Pred leti bi bila serija šestih porazov v jadranski ligi za trenerja usodna. Zdaj so časi drugačni. Foto: EPA
Pred leti bi bila serija šestih porazov v jadranski ligi za trenerja usodna. Zdaj so časi drugačni. Foto: EPA
Franci Pavšer
Franci Pavšer že vrsto let prenaša košarkarske tekme na Valu 202. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Torkovo gostovanje Krke v Jekaterinburgu je bilo zelo nenavadno, tekma je bila ob dveh popoldne po našem času, Novomeščani pa so na tekmi nastopili kar brez treninga v ruski dvorani. V Jekaterinburg so prišli ob treh ponoči po lokalnem času, nekaj pojedli, odšli spat in naslednji dan igrali. Ob tem jih mučijo še poškodbe, manjkajo namreč kar trije iz nosilne peterke (Jasmin Hukić, Edo Murić in Malcolm Ray Armstead).

Krka mora dobiti preostali tekmi
Izgubili so tekmo evropskega izziva in lep kos možnosti za uvrstitev v nadaljevanje tekmovanja, v katerem so pred tremi leti brez velikega pompa osvojili naslov. Po popoldanskem porazu bi morala Krka za napredovanje zmagati na obeh preostalih tekmah - z madžarskim Jaszberenyijem in turškim Tofašem, s Turki morda z najmanj desetimi točkami razlike.

Tujci v Ljubljani bolj zagnani v Evropi
Olimpija je letos v Evropi uspešna, igra v tekmovanju stopničko nižje, tujci so motivirani za tekme na evropski sceni, zato igrajo bolj zagnano kot v jadranski ligi in so že na pragu drugega dela tekmovanja. To bi bilo šele drugič v zadnjem desetletju, da bi Union Olimpija na evropski sceni igrala v zimskih mesecih. Slovenski podprvaki so letos postregli s številnimi dramatičnimi tekmami.

Več potrpljenja ob porazih
Kluba imata ob vseh težavah precej več potrpljenja med opazovalci kot pred leti. Kateri trener bi se pred leti obdržal po šestih tekmah jadranske lige brez ene same zmage, kot je letos štartal Aleš Pipan? Kako sprejeti, da je Krka v tekmovanju, v katerem je bila pred tremi leti najboljša, letos ob težkem žrebu v težavah za uvrstitev med najboljših 16? Časi, ko smo imeli dva kluba v Evroligi, so le še nostalgičen spomin, zdaj ni več nobenega. Razprodane dvorane so preteklost.

Preverjena imena v največjih klubih
Ostaja misel na razvoj mladih košarkarjev, da bo letošnje evropsko prvenstvo dalo zagon mladini. Popularnost športa in oranžne žoge je premalo, potrebno bo z otroki tudi delati. In tu je slovenska košarka najbolj padla v zadnjih letih, kolajn z mladinskih evropskih prvenstev ni že osem let, iz časa Vidmarja, Preldžića, Klobučarja. Ta hip je največ odvisno od čudodelstva trenerjev. Za krmili največjih slovenskih klubov je trenutno nekaj preverjenih trenerjev: v Olimpiji Pipan, v Krki Aleksandar Džikić, v Domžalah Zmago Sagadin. V ostalih manjših klubih, ki predstavljajo valilnico košarkarjev za večje klube, pa je izbor trenerjev večkrat nestrokoven in si menjave hitro sledijo. Zatorej, veselimo se tega, kar trenutno imamo, pač nismo več bogata Slovenija, ki lahko nakupuje po košarkarskem Balkanu in vzhodni Evropi.