Jordi Bertomeu je bil zelo zadovoljen z novim dogovorom, ki velja za prihodnjih deset let. Foto: EPA
Jordi Bertomeu je bil zelo zadovoljen z novim dogovorom, ki velja za prihodnjih deset let. Foto: EPA

Od sezone 2016/17 bo v Evroligi sodelovalo 16 klubov, enajst jih ima nastop že vnaprej zagotovljen, trije klubi bodo prvaki svojih držav (določene bodo naknadno), preostala dva pa bosta zmagovalec Evropskega pokala in zmagovalec kvalifikacijskega turnirja (sodelovalo bo osem moštev).

V Evroligi ima nastop zagotovljen enajst klubov z licenco A. To so Anadolu Efes, CSKA Moskva, Emporio Armani Milano, Barcelona, Fenerbahče, Laboral Kutxa, Maccabi, Olympiacos, Panathinaikos, Real Madrid in Žalgiris.

V rednem delu bo 16 ekip odigralo 30 krogov. V četrtfinale se bo uvrstilo osem ekip, ki se bodo srečale v serijah na tri zmage. Zmagovalci se bodo prebili na zaključni turnir četverice.

V Evropskem pokalu bo igralo 24 ekip, 21 jih bo določenih po uvrstitvi v državnem prvenstvu, tri pa bodo prejele posebna povabila.

Sestanek v Barceloni je trajal osem ur, glavna tema pa so bile denarne nagrade. Pokrovitelj tekmovanja IMG je za desetletno pogodbo ponudil 630 milijonov evrov, 60 odstotkov naj bi prejeli klubi.
"To je brez dvoma najpomembnejša odločitev, ki so jo klubi sprejeli v zgodovini Evrolige. Seveda takoj za tisto junija 2000, ko so se odločili pridružiti novemu projektu in ustanoviti evroligo. Ta pogodba je uresničitev začetnih ciljev klubov, se pravi formiranju prave Evrolige, ki bo od partnerju IMG evropsko košarko popeljala na novo raven," je dejal Bertomeu.

Bo Liga ABA dobila mesto v Evroligi?

Kakšna bo vloga slovenskih klubov v novih evropskih tekmovanjih - Košarkarska zveza Slovenija je ves čas podpirala Fiba Europe, še ni znana. Evroliga je sporočila, da bo vse podrobnosti o obeh tekmovanjih uskladila s klubi tekom te sezone.

Po poročanju hrvaških in srbskih medijev, ki se sklicujejo na neslužbene informacije, Evroliga razmišlja, da bi Ligi ABA dala eno mesto neposredno v najmočnejšem tekmovanju, drugo mesto pa za kvalifikacije za Evroligo. Kandidati naj bi bili tudi prvak Nemčije, Francije, Poljske in Lige VTB.