Sava Lešić je bil najbolj razpoložen v Olimpijini zasedbi. Dosegel je 25 točk (met iz igre 8/15), imel pa je tudi pet skokov. Foto: BoBo
Sava Lešić je bil najbolj razpoložen v Olimpijini zasedbi. Dosegel je 25 točk (met iz igre 8/15), imel pa je tudi pet skokov. Foto: BoBo
Olimpija po napeti končnici izenačila na 1:1
Helios izsilil tretjo tekmo proti Krki
Odločilni trenutki tekme Union Olimpija – Zlatorog
Lešić in Lapornik Olimpiji prinesla 10 točk prednosti

Olimpija se je pokazala v boljši luči kot v soboto v Laškem in je vso tekmo vodila, pri čemer se je večja želja po uspehu zrcalila predvsem v dobljenem skoku (31:29). Sava Lešić, ki je v prvem polčasu dosegel le tri točke, se je v nadaljevanju razigral in bil s 25 točkami najboljši strelec tekme. V ključnih trenutkih, ko so se gostje v 34. minuti po trojki Nejca Barića približali le ne eno točko, je svoje s štirimi zaporednimi točkami dodal Dawan Robinson.

Vujasinović bi lahko izsilil podaljšek
Zdelo se je, da Zlatorog nima več upanja, vendar je Miha Vašl tik pred začetkom zadnje minute zadel trojko s krila (88:81), deset sekund pred koncem pa bil uspešen pri še enem metu za tri točke (88:86). Zadnje sekunde so minile v znamenju izvajanja prostih metov. Olimpija je bila nenatančna (Zagorac in Lešić sta zgrešila po enega), toda roka je zadrhtela tudi Danijelu Vujasinoviću, ki bi lahko izsilil podaljšek, vendar je sekundo in pol pred koncem oba meta zgrešil.

Pri Zlatorogu sta bila z 18 točkami najučinkovitejša Miha Vašl in Jamar Abrams. Abrams je že v prvi četrtini dosegel 15 točk. Chris Booker in Goran Jurak, ki sta v soboto Olimpiji pripravila učno uro, sta imela težave z osebnimi napakami. Jurak je igral samo deset minut in je moral v 28. minuti že z igrišča. Izid v zmagah je tako 1:1, odločilna tekma pa bo v Laškem, kjer Olimpija v letošnji sezoni še ni zmagala.

Potočnik: Ne bi si smeli dovoliti takšne končnice
"Čestitke igralcem, da so se še enkrat izvlekli iz težkega položaja. Mislim, da smo bili boljši skozi celotno tekmo. Na koncu si ne bi smeli dovoliti takšne končnice, kot smo jo odigrali. Morali bi biti pametnejši in čvrsti, napade Laščanov pa prekinjati, če že drugače ne gre, z osebnimi napakami. Niza trojk nikakor ne bi smeli dopustiti. Morda se je to srečanje za nas izteklo tudi nekoliko srečno. Upam, da ta športna sreča pri nas ostaja tudi za naslednjo tekmo. Na četrtkovi tekmi bomo sicer morali biti osredotočeni predvsem na stvari, na katere lahko vplivamo sami - dobro bo treba igrati v obrambi in kontrolirati igro v skoku. Če bo tako, potem lahko računamo na uspeh, v nasprotnem primeru pa bo izjemno težko. Zlatorog je izredno dobra ekipa, ki je v Laškem še nismo premagali," je dejal trener zmajev Gašper Potočnik.

Aleš Pipan je bil precej slabše volje: "Mi tokrat nismo bili pravi. Odigrali smo precej slabše kot na prvi tekmi, upam, da takšne igre v četrtek ne bomo ponovili. Na tekmi v Stožicah smo prikazali veliko nihanj in se v končnici vrnili v igro. Fantje, ki so stopili na parket, so tam garali. Imeli smo priložnost za zmago, vendar ni bilo vse tako, kot bi moralo biti."

Helios v zadnji četrtini nadigral Krko
Košarkarji Heliosa so na drugi tekmi polfinala premagali Krko s 73:68 in izenačili na 1:1 v zmagah. Novomeščani so v Domžale prišli po finale, njihov deseti v zgodovini državnih prvenstev Slovenije, a se bodo morali pošteno potruditi še na domačem parketu.

Gostitelji so naredili dva delna izida 15:2. Prvega v prvem polčasu, ki jim je po zaostanku 13:18 prinesel vodstvo 28:20, drugega pa v zadnji četrtini, ki je pomenil popoln preobrat in zmago.

Ko je Mirko Mulalić slabih pet minut pred koncem zadel pet točk v nizu in po minutah izenačenja na semaforju Krko povedel v vodstvo za pet točk (54:59), se je zdelo, da so gostje strli odpor oslabljenih Domžalčanov.

Gostitelji so odgovorili s petimi točkami v dveh napadih, val navdušenja v skoraj polni dvorani pa je sprožil Jan Močnik z dvema zaporednima trojkama (65:61). Ko sta po dva prosta meta zadela še Marjan Čakarun in Luka Vončina, je bil izid 69:61, na semaforju pa je ostalo le še 45 sekund.

Helios Suns tokrat ni imel izstopajočega posameznika, so se pa med strelce vpisali vsi igralci, ki so dobili priložnost za met na koš. Na drugi strani je imela Krka dva igralca s po 17 točkami in osmimi skoki - Jureta Lelića in Iva Ivanova.

POLFINALE, drugi tekmi:
UNION OLIMPIJA - ZLATOROG 1:1
90:88 (24:23, 18:12, 22:21, 26:31)
1.000; Lešić 25, Robinson 16, Zagorac 15, Nikolić, Mahkovic in Zakis po 9, Lapornik 5, Pavličević 2; Vašl in Abrams po 18, Barić 14, Booker in Jeftić po 10, Vujasinović 6, Đekić in Čebašek po 5, Jurak 2.



HELIOS SUNS - KRKA 1:1
73:68 (16:18, 18:12, 15:24, 24:14)
1.500; Atanacković in Lelić po 12, Čakarun in Jan Močnik po 10, Robertson, Ju. Močnik in Gorjanc po 8, Vončina 5; Ivanov in Lalić po 17, Mulalić 10, Rebec in L. Lapornik po 9, Sinovec 4, Dimec 2.

Izidi v zmagah je v krepkem tisku. Tretji tekmi bosta v četrtek.

Olimpija po napeti končnici izenačila na 1:1
Helios izsilil tretjo tekmo proti Krki
Odločilni trenutki tekme Union Olimpija – Zlatorog
Lešić in Lapornik Olimpiji prinesla 10 točk prednosti