Glavni akterji srednega superpokala, oba kapetana in trenerja. Foto: Aleš Fevžer
Glavni akterji srednega superpokala, oba kapetana in trenerja. Foto: Aleš Fevžer
Edo Murić, Dragiša Drobnjak
Edo Murić in Dragiša Drobnjak sta skupaj igrala pri Krki, velika prijatelja pa sta zdaj kapetana glavnih slovenskih košarkarskih rivalov. Foto: Aleš Fevžer
Krka in Union Olimpija v sredo za prvo lovoriko

Tekma bo v sredo ob 20.00 v Portorožu, saj je bila Splošna plovba lani najboljša v drugi ligi. Lovoriko brani Krka, ki v novo sezono vstopa s povratnikom na trenerskem mestu Aleksandrom Džikićem: "Ne vem, kaj lahko pričakujem. Ne vem, kako bo igrala moja ekipa, kaj šele Olimpija. Jasno je, da ne bomo igrali najlepše košarke, bomo pa pokazali borbeno igro. Ne bo najlepša tekma za ljudi, ki bodo prišli v dvorano, in za tiste, ki nas bodo spremljali po televiziji, a tak je termin tekme. Nobena ekipa na začetku sezone ne igra najbolje."

Novomeščani so tik pred začetkom sezone zamenjali igralca. Namesto Derricka Nixa se je pod novomeške obroče vrnil Chris Booker: "Ni najboljša situacija, a zgodile so stvari, na katere je bilo treba reagirati v trenutku. Nisem želel, da med sezono pripeljem ekipo v težave. Problemi niso bili košarkarski. Novi igralci potrebujejo veliko časa, da se vklopijo v novo ekipo. Booker je rešitev, ki nam odgovarja. Imeli smo priložnost, da ga hitro angažiramo. Je igralec, ki se ekstremno dobro vklopi v ekipo. Derrick je sicer bil naš najboljši igralec na pripravah."

Zmaga ekipi z večjo željo
Aktualni državni prvaki v sezono vstopajo tudi z novim kapetanom. Prvič je ta čast doletela Eda Murića: "To je moja prva preizkušnja kot kapetan. To sem si potihoma želel in sem počaščen za to zaupanje. Kasneje sem se priključil ekipi in mislim, da sem se glede na čas dobro vklopil. Sistem že poznam, tako da ni bilo težko. To je prva tekma, igramo proti Olimoiji, kot je to v navadi, ekipi pa se še ne poznata dobro, zato bo težko. Mislim, da bo zmagala ekipa z večjo željo."

V devetih izvedbah superpokala je šestkrat naslov osvojila Olimpija, ki ima letos spet precej spremenjeno ekipo na čelu z novim trenerjem Alešem Pipanom: "Za nas prihaja tekma ob precej nepravem času. Že dan za tem potujemo v Skopje, kjer nas v petek čaka tekma lige ABA. Ne bo časa za pripravo in počitek. Za Olimpijo je vsaka tekma pomembna, tako tudi ta otvoritvena. Obe ekipi še nista pripravljeni na prave stvari, zato ne moremo pričakovati lepote in dinamike v igri, zagotovo pa lahko pričakujemo maksimalno borbenost. Oboji si želimo osvojiti superpokal. Za nas zdaj ni več malih tekem, dali bomo vse od sebe, da dobimo tekmo, ob tej priložnosti pa Krki želim uspešno sezono."

Olimpija letos resno računa na naslov
Zadnji dve pripravljalni tekmi so zmaji izgubili na Poljskem, na obeh srečanjih pa so Ljubljančani močno padli v igri v drugem delu: "Na teh tekmah smo dali priložnost vsem igralcem, kajti rezultat ni bil v ospredju. Vidi se, da smo še neuigrani. Tujci bodo potrebovali nekaj več časa, da spoznajo, kam so prišli, in način dela. Veliko se je treba z njimi pogovarjati, da vidijo, za kaj gre. Odigrali smo nekaj dobrih trenutkov, ti padci pa niti niso skrb vzbujajoči."

Tudi Olimpija ima novega kapetana, to je povratnik v Ljubljano Dragiša Drobnjak, ki je igral tudi že za Krko: "Zelo sem ponosen, da je Edo kapetan Krke, odkar sva skupaj igrala v Novem mestu, ga imam kot za mlajšega brata. Vesel sem, da tako napreduje, in vem, da nas letos čaka kar nekaj derbijev. Vsi superpokali so isti, ekipe so neuigrane, ni lepe igre ... Mi smo čisto novo moštvo, še sami se ne poznamo dobro. Zdaj ni več treningtekem. Superpokal nam veliko pomeni. Morda so te tekme v preteklosti za Olimpijo bile bolj kot pripravljalne, za letošnjo ekipo pa pomeni veliko že s psihološkega vidika. Krka je v zadnjih štirih letih prevzela primat z državnimi naslovi, s to zmago pa bi ji lahko napovedali, da jo letos čaka težko delo in da resno računamo na naslov državnega prvaka."

Krka in Union Olimpija v sredo za prvo lovoriko