Keith Langford, ki je eden najboljši strelcev v Evropi, je svojo kakovost dokazal s 27 točkami. Foto: www.alesfevzer.com
Keith Langford, ki je eden najboljši strelcev v Evropi, je svojo kakovost dokazal s 27 točkami. Foto: www.alesfevzer.com
Union Olimpija
Olimpija je igrala brez prvega strelca Save Lešića, a je Gašper Potočnik dejal, da poškodba ni videti hujša, in verjame, da bo na srbskega košarkarja lahko že kmalu računal. Foto: www.alesfevzer.com
Zack Wright
Pri Olimpiji je bil najboljši Zack Wright, edini ob Savi Lešiću, ki dejansko je dodana vrednost tej ekipi. Foto: www.alesfevzer.com
Unics v končnici strl zmaje v Stožicah

Najprej so zmaji gostovali v Tel Avivu pri slovitem Maccabiju, nato je v Stožice prišla Crvena zvezda, le dva dni pozneje pa še Unics iz Kazana. Trije močni nasprotniki, Maccabi je šestkratni evropski prvak in eno najbolj zvenečih imen stare celine, Zvezda se je prebila v Top 16 Evrolige in brani naslov v Ligi ABA, moštvo iz Kazana pa naskakuje naslov v Evropskem pokalu, sicer pa je v močni Ligi VTB klonila le dvakrat in je drugi za CSKA-jem in pred nesramno bogatim Himkijem.

Unics je v Stožicah upravičil vlogo favorita in slavil z 69:63. Tatarski košarkarji so svojo kakovost dokazali v zadnji četrtini, ko so najprej sicer dovolili Ljubljančanom, da so dobrih pet minut pred koncem celo povedli, a nato so gostje dali v višjo prestavo in s serijo 10:0 odločili dvoboj v svojo korist. Četudi se je Olimpija na vseh treh tekmah dostojno upirala, pa so vsi trije nasprotniki pokazali, kar je ugotovil tudi ljubljanski trener Gašper Potočnik, da je kakovost treba plačati: "Odigrali smo dobro tekmo proti odličnemu nasprotniku. Jasno, da s porazom nismo zadovoljni, a kljub temu moram pohvaliti fante. Igra je bila solidna in dali smo vse od sebe. S te strani nimam ekipi česa zameriti. Nasprotnik je pokazal, zakaj taka ekipa stane, kolikor stane, in da se kakovost enostavno plača. To so pokazali na terenu, ko so v odločilnih trenutkih zadevali, mi pa nismo."

Atraktivni nasprotniki, a občinstva ni
Devin Smith, Quincy Miller in Keith Langford so na teh srečanjih polnili Olimpijin koš. To so kakovostna imena, ki jih je temu primerno treba tudi plačati. V vsakem od teh moštev je posameznik, ki praktično zasluži toliko kot celotna zasedba iz zmajevega gnezda, saj imajo vsi ti klubi nekajmilijonski proračun. Če sta Unics in Maccabi že nekaj časa v popolnoma drugem razredu, pa je zdaj za Olimpijo nedosegljiva tudi Zvezda, ki je velikost proračuna dokazala, ko je zamenjala praktično vse tujce in pripeljala še bolj zveneča imena. V položaju, kakršnem je Olimpija, in z denarnim vložkom, kakršnega nameni ekipi, pač preprosto ni konkurenčna tako močnim zasedbam. Časi, ko je Olimpija z bistveno nižjim proračunom, a zato z izvrstnim delom ter nadarjenimi košarkarji igrala pomembno vlogo na evropskem košarkarskem zemljevidu, so zgodovina.

Olimpija v Ligi ABA zaostaja za pričakovanji, saj ima z 12 porazi na desetem mestu enak izkupiček kot zadnjeuvrščeni, a je v Evropskem pokalu izpolnila cilj in se tretjič zapored prebila v drugi del. Ljubljančani so dobili tako rekoč najmočnejšo možno skupino, oziroma bolje rečeno, najatraktivnejše nasprotnike. Ob Maccabiju in Unicsu, ki ima še boljšo ekipo kot izraelski velikan, je tu tudi Nižni Novgorod, še ena močna ruska ekipa. Atraktivni nasprotniki bi bili lahko velik magnet tudi za občinstvo, a obisk v Stožicah je ob neprepričljivih predstavah vse slabši in tudi najboljši nasprotniki ne pritegnejo večjega števila gledalcev.

