Dallas je dosegel zelo pomembno zmago v boju za šesto mesto, ki še neposredno prinaša končnico. Foto: Reuters
Dallas je dosegel zelo pomembno zmago v boju za šesto mesto, ki še neposredno prinaša končnico. Foto: Reuters

Mavsi, ki so pred 24 urami zmagali v Utahu, so slavili zmago petič zapored, devetič z Luko Dončićem v postavi. 25-letni Ljubljančan je bil z 28 točkami prvi strelec tekme, 26 jih je dal že v prvem polčasu, ob visokem vodstvu pa ga je Jason Kidd v zadnji četrtini lahko pustil na klopi. V 32 minutah je kapetan slovenske reprezentance, ki je iz igre metal 10/18, v statistiko vpisal še 11 skokov, šest podaj in tri ukradene žoge. S 24 točkami in osmimi podajami je bil razigran tudi Kyrie Irving. 22 točk je s klopi dodal Tim Hardaway, P.J. Washington pa se je izkazal s 14 točkami in 13 skoki.

Ne glede na to, kako bi trenerji radi, da je obramba popolna že v pripravah pred sezono, včasih potrebuješ čas. Toda ni boljšega trenutka, da igraš dobro obrambo, kot je to marca, ko se igrajo odločilne tekme. Kar zadeva napad, pa verjamemo, da imamo enega najboljših v ligi.

Jason Kidd, trener Dallasa

Vsi štirje so bili po štirikrat uspešni za tri. Dallas je imenitno metal trojke, saj jih je 22 zadel z več kot 56-odstotno uspešnostjo. Iz igre je bil več kot 55-odstoten, na drugi strani pa je bil Sacramento le nekaj več kot 38-odstoten. Gostje, ki so izgubili le devet žog, so dobili skok (50:42) in zbrali več podaj (33:27). Temelj dobre igre so postavili v obrambi, saj so napadalni ritem ujeli, potem ko so bili uspešni defenzivno. Ko so naredili največjo razliko, so predvsem dobro delo opravili pri branjenju pod obročem. "Vse boljši smo v obrambi. Imamo igralce, ki so res dobri defenzivno. Cela ekipa posluša in res se posvečamo obrambi. Tako moramo nadaljevati. Gremo iz tekme v tekmo. Vedeli smo, da je pred nami zahteven nasprotnik. Navijači so tukaj zelo glasni in čez dva dni nas čaka še ena težka tekma," je bil zadovoljen Dončić.

Domantas Sabonis je na 55. tekmi zapored dosegel dvojni dvojček, s čimer je še podaljšal rekordni niz v Ligi NBA, vendar jih je po sedmih točkah v prvi četrtini nato dal le še pet. De'Aaron Fox je bil z 18 najboljši strelec Kraljev. To je bil tretji medsebojni obračun v sezoni, predtem je Sacramento dvakrat zmagal v Teksasu. Pred tekmo sta bili moštvi izenačeni, zdaj pa je Dallas pri 43 zmagah in 29 porazih. V kalifornijski prestolnici ga še ena tekma čaka v noči na soboto ob 3.00 po slovenskem času. Do konca rednega dela ima še deset obračunov, trenutno pa je v nizu petih gostovanj. Iz Sacramenta se seli v Houston in zatem v San Francisco.

Luka Dončić in soigralci so v pravem trenutku ujeli vrhunsko formo. Slovenski zvezdnik je vmes izpustil dvoboj z Oklahoma Cityjem, tako da so z njim v ekipi Mavsi v nizu devetih zmag, sicer pa so zmagali petič zapored. Foto: Reuters
Luka Dončić in soigralci so v pravem trenutku ujeli vrhunsko formo. Slovenski zvezdnik je vmes izpustil dvoboj z Oklahoma Cityjem, tako da so z njim v ekipi Mavsi v nizu devetih zmag, sicer pa so zmagali petič zapored. Foto: Reuters

Uvodne minute so pripadle gostiteljem. Vse je šlo prek Sabonisa, Kidd pa je hitro po dveh osebnih napakah Daniela Gafforda naredil menjavo na položaju centra in v igro poslal Derecka Livelyja. Po slabi minuti in "timeoutu" je bil Dončić natančen izza črte prek Litovca, potem pa je za hrbtom podal Washingtonu, ki je v uvodni četrtini zadel vse tri poskuse za tri, vse po Lukovih podajah, in Dallas je prvič povedel. Ob koncu četrtine je bil razigran Hardaway, Mavsi so si priigrali šest točk naskoka, po 12 minutah pa so vodili z 31:28. Dončić je zbral sedem točk, tri skoke in štiri podaje, na drugi strani je bil še učinkovitejši Sabonis, ki je prav toliko točkam dodal štiri skoke in pet podaj.

