Zmagovalec te tekme se bo v četrtfinalu srečal z boljšim iz dvoboja med Partizanom in Bursasporjem. Foto: www.alesfevzer.com
Zmagovalec te tekme se bo v četrtfinalu srečal z boljšim iz dvoboja med Partizanom in Bursasporjem. Foto: www.alesfevzer.com

Ob 19.00 čaka zmaje tekma sezone. V osmini finala se bodo pomerili s Türk Telekomom, ki je dobil zadnje tri tekme v Evropskem pokalu, a ljubljanska serija je bistveno daljša, saj bodo proti ankarski zasedbi lovili že deveto zmago zapored. Potem ko so konec januarja imeli slovenski prvaki na svojem "računu" tri zmage in sedem porazov, so redni del po izjemnem nizu končali z 11:7, kar jim je prineslo tretje mesto v skupini B in v prvem krogu izločilnih bojev domač teren.

Sorodna novica Dragić: V napadu imamo veliko orožij, a ključna je naša dobra obramba

V Stožicah se napoveduje prava košarkarska poslastica, saj največja slovenska dvorana že vrsto let ni bila tako polna na klubski ravni. Vstopnice za zeleni ring so hitro pošle, tako da so v prodajo sprostili tudi rdečega. "Super. To smo si vsi želeli. Vsi v osnovi tudi delamo za to. Vesel sem za fante, da so prišli do sem, da se dvorana polni in da je košarka v Ljubljani znova "in". Vse bomo naredili, da še kakšno tekmo pripeljemo domov in v tej sezoni še kdaj zapolnimo Stožice," je pred dvobojem s šesto ekipo skupine A dejal Golemac.

Türk Telekom, klub, v katerem je zaigral tudi zdajšnji športni direktor Cedevite Olimpije Sani Bečirović, je imel na 16 tekmah rednega dela polovičen izkupiček. Od favoritov tekmovanja je na kolena v Ankari spravil Partizana, v gosteh pa je slavil dvakrat – proti Trentu in Lietkabelisu. Kot rečeno, je moštvo, ki ga vodi nekoč odlični nemški reprezentant Henrik Rödl, dobilo zadnje tri evropske tekme, uspešna pa je bila tudi domača popotnica pred gostovanjem v Sloveniji, saj je bilo boljše od Karšiyake (72:71). V turškem prvenstvu sicer z 12 zmagami in 15 porazi zaseda 11. mesto.

Golemac: Türk Telekom je izkušena ekipa, mi pa moramo igrati hitro.

"Gre za zelo izkušeno ekipo. Ima kakovostno zunanjo linijo z Alexom Perezom in Anthonyjem Clemmonsom. Večinoma igrata skupaj, sta pa oba zelo dobra kreatorja. Aubrey Dawkins ima "dobro roko ". Ima dva metra in je zelo atletski. Pod košem sta JaJuan Johnson, ki je lani igral za Bayern, in Octavius Ellis, zelo atletski center, ki je bil lani pri Olympiacosu. Torej imajo tri igralce, ki so lani nastopali v Evroligi. Poleg tega imajo kar nekaj izkušenih turških igralcev, ki se ne bodo ustrašili te tekme," je nasprotnika opisal ljubljanski trener.

Moramo dati vse od sebe in odigrati, kot znamo – čim bolj sproščeno in motivirano. Pomemben bo že začetek. Moramo vstopiti v tekmo agresivno že prvo minuto. Stožice bodo lepo zapolnjene, naša dodatna pomoč in šesti igralec. Verjamem v našo ekipo, da lahko odigra zelo dobro tekmo.

Jaka Blažič, kapetan Cedevite Olimpije

Zmaji so z generalko pred obračunom sezone opravili uspešno, ko so v soboto na domačem parketu v Ligi ABA ugnali Borca (83:80). Ker je šlo za prestavljen dvoboj, Golemac ni mogel računati na enega svojih najboljših igralcev Zorana Dragića, vseeno pa je razporedil minutažo med svoje varovance. Kot je dejal, so se med tednom bolj posvečali pripravi na tekmo s Türk Telekomom, saj jadranski obračun ni imel rezultatskega pomena. Zadovoljen je bil, kako je žoga krožila in s številom skokom, kar je bil dokaz zbranosti. V napadu ima Cedevita Olimpija veliko širino, kar je večkrat dokazala v tej sezoni. Igra bistveno hitreje od tokratnega nasprotnika, zato bo ključno, da bo narekovala ritem igre. Ko odloča ena tekma, bo vsak detajl pomemben, je poudaril Golemac, predvsem pa bo glavna obramba.

"Čas je za končnico in dati moraš vse od sebe. Moramo biti mi tisti, ki diktiramo ritem. Mi tisti, ki se prvi vržemo za žogo in močneje udarimo. Imamo kakovost, da jih premagamo. Moramo še bolj garati v obrambi, saj sem prepričan, da ne morejo teči z nami. Iz dobre obrambe lahko razvijemo svojo igro. Vemo, kako smo bili videti ta dva meseca, ko nam je hitra igrala prinašala samozavest. Pričakujemo nervozno tekmo, saj odloča le ena tekma. Talent lahko dobi eno, dve ali tri tekme, a možgani in obramba zmagujeta tako pomembne tekme in osvajata trofeje. Moramo biti pravi. Ne smemo pričakovati, da bomo dali 20 trojk. Moramo samo razmišljati, kako obraniti. To je tisto, na kar lahko vpliva. Če gre notri ali ne, bo odvisno od inspiracije enega ali dveh," je dodal Golemac.


Pred košarkarji Olimpije tekma leta, upajo, da šele prva

Osmina finala, tabela, torek ob 19.00:
CEDEVITA OLIMPIJA – TÜRK TELEKOM

Sreda ob 20.30:
PARTIZAN – BURSASPOR

Torek:
ANDORRA – BUDUĆNOST

Sreda:
GRAN CANARIA – SLASK WROCLAW

VALENCIA – HAMBURG TOWERS

METROPOLITANS 92 – REYER VENEZIA

VIRTUS BOLOGNA – LIETKABELIS

Torek:
JOVENTUT – RATIPHARM ULM