Boštjan Nachbar je v Ligi NBA nazadnje igral za New Jersey, nato pa podpisal pogodbo z Dinamom. Moskvo zapušča že po enem letu z grenkim priokusom, saj mu klub dolguje precej denarja. Foto: MMC RTV SLO
Boštjan Nachbar je v Ligi NBA nazadnje igral za New Jersey, nato pa podpisal pogodbo z Dinamom. Moskvo zapušča že po enem letu z grenkim priokusom, saj mu klub dolguje precej denarja. Foto: MMC RTV SLO
V dresu Dinama
Odlični krilni košarkar bo zagotovo tudi eden od nosilcev igre slovenske reprezentance na letošnjem evropskem prvenstvu, ki bo septembra na Poljskem. Foto: EPA
Zabijanje
Prepričan je, da je za njim dobra sezona, čeprav moštvo ni doseglo tistega, kar si je želelo. Bralce MMC-ja je Nachbar navdušil z zanimivimi zgodbami iz košarkarskega zakulisja. Foto: EPA
Pogovor z Boštjanom Nachbarjem

"Vsako leto se je lepo vrniti v domovino, če pa prideš iz hladne Rusije, je toliko lepše," je povedal za uvod MMC-jevega intervjuja. Nachbar se je preteklo sezono iz Lige NBA presenetljivo preselil v Moskvo in podpisal bogato pogodbo za Dinamo. Toda razmere so se zelo spremenile in klub zaradi gospodarske krize ni mogel plačati igralcev, zato je Nachbar razdrl pogodbo. Kje bo nadaljeval kariero, naj bi bilo znano čez en mesec.


Ste po sezoni že zelo utrujeni, ali pa ste še lačni košarke in se boste motivirani pridružili reprezentanci?
Apetita po košarki nikoli ne zmanjka. Je pa res, da po naporni sezoni telo potrebuje počitek. Zdaj me že malo srbijo podplati in roke in bil rad prijel žogo v roke ...

Kakšno je zanimanje za košarko v Rusiji? So bile dvorane polne?
Bil sem negativno presenečen. Navijači se niso odzvali. To ni liga, ki bi vsaj v Moskvi ljudi zanimala. Če je večji derbi, ali če v Evroligi igra CSKA, se zbere več ljudi, sicer pa so dvorane prazne.

Potem ste bili kar šokirani, kot ste iz NBA-ja prišli v prazne ruske dvorane?
Saj sem pričakoval, da na tekmah ne bo 20 tisoč ljudi, kot je običaj v Ameriki, a vseeno sem, ker smo imeli močno ekipo, pričakoval, da bo podpora večja.

Ste v zadnjem letu košarkarsko napredovali ali nazadovali?
Ne, mislim, da nazadovati enostavno ni bilo mogoče. Odigral sem veliko tekem, igral veliko minut, bil nosilec igre … Mislim, da sem celo naredil korak naprej, ker sem imel drugačno vlogo kot v ZDA. Izboljšal sem svojo igro. Mislim, da je za mano dobra sezona.

Koliko so vam pri Dinamu ostali dolžni?
Precej, a to zdaj prepuščam svojemu agentu. Rad pa bi seveda dobil tisto, kar mi pripada, in upam, da bodo Rusi toliko pošteni, da mi bodo vse izplačali.

Ste v zadnjem mesecu navezali stik s kakim klubom v Ligi NBA?
Ne, treba je počakati. V Evropi se še igrajo državna prvenstva, tudi v Ameriki je končnica. Ni čas zato. Prav ustreza mi, da se malo spočijem. Nekje konec junija se bodo začeli dogovori.

Za MMC ste pisali odlične bloge. Se lahko nadejamo še kakšnega bloga?
Bili smo dogovorjeni, da bi napisal tri bloge, a odziv je bil fantastičen. Vidim, da ljudje radi berejo o življenju športnika z drugega vidika, da jih zanima zakulisje ... Mislim, da se bo še našel čas, da kaj napišem, morda pride na vrsto tudi knjiga.

Preberete veliko knjig? Ste v Rusiji brali ruske literate?
Ruskih avtorjev ravno ne, res pa rad berem različne knjige in pišem. To žilico imam od malih nog, pred desetimi leti sem že pisal neke zgodbice in imam doma zvezke. Kaže, da mi je to ostalo v krvi.

T. O.

Pogovor z Boštjanom Nachbarjem