Aleksej Nikolić igra v tej sezoni v povprečju dobrih 21 minut na tekmo, v Fibini ligi prvakov dosega nekaj več kot šest, v španskem prvenstvu pa sedem točk na tekmo. Foto: www.alesfevzer.com
Aleksej Nikolić igra v tej sezoni v povprečju dobrih 21 minut na tekmo, v Fibini ligi prvakov dosega nekaj več kot šest, v španskem prvenstvu pa sedem točk na tekmo. Foto: www.alesfevzer.com

26-letni Postojnčan je zdaj že eden izmed izkušenejših reprezentantov, saj je nastopil že na evropskem in svetovnem prvenstvu, pa torej tudi na olimpijskih igrah. Potem ko je poleti v Kaunasu in Tokiu prihajal s klopi, pa bo zdaj prevzel večje breme, saj bo prvi organizator igre: "Vedno, ko se zberemo v reprezentanci, je lepo. Ko smo se peljali na prvi trening, sem razmišljal, da vsi z veseljem pridemo, saj hočemo in radi igramo za reprezentanco. Vsem nam to veliko pomeni, kar smo pokazali tudi na olimpijskih igrah in zdaj želimo tudi nadaljevati tako. Hkrati je tudi dobro za vse igralce, da malce zamenjamo klubski ritem, ko pridemo v reprezentanco. Je tudi nekakšna psihična osvežitev za vse nas."

Sorodna novica Sekulić: Imamo dovolj kakovosti, da Hrvaško premagamo v gosteh

Trenutno četrta izbrana vrsta Fibine lestvice se je zbrala prvič po zelo uspešnem poletju, ko je premierno zaigrala pod petimi krogi. Slovenski košarkarji, ki so v zadnjih štirih letih poskrbeli za dva tako odmevna rezultata, kot sta naslov evropskih prvakov in polfinale olimpijskih iger, so zdaj začeli kvalifikacije za svetovno prvenstvo. Zelo kratke priprave na prvo okno bojev za vstopnico na turnir, ki ga bodo gostili Filipini, Indonezija in Japonska, imajo na Obali. Bivajo v Portorožu trenirajo pa v Kopru, kjer se bodo v nedeljo (20.00) pomerili s Švedsko. Še prej jih v četrtek (20.45) v dvorani Dražena Petrovića v Zagrebu čaka dvoboj s Hrvaško: "Ta sosedski obračun je že generalno gledano derbi. Vedno je nekaj posebnega in prepričan sem, da bo dobra tekma. Zagotovo bodo Hrvati zelo motivirani. Imajo pomlajeno ekipo, ki se želi pokazati v dobri luči in nas bo skušala premagati."

Jedro slovenske reprezentance se odlično pozna, saj je že vrsto let skupaj. Foto: www.alesfevzer.com
Jedro slovenske reprezentance se odlično pozna, saj je že vrsto let skupaj. Foto: www.alesfevzer.com

Vsaka reprezentanca je sposobna presenetiti

"Švedske zagotovo ne bomo podcenjevali. Kar nekaj Švedov igra v Španiji. Lahko pričakujemo, da bodo igrali hitro košarko z veliko meti za tri točke. Prejšnje kvalifikacije so potrdile, da ni slabih ekip. Vsi znajo igrati košarko, se pripraviti na nasprotnika in so sposobni presenetiti. Zavedamo se, da moramo biti pazljivi, zato poudarjam, da je vsaka tekma zelo pomembna. Vsake se je treba lotiti maksimalno in biti pripravljeni na vse, kar nas čaka," je povedal Nikolić, ki je na svetovnem prvenstvu že igral pred sedmimi leti v Španiji. Zadnji košarkarski SP je Slovenija izpustila, saj je bila neuspešna v kvalifikacijah, ki so se začele jeseni 2017 po velikem uspehu na EuroBasketu.

V tistih kvalifikacijah Nikolić ni veliko igral, saj je bil tedaj član evroligaša Broseja. Na le dveh tekmah je nastopil tudi na zadnjih kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, ker je imel težave s poškodbo kolka. Se pa zaveda pasti, ki jih prinaša ta sistem: "Kvalifikacije nosijo eno posebno težo. Vsaka tekma šteje, tudi potem za drugi del kvalifikacij. Vsaka tekma, vsak koš je pomemben in tako smo tudi pristopili k tej akciji oziroma se na tak način pripravljamo. Nedvomno je lažje, ker je jedro že nekaj časa skupaj. Lažje se je uigrati, saj se že toliko časa poznamo. Najpomembneje je, da se osredotočamo na enostavne stvari, torej na našo agresivno obrambo, skok in ritem igre v napadu. Če bomo te stvari delali dobro, zagotovo lahko pričakujemo uspešne rezultate."

Ob vsaki odsotnosti morajo drugi narediti korak naprej

Sorodna novica Tako kot po evropskem naslovu tudi po olimpijskem polfinalu s tarčo na hrbtu

Ob Nikoliću so tako v Tokiu kot pred dobrimi štirimi leti iz trenutne zasedbe v "zlatem" Carigradu igrali še Jaka Blažič, Žiga Dimec, Edo Murić in Klemen Prepelič. Zraven sta še dva olimpijca, Luka Rupnik in Jakob Čebašek, manjka pa peterica iz poletne zgodbe. Zaradi teh odsotnosti bo igra Slovenije zdaj nekoliko prilagojena, kar je tudi napovedal selektor. "Vloge bodo seveda drugačne. Vedno, ko ni nekoga, morajo drugi narediti korak naprej in prevzeti večje breme. Vsi se tega zavedamo in prepričan sem, da tu ne bo težav. Ne smemo preveč razmišljati, na koncu moramo le odigrati, kot znamo. Priprave na nasprotnika so specifične. Pri nas manjka nekaj igralcev in se moramo prilagoditi, enako velja za naše tekmece. Treba je videti, kateri igralci sestavljajo ekipo, kako delujejo v klubih in v kakšni formi prihajajo v reprezentanco. Na to se moramo pripraviti bolj kot na način igre moštva."

Preteklo sezono je potem saniral poškodbo kolka, se na parket uspešno vrnil v Franciji pri Gravelinsu, dobro odigral olimpijsko reprezentančno akcijo in se poleti prvič preselil v Španijo. Podpisal je za Burgos, s katerim je dobro začel Ligo prvakov (3:1), več težav pa ima ekipa na državnem prvenstvu (3:8), kjer je klonila šestkrat zapored, tako da se je klub že razšel s trenerjem Žanom Tabakom: "Trenutno smo v rezultatski krizi. Španska liga je res zelo zahtevna. Če sem čisto pošten, bolj kot sem pričakoval. Nisem pa presenečen, saj je res vsaka ekipa dobra in ima kakovostne igralce. Treba se je pripraviti in prilagoditi na različne sisteme. Konkurenca je res močna, predstavlja pa taka raven velik izziv. Upam, da se bomo z ekipo po tem premoru "resetirali" in uspešno nadaljevali sezono."