Letošnja sezona Lige NBA je vse bolj ogrožena. Foto: Reuters
Letošnja sezona Lige NBA je vse bolj ogrožena. Foto: Reuters

Košarkarji vodstvu lige očitajo ustvarjanje monopola ter onemogočanje delovanja prostega trga. Zastopniki košarkarjev, med prvimi sta tožbe vložila tudi Carmelo Anthony in Kevin Durant, v protimonopolni tožbi opozarjajo, da lastniki z odpovedjo tekem lige kršijo več zakonov, predvsem pa košarkarjem kratijo pravico do dela.

Tožniki lastnikom klubov očitajo, da blokada igralcev, ki se je začela 1. julija, predstavlja nezakoniti bojkot. Igralci so prav tako mnenja, da lastniki z vnaprejšnjim določanjem cen omejujejo prosto trgovino in da so z zadnjim ultimatom košarkarjem s predlogom "vzemi ali pusti" izničili konkurenčni trg za večino igralcev v Ligi NBA.

Igralci zahtevajo "trojno odškodnino", torej trikratno vsoto od več kot dveh milijard dolarjev, ki bi jih dobili, če bi bila odigrana celotna sezona 2011/2012. Razlog je "nepopravljiva škoda zaradi preprečitve igranja v njihovih zelo kratkih NBA-karierah".

Vodstvo lige je danes tudi uradno odpovedalo tekme do 15. decembra. To pomeni, da je zaradi "zaklenjene lige" odpovedano že 324 ali 26 odstotkov sezone.