokrat pa je imel izjemno pomoč soigralcev. Večina strokovnjakov meni (tudi komentatorja finala Jeff van Gundy in Mark Jackson), da bi moral Kobe postati MVP finala ne glede na razplet sedme tekme.

Lakersi še nikoli niso dobili 7. tekme proti Bostonu
Največje rivalstvo v košarki se bo končalo na pravi način. Epska serija se bo končala s sedmo tekmo. Večni tekmeci so se že štirikrat srečali na sedmi tekmi finala (1962, 1966, 1969 in 1984), vse je dobil Boston. Staples Center so zgradili leta 1999, tako pomembne tekme pa še ni gostil.
Finale, šesta tekma:
LA LAKERS - BOSTON 3:3
89:67 (28:18, 23:13, 25:20, 13:16)
Bryant 26 (9/19) in 11 skokov, Gasol 17, 13 skokov in 9 podaj, Artest 15, Vujačič 9 (3/6) v 14 minutah, Odom 8 in 10 skokov, Brown, Farmar in Fisher po 4, Bynum 2; Allen 19, Pierce 13, Garnett 12, Rondo 10, Robinson 6, Daniels 5, T. Allen 2.

Izid v zmagah je v odebeljenem tisku. Igrajo na 4 zmage po sistemu 2-3-2.
Sedma tekma, petek ob 3.00:
LA LAKERS - BOSTON