Bodo Stožice gostile EP leta 2013? Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Bodo Stožice gostile EP leta 2013? Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Borut Pahor
Pahorja bo moral KZS še prepičati v smotrnost organizacije Eurobasketa. Foto: BoBo
Volčič, Žorga in Žibrat o EP-ju v Sloveniji

Medtem ko je minister za šolstvo in šport Igor Lukšič gostil delegacijo Košarkarske zveze Slovenije, je slovenski premier sporočil, da mora vlada do 18. novembra sprejeti odločitev, ali bo krila osem milijonov stroškov - ti so se po uspešnih pogajanjih KZS-ja v Münchnu znižali na 6,5 milijona - kot kotizacijo za izvedbo prvenstva. Sam nad to idejo ni najbolj navdušen, ker bo Slovenija v prihodnjih letih izvajala projekt Evropska prestolnica kulture in univerzijado 2013, ki sta prav tako velika finančna zalogaja.

Naj slovenska vlada plača kotizacijo za organizacijo EP-ja? Oddajte svoj glas v MMC-jevi anketi.


"Vlada se želi izogniti vsem nenujnim izdatkom v času, ko mora izpolniti obveznosti, ki jih je sprejela. Zato sem osebno zadržan do tega projekta. Menim, da me morajo prireditelji, se pravi Košarkarska zveza Slovenije, še prepričati, da se nam organizacija evropskega prvenstva finančno izplača. Zato sem jih prosil, da do naslednjega tedna pripravijo proračun prvenstva s finančnimi in vsemi drugimi koristmi," je povedal Pahor.

Lukšič: Slovenija je košarkarska država
Lukšič je na sestanku poudaril, da projekt EP-ja 2013 tako on kot ministrstvo podpirata, ker je Slovenija košarkarska država, ki si na čelu z izjemnimi navijači veledogodek, kot je Eurobasket, nedvomno zasluži. Hkrati je dodal, da od KZS-ja pričakuje, da bo pokril stroške celotne organizacije prvenstva stare celine, ki naj bi znašali 7,5 milijona evrov, ter da skupaj z mestnimi občinami, ki načrtujejo gradnjo novih dvoran, do začetka prihodnjega tedna pripravi natančno analizo finančne konstrukcije investicij v infrastrukturo.

KZS bi prevzel stroške organizacije
KZS se je zavezal, da bo prevzel stroške organizacije, katerih največje deleže bodo predstavljali namestitev vseh udeležencev EP-ja 2013, TV-produkcija 90 tekem, varovanje, priprava celotnega dogodka, zagotovitev delovne sile in množice prostovoljcev, ob tem pa omenjenih 7,5 milijona evrov stroškov organizacije pokril s prodajo vstopnic in marketinškimi aktivnostmi.

Ključni podatki:
- Slovenska vlada za EP 2013 prispeva 6,5 milijona evrov posebne pristojbine FIBI Europe, ta znesek mora obročno poravnati v šestih letih.
- KZS prispeva 7,5 milijona evrov za organizacijo dogodka.
- KZS ocenjuje, da bi se z EP-jem 2013 v Sloveniji "obrnilo" vsaj 27 milijonov evrov, od teh bi državi pripadlo vsaj 3,5 milijona evrov le v obliki DDV-ja.

Slovenija je po odpovedi kandidatur Italije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Češke ter Nemčije ostala edina kandidatka za izvedbo prvenstva. Mednarodna košarkarska zveza naj bi svojo odločitev sporočila 5. decembra.

Volčič, Žorga in Žibrat o EP-ju v Sloveniji