Dikembe Mutombo je kariero končal, ko je bil star 43 let. Igral je za Denver, Atlanto, Philadelphio, New Jersey, New York in Houston. Foto: EPA
Dikembe Mutombo je kariero končal, ko je bil star 43 let. Igral je za Denver, Atlanto, Philadelphio, New Jersey, New York in Houston. Foto: EPA
Dick Bavetta
Legendarni Dick Bavetta je lani končal dolgo kariero. Foto: EPA

ki je prejel to veliko priznanje.

Generacijo 2015 so predstavili v Indianapolisu na novinarski konferenci pred finalom Lige NCAA, kjer se bosta pomerili univerzi Duke in Wisconsin. Uradna slovesnost ob sprejetju bo v Springfieldu, kjer je tudi sedež Hiše slavnih, septembra. "Letos je izbrana skupina izstopajočih posameznikov, ki predstavljajo veliko obdobij in plati košarke. Njihov vpliv na košarko je izjemen. Veseli nas, da jih lahko počastimo," je povedal predsednik sveta Hiše slavnih Jerry Colangelo.

Mutombo štirikrat najboljši obrambni igralec
Že februarja so objavili pet imen, ki so imela velik vpliv v različnih obdobjih in področjih košarkarske zgodovine. To so Louis Dampier, John Isaacs, Lindsay Gaze, Tom Heinsoh in George Raveling, ki so bili izbrani neposredno. Zdaj so objavili še ostale nove člane, ki so morali dobiti vsaj 18 od 24 glasov članov komiteja, ki skrbi za izbor v Košarkarsko hišo slavnih. To so Mutombo, Dick Bavetta, John Calipari, Spencer Haywood, Jo Jo White in Lisa Leslie.

Mutombo, ki se je rodil v Kongu, je eden najboljših obrambnih igralcev v NBA-ju vseh časov. Kar 18 let je igral v najmočnejši ligi na svetu, osemkrat je zaigral na tekmi All Star, štirikrat pa je bil izbran za najboljšega obrambnega igralca lige. Po številu blokad v NBA-ju zaostaja le za Olajuwonom. Zdaj je 48-letni nekdanji center, ki je kariero končal pred šestimi leti, zelo dejaven na humanitarnem področju.

Bavetta v ligi sodil kar 39 let
Izbrali so tudi Bavetto, najbolj legendarnega sodnika Lige NBA vseh časov. Lani je končal kariero, v ligi pa je pravico delil kar 39 let. Od leta 1975, ko je začel soditi, ni izpustil niti ene dodeljene tekme. Niz je trajal več kot 2.600 tekem. Calipari je leta 2012 z univerzo Kentucky osvojil naslov v Ligi NCAA, trikrat pa je bil izbran za trenerja leta v študentski ligi. Letos je prvo tekmo z Wildcatsi izgubil šele v polfinalu.

Haywood je štirikrat nastopil na tekmi All Star, dvakrat pa je bil izbran v prvo peterko Lige NBA. Bil je tudi najkoristnejši igralec nekdanje profesionalne Lige ABA, leta 1980 pa je z Lakersi postal prvak NBA-ja. White je na tekmi All Star nastopil sedemkrat, dvakrat je s Celticsi postal prvak, leta 1976 pa je bil tudi v finalu MVP. Lisa Leslie je ena izmed prvih zvezdnic Lige WNBA. Trikrat je bila najkoristnejša igralka lige in tudi prva, ki je zabila v ligi. Dvakrat je bila prvakinja WNBA- in obakrat tudi MVP-finala. Z ameriško reprezentanco je osvojila tudi štiri zlate olimpijske medalje in dva naslova svetovne prvakinje.