V noči na soboto bo imel na novem obračunu v Golden 1 Centru Dallas priložnost, da ima kljub dvema domačima porazoma boljši medsebojni izkupiček s Sacramentom, kar bo v boju za neposredno uvrstitev v končnico zelo pomembno. Foto: Reuters
V noči na soboto bo imel na novem obračunu v Golden 1 Centru Dallas priložnost, da ima kljub dvema domačima porazoma boljši medsebojni izkupiček s Sacramentom, kar bo v boju za neposredno uvrstitev v končnico zelo pomembno. Foto: Reuters

Po dobrih dveh minutah nadaljevanja je Alex Len popeljal Kingse v vodstvo, takoj pa je odgovoril Luka z dvema trojkama in v minuto odmora prisilil Mika Browna. V nekaj več kot treh minutah je Ljubljančan dosegel deset točk, po dobrih šestih minutah druge četrtine pa je Irving zadel za +8 Dallasa, ki je naredil delni izid 12:3. Kmalu zatem je Kidd posredoval z minuto odmora, ko je Sacramento hitro zmanjšal zaostanek, po četrti Dončićevi trojki pa je slabe tri minute pred koncem polčasa razlika narasla na devet. 53:58 je bil rezultat ob premoru, Dončić pa je dal že 26 točk, ob tem je pristavil še sedem skokov in pet podaj. Fox je bil s 14 točkami prvi domači strelec prve polovice tekme.

Čeprav je dal slovenski zvezdnik v tretji četrtini le dve točki, pa je Dallas v tem delu igre povsem nadigral Kralje. Četrtino, ki jo je dobil za 15, je imenitno odprl Irving. Po dveh minutah je metal trojko za prvo dvomestno prednost, a zgrešil, toda že minuto pozneje – medtem je podal Derricku Jonesu za uspešen met za tri – je bil izza črte natančen za +12. Luka je zadel za +14, potem je bil za tri natančen Washington, Irving pa je prehitel obrambo Sacramenta za delni izid 15:2. Tudi domača minuta odmora ni prekinila naleta Mavsov. Nadaljeval je Dante Exum s trojko, Livley pa je zabil za +24. Svoje je dodal še Hardaway, ki je bil izza črte natančen za 94:69. 7:0 je bil odgovor Kraljev, 76:96 pa je bil rezultat po treh četrtinah.

S 7:0 so gostje začeli zadnji del srečanja in kmalu je puško v koruzo vrgel tudi domači trener Brown. Dončić je tako presedel celotno zadnjo četrtino, hitro pa so se mu na klopi pridružili tudi preostali nosilci teksaške zasedbe. Razlika je narasla celo na 39, 36 pa je znašala ob koncu.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Po velikem preobratu in dveh podaljških Lakersi slavili zmago v Milwaukeeju

Kljub odsotnosti LeBrona Jamesa so Lakersi po velikem preobratu dosegli zmago v Milwaukeeju (124:128). Odločitev je padla šele po dveh podaljških, potem ko so Bucksi zapravili 19 točk naskoka. Še na polovici zadnje četrtine so vodili z dvomestno prednostjo, dobre tri minute pred koncem pa za devet. Taurean Prince je s prostima metoma, ko je ostalo še 43 sekund, izenačil. V nadaljevanju je Khris Middleton zgrešil s polrazdalje, D'Angela Russella pa je ustavil Malik Beasley. Janis Andetoumbo je bil s težkega položaja dve sekundi pred koncem neuspešen, Austin Reaves pa na drugi strani ob sireni ni bil daleč od uspeha z velike razdalje.

V prvem podaljšku je Damian Lillard s trojko popeljal gostitelje v vodstvo, ko je ostalo še 13 sekund. Russell je z dvema prostima metoma izenačil, Anthony Davis pa je onemogočil Lillarda v prodoru. 38 sekund pred koncem drugega podaljška je Reaves zadel trojko za 121:124. Lillard je bil na drugi strani neuspešen za tri, Andetokumbo pa je dobil skok, vendar potem zgrešil oba prosta meta. Russell in Davis sta zadela po dva in potrdila zmago Jezernikov.

To je ena tistih tekem, na katerih se lahko predaš in se ozreš že proti naslednji ali pa ne popuščaš in se boriš do konca, da si vsaj priboriš možnost za preobrat,“ je dejal Reaves, ki je dosegel drugi trojni dvojček v karieri. Statistiko je napolnil z 29 točkami, 14 skoki in desetimi podajami. Igral je 47 minut. Kar 52 jih je na parketu prebil Davis, ki je blestel s 34 točkami in 23 skoki. Trojni dvojček, devetega v sezoni, je zbral tudi Janis, ki je 29 točkam dodal 21 skokov in 11 podaj. Lillard je pristavil 27 točk.

