Primož Brezec je bil s 17 točkami najučinkovitejši igralec na tekmi. Foto: EPA
Primož Brezec je bil s 17 točkami najučinkovitejši igralec na tekmi. Foto: EPA
Makedonski košarkarji
Makedonski košarkarji so v drugi četrtini popolnoma razbili igro slovenske izbrane vrste in po delnem izidu 18:4 po zaostanku za 10 točk povedli z 31:35. Foto: MMC RTV SLO
Zoran Dragič
Zoran Dragič je v 24. minuti tekme doživel reprezentančni krst. Foto: MMC RTV SLO

V prvi četrtini so Slovenci igrali solidno, v obrambi so igrali zbrano, svojega nasprotnika večkrat prislili v napako, v napadu pa so pridno polnili koše. Vseeno se niso uspeli odlepiti od Makedoncev, ki so na vsako napako v napadu odgovorili s košem. V tem elementu sta bila še najbolj dejavna Todor Gecevski in Dimitar Karadžovski, ki sta dosegla več kot polovico makedonskih točk (10). Rezultat prve četrtine je z dvema prostima metoma postavil Goran Jagodnik (20:17).


Delni izid 18:4 za vodstvo Makedoncev
Drugo četrtino so Slovenci začeli bliskovito in s sedmimi hitrimi točkami Gašperja Vidmarja in Uroša Slokarja povedli za 10 točk, nato pa je njihova igra popolnoma razpadla. V napadu je bilo vse preveč netočnih podaj, v obrambi so slabo krili odlične strelce, ki so koše polnili izza črte za tri točke. V petih minutah so Makedonci z delnim izidom 18:4 povedli s 31:35, blestel je predvsem Vojdan Stojanovski, ki je v drugi četrtini dosegel 9 točk (2 trojki). Izid ob polčasu (33:39) je postavil Darko Sokolov.

Reprezentančni krst Zorana Dragiča
V drugem polčasu je svoj reprezentančni krst doživel Zoran Dragič, ki je v igro vstopil 6 minut pred koncem tretje četrtine namesto Boštjana Nachbarja, minuto in pol kasneje je dosegel svoji prvi točki za Slovenijo. Vseeno pa varovanci Bečiroviča niso uspeli odpraviti napak v obrambi iz prvega polčasa, zaradi česar do možnosti po povratku ni prišlo. Makedonci so okoli slovenske obrambe odlično prenašali žogo, vsakič znova je nekdo ostal sam na črti za tri točke in je to tudi spretno izkoristil. Proti koncu četrtine je prednost nasprotnika skopnea na +3, potem ko sta Primož Brezec (!) in Jaka Klobučar zadela trojko, a je slovenska reprezentanca pred začetkom zadnje četrtine na koncu vseeno zaostajala za 5 točk.

Jagodnik prinesel vodstvo, Gecevski ga je vzel
V zadnjem delu tekme so Slovenci igrali zbrano, a so kljub temu nasprotnika spet puščali samega na črti za tri točke. K sreči se je Makedoncem večkrat zatresla roka, zaradi česar so zapravili nekaj napadov, Bečirovičeva četa pa je s trojko Jagodnika znova povedla (60:58). Prednost vseeno ni trajala dolgo, sledile so nove netočne podaje in Makedonci so zopet prevzeli vodstvo. V končnici (ob slovenskem vodstvu z 68:69) je luknjo v obrambi pod košem izkoristil Gecevski in postavil končni izid 69:70. Slabi dve sekundi pred iztekom srečanja je poskušal z metom za tri točke zmago prinesti Jaka Lakovič, a neuspešno.

Pripravljalna tekma, Ptuj:
SLOVENIJA - MAKEDONIJA
69:70 (20:17, 13:22, 20:19, 16:12)
1.500; Brezec 17, S. Udrih 11, Vidmar 10, Lakovič 9, Jagodnik 7, Slokar in Bečirovič 5, Nachbar 3, Z. Dragič 2.; Gecevski 15, V. Stojanovski 11, Kardžovski 9, Mirakovski, Sokolov in D. Stojanovski 7, Cekovski in Samardžiski 5, Kostovski in Gocevski 2.

Prosti meti: 16/24, 17/23
Met za tri točke: 5/20, 9/31