Po tekmi je Manučar Markoišvili čestital Teemuju Rannikku, s katerim sta dve leti skupaj igrala pri Olimpiji. Foto: Igor Đurović
Po tekmi je Manučar Markoišvili čestital Teemuju Rannikku, s katerim sta dve leti skupaj igrala pri Olimpiji. Foto: Igor Đurović
Manučar Markoišvili
V Cantuju se je Markoišvili, ki je nekaj besed spregovoril tudi po slovensko, vendar je v slovenščini dejal, da je večino pozabil, dobro znašel. Na sliki je skupaj z ženo. Foto: Igor Đurović
Manučar Markoišvili
Navijači zagotovo niso pozabili srčnih predstav Markoišvilija v zeleno-belem dresu. 16. novembra se bo znova predstavil v Ljubljani. Foto: Reuters
Manučar Markoišvili
Igra gruzijske izbrane vrste je precej odvisna od Markoišvilija. Foto: EPA

Markoišvili je eden izmed številnih gruzijskih košarkarjev, ki so se izkazali v Ljubljani. Manu sicer v nasprotju z drugimi v Slovenijo ni prišel naravnost iz domovine, saj ga je kot izjemno obetavnega mladeniča že pri 16 letih na Zahod zvabil treviški Benetton, kjer pa ni dočakal prave priložnosti. Po posoji v Nemčiji se je leta 2004 preselil k Olimpiji, kjer je ob Vladimirju Stepanii in Vladimirju Boisi pustil med navijači od Gruzijcev največji pečat.

Zmaga Olimpije povsem zaslužena
"Čestital bi Olimpiji, saj si je res zaslužila to zmage. Bili so bolj agresivni, imeli so več energije in enostavno so si bolj želeli zmagati. Odigrali smo slabo, in to pred našimi navijači, kar je naša velika napaka. To je šele začetek, in upam, da bomo hitro zaigrali tako, kot je treba," je po tekmi v Cantuju povedal košarkar, ki bo kmalu dopolnil 26 let.

Na tekmi prvega kroga Evrolige je Olimpija v gosteh presenetila Cantu (84:71), ki v letošnji sezoni igra odlično, prav Markoišvili pa je glavni nosilec igre morda trenutno celo najboljšega italijanskega kluba. Igra dvakratnih evropskih prvakov se veliko vrti okoli 196 centimetrov visokega branilca, ki je odlično začel tudi obračun proti zmajem, vendar je hitro imel težave z osebnimi napakami, zaradi česar se mu ni uspelo povsem razigrati. Vseeno je zbral 13 točk in bil drugi strelec gostiteljev.

Olimpije Italijani niso podcenjevali
Cantu je letošnjo sezono začel s sedmimi zmagami, pred domačimi navijači v dvorani Pala Desio pa se je prebil tudi skozi kvalifikacije v Evroligo. Osvojil je proti Sieni še italijanski superpokal in je bil pred tekmo nesporni favorit na obračunu z Olimpijo. Kljub temu je Markoišvili zatrdil, da oni niso podcenjevali nasprotnika in da to zagotovo ni razlog za poraz: Kljub dobrim rezultatom nismo podcenjevali Olimpije. Če kdo to naredi, je to velika napaka. Olimpijo dobro poznam in vedno ima konkurenčno ekipo. Letošnja je mlada in zelo nevarna. Poznam tudi trenerja Filipovskega. Njegove ekipe znajo igrati. Olimpija je še posebej nevarna na takih gostovanjih, saj nima česa izgubiti. Vedeli smo, kaj se bo zgodilo, če jih podcenjujemo. Na koncu smo izgubili, vendar vsekakor to ni bil razlog."

Po mnenju branilca Cantuja, ki sodi med klube z največ mednarodnimi lovorikami, je odločila enostavno dobra igra mlade vrste ljubljanskega evroligaša: "Olimpija je zelo dobra ekipa, ki ima odlične mlade košarkarje. Ti igralci so zelo nadarjeni in tokrat so si res zaslužili zmago. Nas ni prav nič presenetila, saj smo vedeli, kako igra, in smo tudi pričakovali tak obračun. Skozi vso tekmo so nam gostje povzročali ogromno težav pod obročem, na koncu pa so tekmo odločili z meti izza črte. Vedeli smo, kje so njihove glavne nevarnosti, a nam jih ni uspelo ustaviti."

Markoišvili ostal navijač Olimpije
"Lepo bo znova igrati v Ljubljani. Po odhodu iz Olimpije še nisem igral,"
se Markoišvili, ki je lani z gruzijsko reprezentanco debitiral na Eurobasketu in bil tretji strelec izbrane vrste v Litvi, veseli vrnitve v Ljubljano. Cantu bo v Stožicah gostoval 16. novembra. Gruzija se je sicer uvrstila tudi na evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Sloveniji, Markoišvili pa je eden glavnih nosilcev reprezentance. Dres Olimpije je odlični branilec nosil tri sezone. Nato je odšel v Kijev, od leta 2009 pa si kruh služi v Cantuju.

Po nekoliko zadržanem začetku v Ljubljani, se je dobro ujel in hitro postal eden najboljših pri Olimpiji. Sodeloval je tudi z zdajšnjim trenerjem zmajev Sašom Filipovskim, od katerega se je veliko naučil: "Dobro se spominjam časov, ko sem igral v Ljubljani. Zame so to eni najlepših spominov v karier in tudi iz igralskega vidika, sem v Ljubljani odigral ene najboljših sezon. Veliko sem se naučil od Filipovskega in drugih trenerjev, ki sem jih imel pri Olimpiji. Ta klub mi je veliko dal in tudi, ko sem odšel, sem vedno spremljal Olimpijo in zanjo navijal. Žal je klub vedno imel težave z denarjem. Upam, da se bo to letos oziroma kmalu spremenilo. Ta mlada ekipa - s prodajo igralcev in podobno - lahko prinese svetlo prihodnost."

Iz Desia