Potočnik opaža napredek
Vendarle pa bodo težke tekme – serija se še ni končala, saj je naslednji nasprotnik Budućnost, nato pa v Ljubljano pride že Nižni Novgorod – zagotovo dober preizkus in šola za mlade Olimpijine košarkarje: "Iz tekme v tekmo napredujemo. Vsaj na zadnjih tekmah smo črne minute, ki so se nam pojavljale prej, skrajšali. Ni več toliko teh obdobij. Proti Unicsu mislim, da jih sploh nismo imeli. S tem smo lahko zadovoljni. Tudi igra bolje teče, in mislim, da so fantje spoznali, kaj želim od njih. Zavedajo se, da je to edini način, na katerega lahko igramo. Želim si samo, da bomo na tekmah z manj uglednimi nasprotniki pokazali takšno igro. Samo tako se lahko nadejamo uspehov."

Zadnji dve tekmi je Olimpija odigrala z novo okrepitvijo, Dawanom Robinsonom. Dalj časa je Potočnik govoril o želji po osvežitvi zasedbe. Govorilo se je o krilu, dejansko se zdi, da Olimpija najbolj potrebuje centra, a pripeljali so organizatorja igre. Zdaj imajo na položaju ena dva tujca, dva nizka organizatorja igre, s tem, da je Zack Wright glavni nosilec Olimpijine igre, ki igra po krepko več kot 25 minut na tekmo, njegova menjava pa bo odslej še en Američan. "Odločitev je bila absolutno moja. Iskali smo več igralcev na položajih ena, tri in pet. Rekli smo, da ne bomo šli na silo, če ne bo takšne kakovosti, da nam lahko pomaga. Pokazala se je priložnost z Robinsonom in izkoristili smo jo, saj smo doslej imeli kar nekaj težav na tem položaju. V nadaljevanju sezone, predvsem v državnem prvenstvu, lahko Hrovat odigra na krilu, saj ni toliko visokih igralcev, da bi imeli težave z branjenjem globine kot na primer v Evropskem pokalu," je o novem igralcu povedal Potočnik.

Glavno Robinsonov orožje prodori
Robinson na teh dveh tekmah ni igral veliko, kar je pokazal, pa ne moremo govoriti o presežkih. Proti Unicsu je nekajkrat sicer dobro prodrl, kar je tudi njegovo glavno orožje, sicer pa nič posebnega. Ni dober strelec z razdalje, tako da kljub 188 centimetrom večino točk dosega s prodori. Lani je drugo polovico sezone igral za Brose, letošnjo pa je začel v Torinu, kjer je odigral osem tekem in za tri poskusil 13-krat, le enkrat pa zadel. Zelo slab je bil tudi njegov izkupiček s črte prostih metov, saj je metal 9/19.

S prihodom Robinsona bo na klop prikovan Luka Rupnik, ki s svojimi igrami ni izpolnil pričakovanj. Potočnik je sicer dejal, da ima vsak dan možnost za dokazovanje in ostaja del ekipe, a je priznal, da je pričakoval več in da tudi verjame, da je Rupnik sposoben bistveno več, kot pa je pokazal letos. Obenem je Potočnik pristavil, da se Olimpija ozira za kakšno okrepitvijo pod košem, kjer dejansko na centrski poziciji ni pravega nosilca in vrzeli krpata Sava Lešić ter Saša Zagorac, ki sta štirici. Ronalds Zakis je dostojna menjava, Vasilije Vučetić pa za zdaj še ni dostojen ravni, na kateri igra. "Želel bi si še okrepitev pod košem. Ni izključeno, da bomo še tu poskusili z dodatno močjo, a ne bomo šli na silo," je dejal Potočnik.

Unics v končnici strl zmaje v Stožicah