Thunder zapravil +20, a po preobratu vseeno zmagal

Oklahoma City je s 119:112 v gosteh ugnal New Orleans. Thunder je v tretji četrtini vodil za 20 točk, potem pa je sledil preobrat. Po visokem zaostanku so gostitelji naredili delni izid 20:2. Tri minute pred koncem so povedli za pet točk, nato pa je preobrat pripravila gostujoča zasedba, ki je srečanje sklenila s serijo 12:0. Ko je ostala še minuta in pol, je izza črte izenačil Shai Gilgeous-Alexander, ki je nato še ukradel žogo, Luguentz Dort pa je 25 sekund zatem s trojko popeljal Grom v vodstvo. Pri Oklahomi je 26 točk prispeval Jalen Williams, Josh Giddey jih je dodal 25, SGA pa 24. Zion Williamson je bil na domači strani razigran z 29 točkami in desetimi podajami.

Dončić blestel v prvem polčasu

Tekme 26. marca:
SACRAMENTO – DALLAS
96:132 (28:31, 25:27, 23:38, 20:36)
Fox 18, Murray 17, Sabonis 12 in 11 skokov, Ellis in Monk po 10, Barnes 7, Mitchell in M. Jones po 6, Len 5, Duarte 3, C. Jones 2; Dončić 28 (10/18 iz igre, 4/8 za tri, 4/5 PM), 11 skokov in 6 podaj v 32 minutah, Irving 24, Hardaway 22, Washington 14 in 13 skokov, Gafford 10, Jones 8, Hardy 7, Exum in Lawson po 6, Lively 4, Morris 3.

MIAMI – GOLDEN STATE 92:113
Adebayo 24, Rozier in Highsmith po 15, Jaquez 12, Jović 11, Martin 10; Thompson 28, Kuminga 18,Curry in Wiggin po 17.

MILWAUKEE – LA LAKERS
** 124:128 (32:16, 26:26, 30:32, 13:27)
J. Andetokumbo 29 (14/25 iz igre), 21 skokov in 11 podaj, Lillard 27 (9/29 iz igre, 3/14 za tri), Beasley 21 (5/14 za tri), Portis 18 in 13 skokov, Middleton 12 (4/15 iz igre, 2/7 za tri), B. Lopez 9, Crowder 5, Green 3; Davis 34 (12/31 iz igre) in 23 skokov v 52 minutah, Reaves 29 (10/20 iz igre, 4/11 za tri), 14 skokov in 10 podaj, Russell 29 (7/22 iz igre, 5/12 za tri) in 12 podaj, Hačimura 16 in 14 skokov, Prince 9, Dinwiddie 7, Hayes in Christie po 2, James ni igral.
** - po dveh podaljških

NEW ORLEANS – OKLAHOMA CITY 112:119
Williamson 29 in 10 podaj, McCollum 23, Jones in Murphy po 16; Jal. Williams 26, Giddey 25, Gilgeous-Alexander 24, Holmgren 16.


Tekme 27. marca:
CHARLOTTE – CLEVELAND
ORLANDO – GOLDEN STATE
WASHINGTON – BROOKLYN
ATLANTA – PORTLAND
PHILADELPHIA – LA CLIPPERS
TORONTO – NEW YORK
CHICAGO – INDIANA
MEMPHIS – LA LAKERS
MINNESOTA – DETROIT
OKLAHOMA CITY – HOUSTON
UTAH – SAN ANTONIO
DENVER - PHOENIX

  VZHODNA KONFERENCA                  
                                      
BOSTON CELTICS          72 57 15  79,2
MILWAUKEE BUCKS         72 46 26  63,9
CLEVELAND CAVALIERS     72 44 28  61,1
NEW YORK KNICKS         71 43 28  60,6
ORLANDO MAGIC           71 42 29  59,2
INDIANA PACERS          73 41 32  56,2
--------------------------------------
MIAMI HEAT              72 39 33  54,2
PHILADELPHIA 76ERS      72 39 33  54,2
CHICAGO BULLS           72 34 38  47,2
ATLANTA HAWKS           71 32 39  45,1
--------------------------------------
BROOKLYN NETS           72 27 45  37,5
TORONTO RAPTORS         72 23 49  31,9
CHARLOTTE HORNETS       71 17 54  23,9
WASHINGTON WIZARDS      72 14 58  19,4
DETROIT PISTONS         72 12 60  16,7
  ZAHODNA KONFERENCA                  
                                      
DENVER NUGGETS          72 51 21  70,8
OKLAHOMA CITY THUNDER   71 50 21  70,4
MINNESOTA TIMBERWOLVES  71 49 22  69,0
LOS ANGELES CLIPPERS    71 44 27  62,0
NEW ORLEANS PELICANS    72 44 28  61,1
DALLAS MAVERICKS        72 43 29  59,7
--------------------------------------
SACRAMENTO KINGS        72 42 30  58,3
PHOENIX SUNS            72 42 30  58,3
LOS ANGELES LAKERS      72 40 32  55,6
GOLDEN STATE WARRIORS   71 37 34  52,1
--------------------------------------
HOUSTON ROCKETS         71 36 35  50,7
UTAH JAZZ               72 29 43  40,3
MEMPHIS GRIZZLIES       72 24 48  33,3
PORTLAND TRAIL BLAZERS  72 19 53  26,4
SAN ANTONIO SPURS       72 16 56  22,2

538